Sad Songs and Waltzes

Keith Whitley - Does Fort Worth ever cross your mind?

In dit programma speciale aandacht voor de bluegrassmuziek van twee musici, waarvan de geboortedag in deze week (week 25 alweer) valt n.l. die van Lester Flatt op 19 juni 1914 en Dan Tyminski op 20 juni 1967.

Ook nog aandacht voor de muziek van countryzanger/gitarist Keith Whitley met twee schitterende songs van het album “Sad Songs and Waltzes”, een soort verzamel en “Tribute” album met z’n songs uit 1982. Maar we beginnen dit programma met bluegrassmuziek uit de Golden State met John Moore, Dennis Caplinger en Jim Green, ook bekend onder de naam Bluegrass ETC.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd nog de Nederlandse bijdrage aan dit programma n.l. de nestor van de Nederlandse countrymuziek, Ben Steneker gevolgd door “Cash on Delivery”.

Vervolgens weer terug naar Amerikaanse country met Tom McGraw en vervolgens uit Texas George Strait met vanavond Gretchen Wilson als uitsmijtster van dit programma.

Bluegrass Etc. - Ridin' My Thumb to Mexico

We begonnen dit programma met “Ridin’ My Thumb to Mexico” en “Old Flames” door de groep “Bluegrass Etc.”, een trio, bestaande uit John Moore op gitaar en mandoline, Dennis Caplinger op banjo en viool en toen nog Jim Green op de bas.

De songs staan op het album met de naam van de groep “Bluegrass Etc.” als titel en is in 1995 uitgebracht door Sierra Records.

Op dit moment maakt de bekende bassist Bill Bryson deel uit van de groep en Bill kennen de meeste bluegrassmuziekliefhebbers van z’n samenwerking met o.a. Chris Hillman, Herb Pedersen , The Desert Rose Band en hij was trouwens een aantal jaren geleden samen met Chris en Herb aanwezig bij het Blue Highways Festival in Utrecht. Hij was ook een aantal malen genomineerd als “basspeler van het Jaar”.

Maar terug naar de groep in deze samenstelling met John Moore als mandolinespeler en zanger bekend van o.a. de groep bluegrassgroep “California” met ook nog violist Byron Berline en waarbij deze groep vanaf 1992 gedurende 3 achtereenvolgende jaren werd uitgeroepen tot “Instrumental group of The Year”.

Caplinger is een bekende studiomusicus in Nashville en Californie als niet op stap is met Bluegrass Etc.en hij werkt trouwens ook nog als maker van televisie en radio commercials voor Network Productions in San Diego.

In 2004 brachten zij het album “Home is where the heart is” via de Tricopolis Group uit en voor meer informatie kunt u gewoon even doorschakelen naar hun website.

Lester Flatt & The Nashville Grass

En dan nu een aantal jaren verder terug in de tijd, want op 19 juni 1914 werd Lester Flatt geboren en hij is voor zeer bekend geworden als de zanger en gitaarspeler van de bluegrassgroep “Lester Flatt & Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys” . In dit programma met twee songs n.l. “Some Old Day” en “I don’t care (A Hundred Years from Now) en die staan op het album “Lester Raymond Flatt”.

Deze week dus twee geboortedagen van bijzondere bluegrassmusici n.l. Lester Raymond Flatt beter bekend als Lester Flatt, geboren op 19 juni 1914 in Overton County in Tennessee en die in 1979 op 74-jarige leeftijd overleed in Nashville Tennessee.

Lester Flatt in the good old days

Lester Flatt vormde samen jarenlang een ijzersterke bluegrassgroep met Earl Scruggs and The Foggy Mountain Boys. In 1969 ging Scruggs en Flatt ieder hun eigen weg en Flatt vormde de Foggy Mountains Boys om tot Nashville Grass en was succesvol met de traditionele bluegrassmuziek tot z’n overlijden in 1979.

De 6-mans groep bestond naast Lester Flatt uit Curly Sechler op mandoline, Kenny Ingram op banjo, Paul warren op viool, Charlie Nixon op dobro , Marty Stuart op gitaar en mandoline, Jack Hick op de bas en tenslotte Buddy Spicher op viool.

Het album “Lester Raymond Flatt” werd oorspronkelijk in 1975 op LP uitgebracht, maar gelukkig in 1992 op CD door Flying Fish Records.

U kunt nog even kijken en luisteren naar “Bluebirds Are Singing For Me” door Lester Flatt & The Nashville Grass met een zeer jeugdige Marty Stuart tijdens de Porter Wagoner Show in The Gran Ole Opry in Nashville Tennessee.

Gewoon even doorschakelen!

Dan Tyminski - I dreamed of an old love affair

Vervolgens “I dreamed of an old love affair” door Dan Tyminski hier met een song van z’n album “Carry Me Across The Mountains” in 2000 uitgebracht door Doobie Shea Records.

Dan Tyminski, geboren op 20 juni 1967 in Rutland Vermont, groeide op met country en traditionele bluegrassmuziek en z’n eerste muziekinstrument was een mandoline, die hij kreeg van z’n broer.

The Green Mountain Bluegrass Band was z’n eerste stap in de professionele muziekwereld. In 1988 ging hij deel uitmaken van de bekende bluegrass groep “The Lonesom River Band”, waar hij op de banjo speelde en ook zong. Het album “Carrying The Tradition” van deze groep werd door de IBMA ( International Bluegrass Music Association) uitgeroepen tot “Album van het Jaar”.

In 1992 en 1993 werkte hij samen met Alison Krauss en Union Station en ontving ook met deze groep een aantal IBMA Awards. Zeer bekend natuurlijk van z’n muzikale medewerking aan de film “O Brother Where Art Thou” en zijn lead-zang bij de song “Man of Constant Sorrow”. Op het album “Carry Me Across The Mountain” wordt hij bijgestaan door niet alleen z’n collega’s van Unions Station en Alison Krauss, maar ook nog door Tony Rice en Jerry Douglas.

En natuurlijk in dit weblog bericht nog Dan Tyminski samen met Ron Block tijdens een “live” optreden tijdens het Crossroads Festival met de meest bekende song van de film “O Brother, Where Art Thou”.

Gewoon even doorschakelen naar een bijzondere video-clip!

Keith Whitley - Girl from the Canyon

Dan gaan we van de traditionele bluegrass muziek naar de country met Keith Whitley met de song “Girl from the Canyon” gevolgd door “Does Fort Worth Ever Cross Your Mind” ooit geschreven, gespeeld en gezongen door de bekende Texaan Bill Shaver, maar hier op een schitterende wijze vertolkt door Keith Whitley.

Deze twee songs staan op het album “Sad Songs and Waltzes” in 2000 uitgebracht door Rounder Records.

Keith Whitley, geboren op 1 april 1955 in Sandy Hook Kentucky met de bijnaam “The Kentuckian Songbird” overleed op 9 mei 1989 tengevolge van alcoholvergiftiging op 34-jarige leeftijd in Nashville Tennessee.

In het TV-programma “This Week in Country Music” werd bekendgemaakt, dat de bekende countryzanger/gitarist was overleden met daarbij nog “pro memorie” terugblik op z’n carriere en z’n huwelijk met de countryzangeres Lorrie Morgan. Natuurlijk kunt u als lezer van dit weblog bericht nog even de bekendmaking bekijken en beluisteren.

Zoals gewoonlijk even doorschakelen! Maar wel weer terugkomen, he! 

Hij vormde al op zeer jonge leeftijd samen met z’n vriend Ricky Skaggs de bluegrass groep The Lonesome Mountain Boys. Eind jaren 60 zocht Ralph Stanley i.v.m. met het overlijden van z’n broer Carter nieuwe musici voor z’n groep The Clinch Mountain Boys.

Zowel Keith alsook Ricky gingen vervolgens 3 jaar deel uitmaken van de groep van Ralph Stanley en in die periode kwamen er ook tal van mooie albums uit, waaronder de zeer gewaardeerde “Crying from the Cross”, dat werd uitgeroepen tot “Bluegrass Album of The Year” .

In 1978 vertrok Keith Whitley naar de groep J.D. Crow & The New South en in de periode tot 1982 maakten zij 3 albums en van deze albums zijn de songs afkomstig, die op dit album “Sad Songs and Waltzes” zijn samen gebracht door J.D. Crowe en in 2000 werd uitgebracht als een soort eerbetoon aan een van de beste countryzangers, die we gekend hebben.

Ben Steneker - Waikiki

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor een Nederlandse bijdrage aan dit programma met om te beginnen de nestor van de Nederlandse countrymuziek Ben Steneker hier met de song Waikiki, die staat op het nieuwste album van Ben en Carmen Steneker met de naam “Country Café” uitgebracht door het label RoodHitBlauw.

Een leuk album met niet alleen songs van vader en dochter samen, maar ook solo en een duet van Carmen Steneker met zanger/schrijver/gitarist Dick van Altena.

Cash on Delivery - She Thinks I Still Care

Vervolgens “She thinks I still care” door Cash on Delivery met Wim v.d. Vliert als lead-zanger en op lead-gitaar en Jacqueline v.d. Griend op rhythm-gitaar en met vokale ondersteuning.

Deze song heb ik ook nog gehoord tijdens hun optreden op vrijdag 1 juni j.l. hier in theater Amicitia te Lekkerkerk. Een hardstikke leuk optreden ter promotie van hun nieuwe album “Echoes of Leaving”, dat eind maart van dit jaar werd uitgebracht door Rounder Europe.

Jammer, dat er eigenlijk te weinig bezoekers waren, maar in ieder geval hebben zowel de booking manager Kees de Haan als ook de eigenaar van Amicitia bevestigd, dat er in augustus nog een countrymuziekavond in Lekkerkerk zal worden georganiseerd met dit keer de Canadese groep South Mountain. Countrymuziekliefhebbers uit de Krimpener en Alblasserwaard en natuurlijk Rotterdam e.o. zorg, dat u erbij bent. In de nabije toekomst hoort U daar natuurlijk meer over.

Tim McGraw - Last Dollar (Fly Away)

Dan gaan we nu weer naar het land de “Greenback Dollars” met Tim McGraw samen met de Dance Hall Doctors met z’n song “Last dollar”(Fly Away” ) en deze song staat op z’n album “Let It Go” op 7 maart van dit jaar uitgebracht door Curb records.

Het heeft drie jaar geduurd, voordat na de “smash hit single” Live like you were dying” er weer een nieuw album van deze country/zanger/schrijver/gitarist. Dat komt trouwens ook door het feit, dat hij erg veel op tournee is samen met z’n vrouw Faith Hill.

Maar het nieuwe album “Let It Go” met 13 songs is zeer de moeite waard en dus was het het wachten waard.

Hier nog Tim McGraw samen met z’n vrouw Faith Hill tijdens een “live” optreden met de song “Shotgun Rider”. Dit is de laatste track van het album “Let It Go” op 7 maart 2007 uitgebracht door Curb Records.

Gewoon even doorschakelen!

Als u trouwens benieuwd bent naar de tekst en de muziek van de song “Last Dollar (Fly Away) dan kunt u nog even doorschakelen naar de link voor deze clip!

George Strait - Why Can't I Leave Her Alone

Vervolgens “Why can’t I leave her alone” of te wel “Waarom kan ik haar niet alleen laten” door George Strait hier met een song van z’n album “It just comes natural” in oktober vorig jaar uitgebracht door MCA Nashville. “Why can’t I leave her alone” eigenlijk een dramatische titel, die veel overeenkomst vertoond met de titel van de song “She thinks I still care” in dit programma gezongen door Wim van de Vliert met Cash on Delivery.

George Strait geboren op 18 mei 1952 in Pearsall Texas, is van alle nieuwe countryzanger/schrijvers uit de begin jaren ‘80 nog met veel succes het dichtst gebleven bij de traditionele countrymuziek.

Gedurende tal van jaren is hij het voorbeeld geweest voor tal van neo-traditionele countryzangers zoals Randy Travis, Dwight Yoakam tot Garth Brooks en Alan Jackson. In vorige weblog berichten heb ik al een aantal malen een “link” aangebracht naar een video-clip van George Strait met een song van dit album. Dus nu weer eens iets anders.

Als de grond onder je voeten iets te heet wordt, kun je altijd nog naar het strand gaan van dat goeie ouwe Mexico. Gewoon even meeluisteren met George Strait en zijn vertolking van de Merle Haggard song “Sea shores of Old Mexico”. Deze song staat trouwens op het album “Somewhere down in Texas” op 28 juni 2005 uitgebracht door MCA Nashville.

Gewoon even doorschakelen!

Gretchen Wilson -

Maar gelet op op de tijd op naar onze uitsmijtster van dit programma “Gretchen Wilson” hier met de titelsong van haar nieuwe album “One of The Boys” op 15 mei van dit jaar uitgebracht door Sony.

Deze week door het kabel en internet country radiostation Nashville FM uitgeroepen voor de “smash-play” en daar doen wij natuurlijk graag aan mee!

Gretchen Wilson tijdens een “live” optreden met song “Come to Bed”, die ook op dit album staat.

Gewoon even doorschakelen!

Country Music Round-up met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek! Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 te beluisteren via de lokale omroep van de gemeente Nederlek ( Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek) met op zaterdag van 12.00-13.00 een heruitzending van het programma.

Vindt u het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt u, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt u eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

Maak daarvoor gebruik van het e-mail adres, dat is vermeld bij de aanduiding!

info@el-okay-ranch.nl

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: June 19 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op June 23 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek: Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. Bluegrass Etc. *** Riding My Thumb To Mexico *** Sierra Records

3. Bluegrass Etc. *** Old Flames *** Sierra Records

4. Lester Flatt *** Some Old Day *** Flying Fish

5. Lester Flatt *** I Won’t Care ( A Hundred Years From Now ) *** Flying Fish

6. Dan Tyminski *** I Dreamed of An Old Love Affair *** Doobie Shea Records

7. Keith Whitley *** Girl From The Girl *** Rounder Records

8. Keith Whitley *** Does Fort Worth Ever Cross Your Mind *** Rounder Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep On The Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury

10. Ben Steneker *** Waikiki *** RoodHitBlauw

11. Cash on Delivery *** She Thinks I Still Care *** Rounder Europe

12. Tim McGraw *** Last Dollar ( Fly Away) *** Curb

13. George Strait *** Why Can’t I Leave Her Alone *** MCA Nashville

14. Gretchen Wilson *** One Of The Boys *** Sony

Be There Next Week. Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *