Tracks & Trains

Tracks & Trains

In dit programma speciale aandacht voor het optreden van Linda Dixie & The Train op zondag, 22 april a.s. in Ammerstol met o.a. nog een interview met Dick de Bruijn, de pianist en eveneens zanger van de groep. Maar we beginnen het programma heel toepasselijk met veel songs over treinen en Dixie met o.a. ook weer eens Bill Clifton, The Country Gentlemen, Doyle Lawson & Quicksilver en The Seldom Scene. Vervolgens nog Hank Snow evenals Merle Haggard over hun relatie met treinen.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma dit keer geheel verzorgd door Linda Dixie & The Train. Voor U als luisteraar dus alvast een voorproefje van hun optreden. Vervolgens weer terug naar de overkant van de Oceaan met Hank Williams Jr. samen met o.a. Gretchen Wilson gevolgd door Rosanne Cash en tenslotte de groep “Asleep at the Wheel” als uitsmijter van dit programma.

Train 45

We begonnen het met het geluid van een voorbij denderende stoomtrein ( gewoon even icoon aanklikken en luisteren) Emory Cook's - Rail Dynamics , die het station van Peekskill in de staat New York in 1950 passeerde, gevolgd door de The New Lost City Ramblers bestaande uit Mike Seeger, John Cohen en Tracy Schwarz met hun vertolking van de traditional folksong “Train 45” ook wel eens “Ruben’s Train” “900” en “500 Miles”genoemd.

Het geluid van de voorbij rijdende stoomtrein en de song staan op het album “Classic railroad Songs”uitgebracht.

“The City of New Orleans” in 1970 geschreven door Steve Goodman en zeer bekend van de vertolking door Arlo Guthrie, maar hier vertolkt door The Country Gentlemen hier met een song van het album “The Complete Vanguard Recordings” in 2002 uitgebracht door Vanguard.

In de Amerikaanse muziek zijn treinen vaak het onderwerp van een song, want er zijn natuurlijk ook bijzonder lange trajecten, zoals ook de de treinreis van Chicago, Illinois naar NewOrleans, Louisiana meer dan 900 mijlen, dat is bijna zo’n 1500 km.

Een reis met de “City of New Orleans” gaat door het hart van de muzikale erfenis van Amerika via het beroemde Chicago Symphony Orkest, dwars door Kentucky met z’n bluegrass en via de levendige blues van Beale Street in Memphis, Tennessee door naar de geboorteplaats en rijke historie van de Jazz in Mississippi en in New Orleans, Louisiana.

The City of New Orleans

Met deze trein rijdt je dus in de schaduw van de reuzen van de Amerikaanse muziek, zoals Louis Armstrong, Muddy Waters en Elvis Presley.

Maar in dit programma een eerbetoon aan de “City of New Orleans” door de Country Gentlemen met Charlie Waller op gitaar en met leadzang, Mike Auldridge op dobro, Doyle Lawson op mandoline met zang, Ricky Skaggs als gastspeler op de viool, Bill Emerson op de banjo, James en Jim Baily eveneens op banjo, Jerry Douglas op dobro en tenslotte nog Bill Yates op de bas.

Bill Clifton - The Early Years - My Dixie Darlin'

Daarvoor in het programma nog “Dixie Darlin” door Bill Clifton hier met de song, die staat op z’n verzamlealbum “The Early Years 1957 & 1958” in 1992 uitgebracht door Rounder Records.

Een schitterende album van de ondergewaardeerde Bill Clifton, zanger/schrijver/gitarist ook vaak op de autoharp uit Riderwood, Maryland hier met songs vele lichtjaren verwijderd van de hedendaagse bluegrassmuziek. Bill Clifton wordt op dit album nog bijgestaan door Ralph Stanley.

Sixteen Grand Slams of Bluegrass

Z’n naam heeft U al kunnen lezen bij The Country Gentlemen, maar Doyle Lawson hier ook nog met z’n bluegrassbegeleidingsgroep Quicksilver met de song “ Blue Train of the heartbreak Line” ook al een titel, die voor zich zelf spreekt.

Deze song staat niet alleen op z’n album “The hard game of love”, maar ook op het verzamelalbum “Sixteen Grand Slams from Sugar Hill”, een verzamelalbum van Sugar Hill uit 2004. U kunt nog even een video-clip bekijken en beluisteren van de “live” optreden van Doyle Lawson & Quicksilver op 13 juli 2006 in “The Ryman Auditorium” in Nashville Tennessee. Gewoon even doorschakelen!

The Country Gentlemen

Vervolgens “The Legend of the Rebel Soldier” gespeeld en gezongen door The Country Gentlemen” tijdens een “live” optreden in Japan met Charlie Waller met lead-zang en op gitaar, “Big” Bill Emerson op banjo, Doyle Lawson op mandoline en Bill Yates op de staande bas. “The Legend of the Rebel Soldier” het dramatische verhaal van de soldaat van het Zuidelijke Leger” ten tijde van de Amerikaanse burger-oorlog ooit geschreven door Charlie Moore.

Het verhaal over deze soldaat, die zwaar gewond ligt in een ellendige gevangenis van de Noordelijken en die aan een geestelijke vraagt of z’n ziel nog de zuidelijke staten zal passeren.

“Zal ik nog het schitterende landschap van Virginia, de heuvels van Georgia, de groene velden van Alabama en de kleine kerk zien, waar ik getrouwd ben”. “Het was voor m’n geliefde “Dixie” (of te wel de zuidelijke staten), waarvoor ik hier sterf

Een drama van jewelste, maar op deze manier gespeeld en gezongen, kan het onmogelijk als een “smartlap” worden aangemerkt en zo, ja, wat dan nog!

The Country Gentlemen “Live in Japan” een album om gewoon in je bezit te hebben en zo nu en dan thuis heerlijk te beluisteren.

Seldom Scene - He rode all the way to Texas

Dan gaan we weer met de trein “He rode all the way to Texas” (on an old freight train) ooit geschreven door Dolly Parton, maar hier gespeeld en gezongen door The Seldom Scene” tijdens een “live” optreden op 27 en 28 december 1974 in een klein theater met de naam “The Cellar Door” in Washington DC.

Met John Starling hier op gitaar en met lead-zang, John Duffey op mandoline en met achtergrondzang, Mike Auldridge op dobro met achtergrondzang, Ben Eldridge op banjo en Tom Gray op de staande bass.

Deze song staat op het schitterende “live” bluegrass album “The Seldom Scene recorded Live at The Cellar Door” in 1997 uitgebracht door Rebel Records.

Hank Snow - Movin' On

Vervolgens is het tijd voor de legendarische Canadese countryzanger/schrijver/gitarist etc. Hank Snow met een van z’n bekende songs “ Movin’ On” , die op verscheidene albums staat en deze keer heb ik het album met de titel “Movin’ On” genomen.

Dit album kreeg ik toegezonden van het “Hank Snow Museum” in Liverpool, Nova Scotia. Het museum is gevestigd in het afgedankte, maar schitterend gerenoveerd treinstation in de geboorteplaats van Hank Snow. Hank was zeer beroemd geworden van z’n “reis songs”, “Movin’ on” stond in 1950 21 weken op de toppositie van de countrymuziek.

Merle Haggard - My Love Affair with Trains

Dan “My Love Affair with trains” door Merle Haggard en daarvoor gingen terug in de tijd naar 1976 met een Merle Haggard, die zijn voorliefde voor treinen nog eens bezingt.

In dit programma dus de titel song van het album “My love affair with trains” met een kleine toelichting over de geschiedenis van de treinen en persoonlijke herinneringen door Merle Haggard.

In 1976 verscheen via Capitol de LP “My love affairs with trains” een soort eerbetoon van Merle aan Jimmie Rodgers en trouwens ook nog het album “The Roots of my raising”. U kunt nog even naar een video-clip van Merle Haggard met de laatstvermelde song “live” tijdens de Porter Wagoner Show. Gewoon even doorschakelen!

Door het label “Beat Goes On” of te wel BGO Records werden deze twee LP’s op 1 CD geperst.

Inmiddels heeft U als luisteraar van dit programma al heel veel muziek gehoord over treinen en Dixie allemaal bedoeld als een introductie van de Nederlandse groep Linda Dixie & The Train (LDTT)

Het wordt het nu tijd voor meer informatie over de Nederlanse groep Linda Dixie & The Trains, die a.s. zondagmiddag, 22 april zullen optreden in Het Gebouw in Ammerstol.

Zoals reeds aangekondigd in de lokale kabelkrant van de Gemeente Nederlek ook een interview met Dick de Bruijn, pianist en zanger van Linda Dixie & The Train.

Linda Dixie & The Train met Dick de Bruyn 2e links

In het programma volgt een interview met Dick over het ontstaan en samenstelling van de groep. Dit interview kunt U nog eens beluisteren. Dick de Bruyn - LDTT

In het programma konden de luisteraars ook alvast even kennismaken met de muziek van deze groep met twee songs van hun demo-CD. Als eerste de Honky Tonk song “I feel a Heartache coming on” en vervolgens ook nog een “Western Swing” met “Should have asked him faster”. De titel en tekst van “Should have asked her faster” natuurlijk voor de zangeres van de groep Linda Dixie enigszins aangepast.

Hank Williams Jr. - That's how they do it in Dixie

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio stomen we gelijk door naar Dixie met Hank Williams Jr met de song “That’s how the do it in Dixie”.

Hank Williams Jr. hier in samenwerking met Gretchen Wilson, Big & Rich en Van Zandt.

Deze song is de titelsong een verzamelalbum van Hank Williams met slechts 12 songs, die vooral bedoeld was om de titelsong te promoten met daarbij een aantal songs, die het ruige en rusteloze leven van Hank Williams Jr.benadrukken.

Even een klein voorbeeldje wat U staat te wachten“All my rowdy friends are coming over tonight” , “There’s a Tear in my Beer” , Whiskey bent, Hell bound” “A countryboy can survive” en “If Heaven ain’t a lot like Dixie”.

En hoe doen ze het dan in Dixie? Kijk even naar de video-clip! Gewoon even doorschakelen!

Rosanne Cash - My Baby thinks he's a Train

Vervolgens “My baby thinks he’s a train” door Rosanne Cash, dochter van Johnny Cash, hier met een song, die staat op het verzamelalbum met de naam “Tracks & Trains” in 2000 uitgebracht door Columbia Records. Een album met 20 songs over treinen door o.a. Johnny Cash, Dolly Parton, John Denver, The Charlie Daniels Band, Marty Stuart, Willie Nelson en Hank Snow e.v.a.

U kunt nog even kijken en luisteren naar een video-clip van deze song. Aangezien Dick de Bruyn, de pianist van LDTT, een liefhebber is van o.a. de muziek van gitarist Albert Lee deze keer een uitvoering van “My Baby thinks he’s a train” door Albert Lee met Nicole Yarling als zangeres. Gewoon even doorschakelen!

Asleep at the Wheel - Live & Kickin'

Nu is het dan tijd voor onze uitsmijter van dit programma met de naam “Asleep at the Wheel” met de song “ Choo Choo Ch’Boogie” en ook track staat op het vermelde verzamelalbum “Tracks & Trains”.

Dit is zoals gebruikelijk een tamelijk heftig besluit van dit programma! Voor U als lezer van m’n weblog een “swingend” einde met een video-clip van Asleep at the Wheel samen met Billy Gilman. Gewoon even doorschakelen!

In dit programma met een knipoog naar de Nederlandse countrygroep “Linda Dixie & The Train” dit keer veel muziek over treinen en Dixie en ik hoop, dat u het weer leuk vond.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek. “The Grand Ole Opry van het Verre Westen en Groene Hart van de Krimpenerwaard” .

Wilt U eens uw favoriete countrysong beluisteren in het programma? Maak gewoon even gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Even het e-mailadres gebruiken dat is aangegeven bij de aanduiding!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Apr. 17 ‘07 19.00 – 20.00 uur met een heruitzending op Apr. 21 ‘07 12.00 – 13.00.

Radio Vrolek, de lokale omroep van de gemeente Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek op 107.7 MHz via de ether, 105.9 MHz via het plaatselijke kabelsysteem en op TV-kanaal 2 als achtergrondmuziek van de kabelkrant!

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The New Lost City Ramblers *** Train 45 *** Smithsonian

3. Bill Clifton *** Dixie Darlin’ *** Rounder Records

4. The Country Gentlemen *** The City of New Orleans *** Vanguard Records

5. Doyle Lawson & Quicksilver *** Blue Train (of the Heartbreak Line) *** Sugar Hill Records

6. The Legend of the Rebel Soldier *** The Country Gentlemen *** Rebel Records

7. The Seldom Scene *** Her rode all the Way to Texas *** Rebel Records

8. Hank Snow *** Moving on’ *** IMC Music

9. Merle Haggard *** My Love Affair with Trains *** BGO Records

10. Interview Dick de Bruyn, pianist en zanger van de countrygroep Linda Dixie & The Train *** 1e gedeelte

11. Linda Dixie & The Train *** I feel a Heartache coming on *** LDTT

12. Interview Dick de Bruyn, pianist en zanger van De countrygroep Linda Dixie & The Train *** 2e gedeelte

13. Linda Dixie & The Train *** Should have asked him faster *** LDTT

14. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the Sunny Side *** agendamuziek *** Mercury Records

15. Hank Williams Jr. *** That’s how they do it in Dixie *** Asylum/Curb Records

16. Rosanne Cash *** My Baby thinks He’s a Train *** Columbia Records

17. Asleep at the Wheel *** Choo Choo Ch’Boogie *** Columbia Records

Be There Next Week, Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *