Will The Circle Be Unbroken

Johnny Cash - Unearthed

In dit programma speciale aandacht voor Johnny Cash en het album “Unearthed” met op verzoek van een luisteraar ook nog de song “Hurt”. Maar we beginnen dit programma natuurlijk met bluegrassmuziek met een “live” optreden van “The Seldom Scene” in de “Lisner Audatorium” in 1987 in Washington D.C.

Vervolgens nog Chris Hillman met een song van het album “Bluegrass Gospel” en ook nog aandacht voor het nieuwe album van Tony Furtado “Thirteen”.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met weer eens

countryzanger/schrijver/gitarist Dick van Altena en ook nog de West Virginia Railroad Band.

Vervolgens weer terug naar Amerikaanse country met Sara Evans met tenslotte de Texaanse groep Cooder Graw als uitsmijter van dit programma.

Bluegrass

We begonnen het programma The Seldom Scene met de song “When someone wants to leave” ooit geschreven door Dolly Parton gevolgd door een instrumentele uitvoering van “House of the Rising Sun”.

Dit lied is natuurlijk zeer bekend door “rock-and-roll” versie van “The Animals”, maar het is een echte traditional in de jaren ‘40 al zeer bekend geworden van folk-versie door Woody Guthrie.

En ook nog “Hickory Wind” ooit geschreven Bob Buchanan enGram Parsons en bekend geworden door “The Byrds”, maar hier dus ook op een schitterende wijze vertolkt door The Seldom Scene.

Deze songs staan op het album “Bluegrass: World’s Greatest Show” in 1987 op LP uitgebracht door Sugar Hill en gelukkig in 1993 ook nog eens op CD geperst en uitgebracht.

The Seldom Scene bestond in 1987 uit John Duffey op mandoline en met lead-zang, Mike Auldridge op de dobro, Phil Rosenthal op gitaar ook met lead-zang, Ben Eldridge op de banjo en tenslotte Tom Gray op de staande bas.

Deze opnames zijn van een “live” optreden van de groep in het Lisner Audatorium van de George Washington University in Washington D.C.

Een album met een schitterende verzameling optredens, want naast “The Seldom Scene van 1987” ook nog een optreden van de “Original Seldom Scene” met leadzanger en gitarist John Starling.

Vervolgens een optredens van “The Country Gentlemen” in de samenstelling van Charlie Waller, Bill Yates, Kent Dowell en Rick Allred en “The Original Country Gentlemen” met Charlie Waller, John Duffey, Eddie Adcock en Tom Gray.

Tevens speelden op die avond ook nog “The Original New South” en dat waren J.D. Crowe, Ricky Skaggs, Tony Rice, Jerry Douglas en Todd Phillips.

U heeft inmiddels heel veel namen gehoord en dan wel gelezen, maar het is dan ook een bluegrass album met meer dan 1 uur schitterende “live” optredens uitgebracht door Sugar Hill Records met kenmerk SGH CD 2201.

Natuurlijk in dit weblogbericht ook weer een aantal links naar mooie en bijzondere video-clips met om te beginnen The “Original” Seldom Scene tijdens een “live” optreden in 1985 met de song “Out Among The Stars”.

Gewoon even doorschakelen!

Chris Hillman - It's Beginning To Rain

Op naar de bluegrass gospelmuziek hier met de bekende Chris Hillman met de toepasselijke titel “It’s beginning to rain” geschreven door Gloria Gaither en hier vertolkt door Chris Hillman op mandoline en met zang tezamen met o.a. Bernie Leadon op gitaar en Al Perkins dobro.

U keek misschien al weer wat angstig naar buien door de aankondiging “Het begint te regenen”, maar de opmerking was natuurlijk een metafoor, een soort beeldspraak.

Het is een bijzondere gospelsong en voor deze gelegenheid nog maar even het refrein:

It’s beginning to rain hear the voice of our Father,

Saying “Who-so-ever will, come drink of my water;

I promise to pour my Spirit out on your sons and your daughters.

If you’re thirsty and dry, look up to the sky, it’s beginning to rain.

Deze song staat tezamen met 15 andere bluegrass gospel tracks op het album “Bluegrass Gospel” in 1991 uitgebracht door Maranatha Music.

U kunt nog even een video-clip bewonderen van Chris Hillman & The Desert Rose Band tijdens een “live” optreden in 1990 met de song “In Another Lifetime”. Deze song staat op hun album “Pages of Life” in 1989 uitgebracht door MCA.

Gewoon even doorschakelen!

Tony Furtado - I Wait For This

Dan zoals aangekondigd en we hebben er lang opgewacht “I wait for this” door Tony Furtado hier met een song van z’n album “Thirteen” op 23 januari van dit jaar uitgebracht door Funzalo Records gevestigd in Tuscon Arizona.

Voordat Tony Furtado een zeer gewaardeerde “slide-gitaar en banjo” speler werd, studeerde hij kunst en muziek aan de universiteit “California State Hayward”. Het was gedurende die tijd, dat hij bij ingeving vertrok naar Kansas en meedeed aan de grote nationale banjo kampioenschappen en ook nog gelijk won. Op die manier werd hij met zijn muzikale mogelijkheden onmiddellijk bekend en warm ontvangen in de bluegrasswereld met optredens samen met Laurie Lewis and Grand Street.

Dit muzikale spoor leidde tot een contract met Rounder Records om z’n eerste album in 1992 op te nemen en uit te brengen. In 2007 zijn elfde album “Thirteen” met 13 songs, waarvan de meeste door hemzelf geschreven en waarbij de titelsong verhaalt over het mijnongeluk in Sago in januari 2006 en waarbij 12 van de 13 mijnwerkers omkwamen.

Eerst dacht men dat er 1 persoon was omgekomen en 12 overlevenden, maar later bleek dat precies andersom te zijn.

Tony Furtado hier met een aantal songs van z’n album “Thirteen” . U kunt kiezen de 1ste track “Used” , of de 8ste track “I wait for this” etc. Het kan niet op!

Gewoon even doorschakelen!

Johnny Cash & The NGDB a.o.

Op 8 december 1988 op een namiddag kwamen Johnny Cash en de Carter zusters, waaronder z’n vrouw June in de studio van Randy Scruggs voor de opname van “Will the Circle Be Unbroken” met o.a. de banjo goeroe Earl Scruggs.

De Nitty Gritty Dirt Band met Johnny Cash als 1ste lead-zanger, vervolgens Roy Acuff, Ricky Skaggs, Levon Helm samen met Emmylou Harris en Jimmy Ibbotson, Jeff Hanna & Bob Carpenter met op de achtergrond nog de Carter Family June, Helen & Anita.

Gewoon even doorschakelen! Wel weer terugkomen, hé!

Op speciaal verzoek van een luisteraar van het programma “Country Music Round-up” aandacht voor Johnny Cash om te beginnen samen met Tom Petty met de Merle Haggard song “The Running Kind”, gevolgd door “He stopped loving her today”, The One Rose en tenslotte “Hurt” door Johnny Cash, ja, daar wordt je toch wel even stil van.

In 2003 op het album “American IV: The man Comes Around” en uitgebracht door American Recordings op 18 februari van dat jaar.

Een zeer breekbare “Johnny Cash” aan het einde van zijn roemruchte carriere met veel ups en downs.

Nadat z’n vrouw June Carter Cash op 15 mei 2003 overleed aan complicaties na een hartoperatie, was Johnny Cash geheel gebroken en in datzelfde jaar op 12 september overleed hij in Nashville Tennessee.

Johnny Cash - The Running Kind

Deze songs staan trouwens ook op het album “Unearthed” een soort standbeeld uit één stuk van Johnny Cash. Dit verzamelalbum verslaat echt alles.

Een album bestaande uit 5 CD’s, waarvan er vier niet eerder zijn uitgegeven. Vandaar dus ook de naam “Unearthed” of te wel “Tevoorschijn gehaald”.

De eerste 3 albums met de namen “Who’s gonna cry” , “Trouble in Mind” en “Redemption Songs” zijn speciale opnames van de vier “American Recordings” albums, terwijl CD 4 een geheel nieuw album is met gospel songs met de naam “My Mother’s Hymn Book” en waarbij tenslotte de laatste CD, de vijfde dus, een verzameling is van 15 tracks van de door American Recordings uitgebrachte albums.

Dit album was bedoeld als jubileum uitgave van de 10-jarige samenwerking van Johnny Cash en producer Jack Rubin, terwijl ze ook al aan het werk waren voor het album “American V: A Hundred Highways”, dat na de dood van Cash in 2006 werd uitgebracht door Lost Highway.

“The Running Kind” staat op de 2de CD “Trouble in Mind’, terwijl de song “He stopped loving her today” staat op de 3de CD “Redemption Songs”, terwijl “The One Rose ( That’s left in my heart)” evenals “Hurt” staat op de 5de CD “Best of Cash on American”.

Johnny Cash “Unearthed” een album met 5CD’s uitgebracht door American Recordings met in totaal 79 songs, die een schitterend beeld geven van Cash gedurende de jaren 1993 tot en met 2003.

Een schitterende video-clip van Johnny Cash hier met de song “Hurt”, waarin hij terugkijkt op z’n leven, dat staat op het album “American IV: The man Comes Around” en uitgebracht door American Recordings op 18 februari 2003 en “Unearthed”.

Gewoon even doorschakelen!

Dick van Altena - Dom Diedelie Dom

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma met om te beginnen met Dick van Altena hier met de song “Dom Diedelie Dom” door Dick van Altena staat op de 3de CD van het album “The Dutch Country Top 100” .

“Dom Diedelie Dom” gaat over een eenzame straatzanger, die zit te barsten van de kou met een paar guldens in z’n pet, die hij er van te voren zelf heeft ingelegd.

Deze song is als single in 1985 door Disky uitgebracht en stond op enige tijd in de Top 40.

Dick van Altena jarenlang de frontman van de countrygroep “Major Dundee Band” is bovenal zanger/schrijver/gitarist en met een grote voorliefde voor z’n geboorteplaats Oosterhout in de Over Betuwe.

Ruud Hermans & Dick van Altena - Singers/songwriters

De laatste jaren treedt hij veel op op zogenaamde “singer/songwriters” voorstellingen en dan ook vaak samen met countryzanger/schrijver/gitarist Ruud Hermans. Recentelijk is van hen nog het album “Lonely2” uitgebracht.

Vervolgens “Deep River” door de Nederlandse groep “ West Virginia Railroad” met een song, die eveneens staat op één van de CD’s van het album “The Dutch Country Top 100” .

In samenwerking met Country FM en de Country Gazette werd in 2001een vierdubbel-CD uitgebracht met de 100 beste Country-nummers van Nederlandse artiesten.

De CD’s zijn samengesteld door Rob Peters en Ruud Hermans en uitgebracht door Dino Music.

Sara Evans - Suds In The Bucket

Dan nu weer naar de countrymuziek in Amerika met de song “Suds in the bucket” of te wel “Schuim in de emmer” en wat hier mee bedoeld wordt ziet u wel in haar video-clip.

Deze song staat op haar album “Restless”, dat in 2003 werd uitgebracht door RCA Records.

Sara Evans opgegroeid op een boerderij in de omgeving van Franklin Missouri komt uit een muzikale familie en die op 16-jarige leeftijd al regelmatige optrad in Columbia Missouri vertrok in 1991 naar Nashville Tennessee, waar zij haar latere echtegnoot Craig Schelke uit Oregon, die samen met z’n twee broers een groep vormde. Ze ging met hen naar Oregon, maar in 1995 kwam ze terug naar Nashville en maakte vervolgens een aantal zeer succesvolle albums, waartoe ook haar laatste album “Perfect” behoorde. Haar huwelijk met Craig was minder perfect, want vorig jaar is een scheiding uitgesproken.

Hierbij nog een leuke video-clip met Sara Evans en de song “Suds in the Bucket” heeft even geen zin meer in het huishoudelijk werk, gaat liever op stap met vrienden en haar prins in een witte Pick-up truck!

Gewoon even doorschakelen!

Cooder Graw - Clarksdale

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter uit Texas Cooder Graw hier met de song “Ain’t livin’long like this” dat staat op het album “Texas Outlaws” uitgebracht door Compadre Records.

Cooder Graw heeft ook “Better Days” gekend, want de groep besloot jammer genoeg met ingang van 31 december 2006 uit elkaar te gaan

Maar in dit weblog bericht toch nog even herinneringen ophalen aan deze bijzondere Texaanse country rock-groep met de song “Clarksdale” of u kiest natuurlijk gewoon nog iets anders.

Gewoon even doorschakelen!

“Country Music Round-up”, de “Grand Ole Opry van het Verre Westen & Groene Hart van de Krimpenerwaard” met iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Vindt U het programma of deze weblog leuk?

Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen?

Maak gebruik van dit medium en geef uw verzoek even door!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor gebruik maken van het emailadres, dat is vermeld bij de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Juli 24 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juli 28 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Seldom Scene *** When someone wants to leave *** Sugar Hill Records

3. The Seldom Scene *** House of the Rising Sun *** Sugar Hill Records

4. The Seldom Scene *** Hickory Wind *** Sugar Hill Records

5. Chris Hillman *** It’s beginning to rain *** Maranatha Music

6. Tony Furtado *** I wait for this *** Funzalo Records

7. Johnny Cash & Tom Petty *** The Running Kind *** American Recordings

8. Johnny Cash *** He stopped loving her today *** American Recordings

9. Johnny Cash *** The One Rose *** American Recordings

10. Johnny Cash *** Hurt *** American Recordings

11. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records

12. Dick van Altena *** Dom Diedelie Dom *** Dino Music

13. West Virginia Railroad *** Deep River *** Dino Music

14. Sara Evans *** Suds in the Bucket *** RCA

15. Cooder Graw *** Ain’t livin’ long like this *** Compadre Records

Be There Next Week! Same Time, Same Frequency!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *