My Name is Buddy

Ry Cooder - Suitcase in My Hand

In dit programma speciale aandacht voor het nieuwe album “My Name is Buddy” van Ry Cooder, maar we beginnen, zoals u van ons gewend bent met bluegrassmuziek. Dit keer “Bluegrassmuziek from the Gold Country” uit de jaren 80 door The Vern Williams Band. Zoals in vorige uitzendingen reeds gemeld Pinecastle Records heeft in de maand februari een aantal bluegrass albums uitgebracht en dit keer aandacht voor het album van The Circuit Riders.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio gevolgd door de Nederlandse bijdrage aan dit programma met net als de vorige week Linda Dixie & The Train, die op zondag, 22 april a.s. in Ammerstol zullen optreden en ook nog een liedje van het album over molens uitgebracht in het kader van “Het Jaar van de Molens 2007” met het duo Dick van Altena en Ruud Hermans.

Vervolgens weer terug naar Amerika/Texas met George Strait gevolgd door de Hacienda Brothers en met hen alvast een beetje vooruitlopend op het Blue Highways Festival op zaterdag, 21 april in Utrecht. Brad Paisley treedt net als de vorige week op als uitsmijter van dit programma.

The Vern Williams Band - Cabin on a Mountain

We begonnen dit programma met de songs “Cabin on a Mountain” , “Til the Day I Die” en “Field of Flowers” door “The Vern Williams Band” , die staan op het verzamelalbum “Bluegrass from The Gold Country” in 1996 uitgebracht door Rounder Records.

Vern Williams, geboren in 1930 in Newton County Arkansas, kwam uit een muzikale familie met zeven kinderen, die evenals z’n ooms allemaal muzikaal actief waren. Vern was een tenor-zanger, die met z’n mandoline de bluegrassmuziek bekendmaakte in Californie.

In 1952 ging hij voor het eerst naar Californie om dienst te doen bij de Amerikaanse marine in San Diego. Hij maakte in 1959 kennis met Ray Park, zanger, gitarist en violist, die ook uit Arkansas afkomstig was en werkte met hem samen gedurende de periode 1960-1974. Het waren financieel ook moeilijke jaren voor de bluegrassmuziek aan de Westkust duizende mijlen verwijderd van de meeste bluegrassfestivals in het oosten van het land

Zij stonden bekend als het duo Vern & Ray en maakten een generatie Californiers bekend met de bluegrass, waarbij zij in de begin periode ook nog werden geassisteerd door Jerry Garcia, die later zeer beroemd zou worden met z’n groep “Grateful Dead”.

Sandy Rothman, de banjospeler maakte ook nog deel uit van de groep evenals trouwens Herb Pedersen begeleider van o.a. Emmylou Harris, Linda Ronstadt en samen met Chris Hillman de Desert Rose Band.

Iedere musicus, die in de jaren ‘60 en ‘70 bluegrassmuziek speelde in de “Bay Area” was beinvloed door Vern & Ray en na 1974 door de Vern Williams Band. De Vern Williams Band toen bestaande uit Vern Williams op mandoline en tenorzang, z’n zoon Delbert Williams op gitaar en met zang, Keith Little op banjo en met zang, Ed Neff op viool en tenslotte Kevin Thompson op de staande bas. De Vern Williams Band stopte in 1986 toen Keith Little naar Maryland vertrok om te gaan spelen bij de Country Gentlemen. In latere jaren traden Vern & Ray Park nog tot 1999 regelmatig samen op tijdens bluegrassbijeenkomsten. Park overleed in 2002, terwijl Vern Williams vorig jaar juni overleed aan een longontsteking in het ziekenhuis van San Adreas ten zuidoosten van Sacramento Californie.

Het album “Bluegrass from the Gold Country” van de Vern Williams Band uitgebracht door Rounder Records, een “must” voor de liefhebbers!

The Circuit Riders - Lonesome Wind

Pinecastle Records bracht in februari van dit jaar een aantal bluegrass albums uit, waaronder ook één van The Circuit Riders en van hen twee songs met om te beginnen: “Lonesome Wind.

Gevolgd door “In the Master’s Glory” een bluegrass gospel. The Circuit Riders hier met twee songs van hun album “Let the ride begin” uitgebracht door Pinecastle Records met kenmerk PRC 1154.

The Circuit Riders bestaande uit Greg Luck met leadzang en op gitaar, Darin Aldridge op mandoline en (lead)tenorzang, Greg Corbett op de banjo met zang, Jaret Carter op de resonator gitaar en tenslotte Billy Gee op de bas.

En met de beginsong “LonesomeWind” geschreven door Greg Luck van hun album “Let the ride begin” plaatsen The Circuit Riders zich stevig in de hedendaagse bluegrassmuziek met wel traditionele achtergronden, maar toch met een iets meer gesmeerde en countrymuziek-achtige versie van de traditionele bluegrassmuziek.

Deze song en andere zoals “Take me back to old Kentucky” zijn pasklaar voor de TOP 40 bluegrassmuziek overzichten met mooie gitaar, mandoline en resonatorgitaar arrangementen. The Circuit Riders komen over als een ervaren bluegrassgroep en ervaring hebben ze natuurlijk allemaal wel, want Greg Luck ook zeer actie als succesvol schrijver, speelde o.a. gitaar bij J.D. Crowe & The New South, was violist van de bluegrassgroep IIIrd Tyme Out. Darin Aldridge speelde mandoline o.a. zeven jaar bij de Country Gentlemen, is tevens actief als muziekleraar, Greg Corbett, de banjospeler, komt uit een muzikale familie en werd destijds door Charlie Waller gevraagd om ook bij de Country Gentlemen te spelen en dat heeft hij dan ok zo’n 13 jaar gedaan. Hij is ook al 10 keer genomineerd als “Banjospeler van het Jaar” door de SPBGMA en ontving deze Award in 1996.

Ook Billy Gee op de staande bas heeft een aantal jaren gespeeld bij de Country Gentlemen, terwijl hij ook nog een gitaar reperatiebedrijf runt en tenslotte Jaret Carter op resonator-gitaar, die een studio-musicus is en samenwerkte met oa. Doyle Lawson, Bryan Sutton, Aubrey Haynie, Kenny & Amanda Smith en hij geeft ook nog muziekles. Voor meer informatie even naar hun website! of anders even naar de website van Pinecastle voor nog meer mooie bluegrass albums. Pass the Grass!

Ry Cooder - Suitcase in My Hand

En dan nu zoals aangekondigd Ry Cooder met z’n speciale project “My name is Buddy” met de song “Suitcase in My Hand” gevolgd door de traditional “Footprints in the snow” en de dramatische ballade over de “Dying Truck Driver” on Highway 99

Deze songs staan op het album “My name is Buddy” op 6 maart van dit jaar uitgebracht door Nonesuch.

Ry Cooder zo’n 30 jaar geleden al zeer bekend geworden van z’n album “Chicken Skin Music” of te wel “Kippevel muziek” en daarna nog vele o.a. zoals “Paris, Texas” en speciale projecten zoals op Hawaii met Gabby Pahinui en op Cuba met de Buena Vista Social Club en zeer recentelijk nog z’n sociale bewogenheid toonde met z’n album “Chavez Ravine” over de ondergang van een arbeiderswijk in de buurt van Los Angeles.

Wilt U nog eens herinneringen ophalen aan z’n samenwerking met de Buena Vista Social Club? Dat kan! Eerst even een kleine introductie van z’n belevenissen en de muziek op Cuba door Ry Cooder. Even doorschakelen!

Vervolgens nog een video-clip van hem en de BVSC met de schitterende song “Chan Chan”.

En dan nog de derde “Que Tu Has Hecho” , “Wat heb jij gedaan met m’n arme bloem”. Even doorschakelen dus! Wel weer terugkomen hoor!!

Ry Cooder nu met een schitterend verhaal met diepere achtergronden met terug naar de jaren 30 folkmuziek verwoordt in 17 songs.

Het verhaal over een “Red Cat” of te wel een “Rode Kat” een zogenaamde “linkse rakker”, die allerlei avonturen beleeft op z’n tocht en het begint natuurlijk, dat hij op stap gaat met z’n kleine koffer in z’n hand met allerlei wijze raadgevingen van z’n vader.

Ry Cooder heeft weer tal van bijzondere musici aangetrokken voor een schitterend album en U hoorde o.a. Paddy Moloney van The Chieftains op de uillean pipes tijdens de 1ste song “Little Suitcase in my Hand” en later natuurlijk ook nog z’n onafscheidelijke accordionist Flaco Jeminez o.a. bij de traditional “Footprints in the snow” en tenslotte mandolinespeler en zanger Roland White, destijds samen met z’n broer Clarence White “The Kentucky Colonels” bij de song “The Dying truck Driver”.

Maar Ry Cooder wordt o.a. ook nog bijgestaan door Mike Seeger op banjo, viool, harmonica en mondharp , Pete Seeger op banjo, Jim Keltner op drums en de zoon van Ry, Joachim Cooder op percussie, drums en keyboards.

Een album met tal van bijzondere verhalen, waaronder ook nog o.a. de grappige song “Cat and Mouse”, waarbij blijkt, dat iedereen een onwaarschijnlijke vriend kan gebruiken en Buddy The Red Cat vindt hem in de persoon van Lefty The Mouse, dan ook nog de song over het varken op hun boerderij met de naam “J. Edgar” met natuurlijk een “forse knipoog” naar J. Edgar Hoover, die vanaf 1924 tot begin jaren 70 hoofd van de FBI was.

“Buddy sez: “Stressed out? Get a Cat”. Het album “My Name is Buddy” van Ry Cooder uitgebracht door Nonesuch zeer aanbevelenswaardig!

Linda Dixie & The Train - Should have asked him faster

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse country bijdrage aan dit programma met Linda Dixie & The Train met de song “Should have asked him faster”, die staat op hun demo-CD speciaal voor de luisteraars in de Krimpenerwaard toegezonden.

Deze groep uit de omgeving van Dordrecht/Spijkenisse zal zoals reeds in de agenda vermeld op zondagmiddag, 22 april optreden in het Cultureel Café in Het Gebouw in Bergambacht/Ammerstol.

Dick van Altena & Ruud Hermans - Morningdancer

Vervolgens de song “Morningdancer” door Dick van Altena samen met Ruud Hermans speciaal geschreven voor een wel heel landelijk project n.l. “Het Jaar van de Molens 2007” Dick van Altena & Ruud Hermans met een zeer goede begeleiding van o.a. Jan Bernards op lead-gitaar, Patrick van Gerwen op gitaar en dobro, Ben Jansen op drums, Joost van Es op viool, Frans Senden op accordion en keyboards en tenslotte Ron Lieberton op basgitaar. Deze song staat op een CD project uitgebracht ter gelegenheid van ‘Het Jaar van de Molens’. Ruud Hermans en Dick van Altena hebben 14 liedjes met en over molens opgenomen. Er zijn twee CD’s gemaakt: één met alle liedjes in het Nederlands en één met alle liedjes in het Engels. De Engelse CD heet ‘Down at the Mill”. De CD’s zijn verkrijgbaar bij verschillende molens in het land, bij sommige platenwinkels, bij de artiesten en via de uitgever ‘VAROS Productions’.

George Strait - Wrapped

Dan nu naar Texas en George Strait hier met de song “Wrapped” of te wel “Ingepakt”, die staat op z’n album “It just comes natural” in oktober vorig jaar uitgebracht door MCA Records. U kunt kog even een video-clip bekijken van George Strait met een slide show van foto’s, die zijn genomen van z’n optreden in Calgary, Albert op 5 juni 2006 en ondertussen luisteren naar de song “Give it Away” . Deze song staat ook op het vermelde album en was tevens al eerder als single uitgebracht!

Hacienda Brothers - What's wrong with right

Vervolgens “What’s wrong with right” door de Hacienda Brothers, de titelsong van hun album, dat vorig jaar juni werd uitgebracht door Proper Record.

Zij zullen ook optreden tijdens The Ultimate Americana Music Fest 2007 “Blue Highways”, dat zal worden gehouden op zaterdag. 21 april van 16.00 tot 01.30 Kaart verkoop en informatie via TF 030– 231 45 44, maar U kunt natuurlijk ook even kijken op www.vredenburg.nl .

En kunt U jammer genoeg die dag niet in Utrecht aanwezig zijn, dan kunt U deze groep nog zien en horen spelen op vrijdagavond 20 april vanaf 21.00 tijdens hun optreden in partycentrum Newland aan de Rijkstraatweg in Klaaswaal. Even doorschakelen naar de website van Newland

En kunt U daar ook al niet bij zijn dan hierbij toch nog even een video-clip met de Hacienda Brothers met de song “I got leaving on my mind” tijdens een optreden op 17 maart in de Big Red Sun te Austin TX

Brad Paisley - Ticks

Gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanavond Brad Paisley met de song “Ticks”, die op dit moment alleen nog maar als single is aan te kopen en ook zal zijn te beluisteren op z’n nieuwste album 5th Gear, die op 19 juni a.s. zal worden uitgebracht. Dus nog even geduld hebben. Als kleine troost nog even een vermakelijke video-clip van Brad Paisley met de song “Celebrity” of te wel “Beroemdheid” , Zeg maar dag tegen de werkelijkheid.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het “Verre Westen & Groene hart van de Krimpenerwaard”.

Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten! Wilt U eens uw favoriete countrysong in dit programma horen?

Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even het emailadres gebruiken, dat is vermeld bij de aanduiding.

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Apr. 10 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Apr. 14 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** beginmuziek *** BGO

2. The Vern Williams Band *** Cabin on a Mountain *** Rounder Records

3. The Vern Williams Band *** Til the day I die *** Rounder Records

4. The Vern Williams Band *** Field of Flowers *** Rounder Records

5. The Circuit Riders *** Lonesome Wind *** Pinecastle Records

6. The Circuit Riders *** In the Master’s Glory *** Pinecastle Records

7. Ry Cooder *** My Name is Buddy *** Nonesuch

8. Ry Cooder *** Footprints in the Snow *** Nonesuch

9. Ry Cooder *** The Dying Truck Driver *** Nonesuch

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Linda Dixie & The Train *** Should have asked him faster *** Linda Dixie & The Train

12. Dick van Altena & Ruud Hermans *** Morningdancer *** Varos Productions

13. George Strait *** Wrapped *** MCA Records

14. Hacienda Brothers *** What’s wrong with wright *** Proper Records

15. Brad Paisley *** Ticks *** Arista Nashville

Be there next week! Same Time, Same Wavelength

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *