When You Are Lonely

Bluegrass Album Band - Lonesome Midnight

In dit programma aandacht voor de tamelijk onbekende groep “The Breakmen” uit de omgeving van Vancouver BC, Canada, met twee songs van hun eerste album, dat vorig jaar in eigen beheer werd uitgebracht.

Maar we beginnen met een aantal doorgewinterde bluegrassmusici, zoals Tony Rice, Doyle Lawson , J.D. Crowe en Jerry Douglas bij elkaar aangeduid als “The Bluegrass Album Band” met een eerbetoon aan de muziek van Bill Monroe.

Vervolgens naar de traditionele country muziek met Randy Travis en een drietal songs van z’n verzamelalbum met de naam “The Platinum Collection”.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met het gelegenheidsduo Doreen & Ruud Hermans en ook nog de Limburgse Tex-Mex groep Pinchito Caliente.

Vervolgens weer terug naar Amerikaanse country met Blake Shelton , Miranda Lambert met tenslotte Brad Paisley uitsmijter van dit programma.

The Bluegrass Album band Vol. 4 uit 1984 - When You Are Lonely

“When You Are Lonely” door “The Bluegrass Album Band” , terwijl we dit programma begonnen met de song “Letter From My Darlin’ ” en de instrumental “Lonesome Moonlight Waltz”.

Een eerbetoon aan Bill Monroe door “The Bluegrass Album Band” met 12 tracks op het album “Lonesome Moonlight”, die allemaal zijn geschreven door de “vader van de bluegrassmuziek”.

William Smith Monroe,geboren op 13 september 1911 in Rosine Kentucky, wordt inderdaad aangeduid als de uitvinder van de stijl en de naam van de bluegrass, maar ook trad hij op als “mentor” van later zeer bekende bluegrass musici als Lester Flatt en Earl Scruggs, Carter Stanley, Mac Wiseman, Jimmy Martin, het duo Don Reno & Red Smiley en de violist Vassar Clements, die allemaal hadden gespeeld in de begeleidings groep van Bill Monroe & His Bluegrass Boys.

Grass with Bluish Buds - Bluegrass

Over die naam “Bluegrass” kan ik nog wel iets meer vertellen. Bluegrass is in werkelijkheid niet blauw, het is gewoon mooi groen. Maar in de lente komen er knoppen met een blauw-paarse kleur aan het gras en de enorme grasvelden in Kentucky hebben daardoor in die periode een blauwe tint.

De eerste pioniers in de staat troffen deze schitterende velden in ongerepte staat aan en vertelden daar over. Handelaren vroegen vervolgens om “het zaad van dat blauwe gras uit Kentucky” en vandaar dus de bijnaam “Bluegrass State”.

In de V.S. hebben alle staten wel een bijnaam, zoals bijv. Alabama is de Cotton State; Californie de Golden State; Louisiana de Pelican State; Florida de Sunshine State en zo heeft Kentucky dus de bijnaam “Bluegrass State”.

Zoals aangegeven kwam Bill Monroe uit Rosine Kentucky en als hij dus ergens speelde met z’n groep en z’n stijl van muziek werd dat vaak aan geduid als “Dat is Bill Monroe en zijn bluegrass muziek”.

Bill Monroe overleed trouwens op 9 september 1996 op bijna 85-jarige leeftijd in Springfield,Tennessee.

In dit programma dus een eerbetoon door “The Bluegrass Album Band” met songs, die staan op een soort verzamelalbum van de groep bestaande uit Tony Rice met lead-zang en op gitaar, Doyle Lawson op mandoline en ook met lead-zang, J.D. Crowe op de banjo en Jerry Douglas op de dobro. De song “When You Are Lonely” staat ook op het album “The Bluegrass Album Band Vol. 4.

Zij werden trouwens nog muzikaal bijgestaan door Bobby Hicks en Vassar Clements op viool en Tod Phillips en Mark Schatz op de staande bas.

Het album “Lonesome Moonlight” werd in 2002 uitgebracht door Rounder Records.

En ook in dit weblog bericht weer een aantal links naar bijzondere video-clips met om te beginnen The Bluegrass Album Band tijdens een “live” optreden in de jaren ’80 met de song “Right back where I started again”.

Gewoon even doorschakelen!

The Breakmen - Whiskey Hollow Bound en Gonna Buy Me a Ticket

Dan in het programma naar de tot nu toe voor mij onbekende Canadese groep “The Breakmen” hier met de song “Whiskey Hollow Bound” en “Gonne Buy Me a Ticket”.

Hier dus met twee songs, die staan op hun album met de groepsnaam “The Breakmen” in 2006 in eigen beheer uitgebracht.

Zogenaamde “Independent Musici” , die vooral hun bekendheid hebben opgebouwd met succesvolle optredens tijdens festivals in Canadese provincies British Columbia, Alberta en Ontario.

Op het album staan 11 songs, waarvan 3 traditionals en de overige 8 songs, zoals deze twee werden geschreven door de groepsleden Archie Patemen en Lee Watson.

Archie Patemen op gitaar en banjo komt uit Ontario en nu woonachtig in Vancouver, Lee Watson op gitaar en mandoline eveneens uit Ontario en nu woonachtig inVictoria BC , Ben Rogalsky woonachtig in Vancouver op banjo mandolia en harmonica, Matt Lawson op de staande bas en de laatste versterking van de groep Ivan Rosenberg uit Bellingham in de Amerikaanse staat Washington op de resonator en banjo en allemaal zingen ze.

Deze maand hebben zij een aantal optredens in de Canadese provincie British Columbia en natuurlijk nog een link naar The Breakmen tijdens een “live” optreden met o.a. de door Lee Watson geschreven song “Whiskey Hollow Bound” , die als 2e track staat op hun album.

Gewoon even doorschakelen!

Voor meer informatie kunt ook gewoon even een kijkje nemen in hun website.

Randy Travis - On The Other Hand

Dan is het nu tijd voor traditionele countrymuziek dit keer verzorgd door Randy Travis met om te beginnen de bekende song “On The Other Hand” gevolgd door “Honky Tonk Moon” en “Hard Rock Bottom of Your Heart” van het album “The Platinum Collection” vorig jaar juni uitgebracht door Rhino/Warner Brothers Ltd. Dat betekent uitgebracht in Europa en het zal dus voor de Amerikanen iets moeilijker zijn om dit schitterende album aan te schaffen.

Wat The Beatles betekenden voor rockmuziek, is Randy Travis, geboren op 4 mei 1959 in Marshville North Carolina, voor de countrymuziek.

Toen in 1986 zijn album “Storms in Life” verscheen en waarvan er meer dan 3 miljoen werden verkocht, kwam er een ommekeer van de stadse countrymuziek met veel popmuziek invloed naar de traditionele countrymuziek met een mix van George Jones en Merle Haggard.

Hij werd de belangrijkste stem van de countrymuziek tot de opkomst van Garth Brooks en Clink Black met hun grote zwarte Stetson’s, de “Hat-Acts”.

In die tussentijd ontving hij tal van CMA-Awards, maakte veel albums en haalde met talrijke songs zoals “Digging’up Bones’ , No place like Home, “Always and Forever” en de song zoals “On the Other Hand” de eerste plaats in de countrymuziek overzichten.

In de begin jaren 90 verscheen z’n grootste countryhit “Hard Rock Bottom of Your Heart”, die ook op dit album staat, maar kreeg hij ook steeds meer concurrentie van countryzangers als Clink Black en vooral Garth Brooks.

Desondanks heeft Randy Travis toch kans gezien sedert eind jaren 90 regelmatige mooie albums uit te brengen via het label Dreamworks met begin 2000 nog een aantal country gospel albums, waarvan Inspirational Journey hem nog twee Awards opleverde.

Dit album “The Platinum Collection” van Randy Travis uitgebracht door Rhino /Warner Brothers met 20 schitterende traditionele countrysongs en waarvan een groot aantal echte toppers, is zeer zeker de moeite waard.

In dit bericht ook nog een “link” naar Randy Travis hier samen met Joe Turner tijdens een “live” CMT opname met niet alleen z’n verhaal over de moeilijke start van z’n countrycarriere, maar ook een mooi gezamenlijk optreden met o.a. de Randy Travis song “On The Other Hand” en de Joe Turner song “Long Black Train”.

Gewoon even doorschakelen!

Doreen & Ruud Hermans - Till Each Tear Becomes a Rose

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen is het tijd voor de Nederlandse bijdrage aan dit programma met om te beginnen met het gelegenheidsduo Doreen en Ruud Hermans hier met de bekende Keith Whitley song “Till Each Tear Becomes a Rose”.

Deze song staat op het album “Doreen & Ruud Herman sing The Golden Country Duets”, dat in 2004 werd uitgebracht door Starsound. Zouden deze twee country toptalenten zijn genomineerd voor een Nederlandse CMA Award of optreden tijdens het Nederlandse Country Music Award Festival, dat wordt gehouden op zondag, 16 september a.s. in Theater De Lievekamp in Oss?

Voor meer informatie gewoon even een kijkje nemen in de website van de DCMA!

Voor de bekendmaking en overzicht van de nominaties kunt u ook even het bijgevoegde document oproepen!Nederlandse Country Muziek Award Nominaties 2007

Pinchitos Caliente - Hey Baby, Que Paso?

Vervolgens “Hey Baby, Que Paso” of te wel “Hallo schat, wat is er aan de hand” natuurlijk zeer bekend van Doug Sahm en de Texas Tornados”, maar in dit programma door de 6-mans groep “Pinchitos Caliente” of te wel “ Hete vleesstokjes”. uit Roermond Limburg.

Deze song staat op hun twee album “AjAjAi” in 2003 uitgebracht door Limbo Music met veel muziek van o.a. Freddy Fender, Texas Tornados, Flaco Jeminez en The Mavericks.

Op 2 juni j.l. werd hun 4e album “Para La Vida” gepresenteerd, terwijl zij vorig jaar september tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Dutch Country Awards de Award voor de meest belovende groep of artiest in ontvangst mochten nemen van niemand minder dan de bekende countrymuziekpresentator “good old” Gerard de Vries. En natuurlijk kunt u nog even terug naar die leuke dag op 17 september 2006 tijdens de 21ste Dutch Country Award Gala. Gewoon even gebruik maken van deze “link in pdf-format”.

Blake Shelton - The More I Drink

Dan gaan we nu weer Nashville Tennessee en Blake Shelton hier met de song “The more I drink” van z’n nieuwste album “Pure BS” , dat op 1 mei j.l. werd uitgebracht door Warner Brothers.

Het is alweer z’n 4e album met 11 songs, waarin Blake bewijst geen 1-dags countryzanger/schrijver te zijn en met z’n bariton stem mooie “Honky Tonkers” kan zingen. Op de laatste track van het album heel toepasselijk de “Last Country Song” wordt hij trouwens nog vokaal ondersteund door John Anderson en George Jones.

Blake Shelton hier met de song “Don’t make me”, die als track 2 staat op het album “Pure BS” uitgebracht door Warner Brothers.

Gewoon even doorschakelen!

Miranda Labert - Love Letters

Vervolgens “Love Letters” door Miranda Lambert hier met een song, die staat op haar album “Crazy Ex-Girlfriend” ook al op 1 mei van dit jaar uitgebracht, maar nu door Columbia/Sony.

Het album staat op dit moment op de 15e plaats van Country Top 25 albums.

Miranda Lambert, een talentvolle zangeres/schrijfster uit Lindale Texas, een klein plaatsje zo’n 120 km ten oosten van Dallas is een dochter van countryzanger/schrijver Rick Lambert.

Op het album “ Crazy Ex-girlfriend” staan 8 eigen songs die door haarzelf zijn geschreven, waaronder “Gunpowder & Lead” en de titelsong en waarin het een en ander wordt afgerekend met een “oude liefde” en z’n nieuwe vriendin.

En natuurlijk Miranda Lambert hier nog even met de song “Famous in a small town”, die als track 3 staat op het album “Crazy Ex-Girlfriend” uitgebracht door Sony.

Gewoon even doorschakelen!

Brad Paisley - On Line

Maar gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van deze week Brad Paisley hier met de tweede single “On Line” van z’n nieuwe album “5Th Gear” of te wel “5de Versnelling” , dat op 19 juni j.l. werd uitgebracht door Arista Nashville.

Door het Nederlandse internet en kabel -country radiostation Nashville FM deze week voorgedragen voor “Smash-play” en daaraan doen wij in dit programma graag aan mee!

En in dit bericht alweer de “link” naar Brad Paisley hier met een grappige video-clip met de song “On Line” van z’n album “5th Gear” uitgebracht door Arista Nashville.

Gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek) op de etherfrequentie 107.7 MHz, op 105.9 MHz via het lokale kabelsysteem en als achtergrondsignaal op de lokale TV kabelkrant kanaal 2.

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak dan gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

U kunt daarvoor het e-mail adres gebruiken, dat is aangegeven bij de desbetreffende aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Juli 3 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Juli 7 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek: Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Bluegrass Album Band *** Letter From My Darlin’ *** Rounder Records

3. The Bluegrass Album Band *** Lonesome Moonlight Waltz *** Rounder Records

4. The Bluegrass Album Band *** When You Are Lonely *** Rounder Records

5. The Breakmen *** Whiskey Hollow Bound *** The Breakmen

6. The Breakmen *** Gonna Buy Me a Ticket *** The Breakmen

7. Randy Travis *** On The Other Hand *** Rhino/Warner Bros Ltd

8. Randy Travis *** Honky Tonk Moon *** Rhino/Warner Bros Ltd

9. Randy Travis *** Hard Rock Bottom of Your Heart *** Rhino/Warner Bros Ltd

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

11. Doreen & Ruud Hermans *** Till Each Tear Becomes a Rose *** Starsound

12. Pinchitos Caliente *** Hey, Baby Que Paso? *** Limbo Music

13. Blake Shelton *** The More I Drink *** Warner Bros.

14. Miranda Lambert *** Love Letters *** Sony

15. Brad Paisley *** On Line *** Arista Nashville

Be There Next Week - Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *