Reminiscing Elvis Presley

Elvis Presley - That's all right!

Deze week een bijzonder countrymuziekprogramma, een soort “Openings Act”, want het staat geheel in het teken van de “Elvis Presley Dag”, die a.s. zondag, 18 februari wordt gehouden in Ammerstol.

Alvast een voorproefje dus met herinneringen aan Elvis Presley en zijn muziek opgehaald met Gerjo & Marco Goudriaan, de stuwende krachten achter het Cultureel Café in Ammerstol.

Zij zijn tijdens de radiouitzending in de studio aanwezig om informatie te verschaffen over niet alleen die bijzondere “Elvis” happening, maar ook over de agenda van het Cultureel Café van dit seizoen.

Elvis Presley - Artist of the Century

Zoals reeds aangekondigd veel muziek en na de aankodiging gaan we dan ook gelijk van start met “That’s all right Mamma” , Mystery Train en “Trying to get to you” door Elvis Presley.

Deze drie songs staan op het verzamelalbum “Artist of the Century” Elvis Presley.

Een album, dat bestaat uit 3 CD’s met in totaal zo’n 75 songs. Vooral de eerste twee CD’s met veel muziek uit de eind jaren 50 en de begin jaren 60 met tal van toppers zoals deze drie “That’s all right Mamma”, “Mystery Train” en “Trying to get to you” eigenlijk de eerste echte “vroege rock classics” maken de aanschaf zeer de moeite waard.

Zoals altijd in m’n weblog berichten ook deze keer weer een aantal “links” naar video-clips en deze keer natuurlijk ook “Elvis” hier met de song “Trying to get to You”, maar nu uit de periode van z’n “come-back” in 1968. Even doorschakelen dus! Maar wel terug komen hé!

Een klein beetje informatie over het begin van z’n carriere. Elvis, geboren op 8 Januari 1935 in Tupelo, Mississippi, was eigenlijk de eerste, die countrymuziek mixte met blues muziek in een stijl, die bekend werd als rockabilly.

Maar hij zou natuurlijk nooit zo’n bekende ster zijn geworden als het daarbij was gebleven en dus kwam de popmuziek, gospel en zo nu en dan zelfs bluegrassmuziek om de hoek kijken.

Elvis vertrok in z’n tienerjaren naar Memphis Tennessee zo’n 160 km NW gelegen van Tupelo en dat Memphis TN was een smeltkroes van muziekstijlen van de Zuidelijke Staten met vooral veel blues, country, gospel en bluegrass.

In 1953/1954 maakte Elvis voor z’n eigen plezier een aantal demo”s bij Sun Records.In juli 1954 bracht Phillips Elvis in contact met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black en bij toeval kwam dit trio ook bij blues song van Arthyr Crudup “That’s all right Mamma” en zo kwam de eerste succesvolle single tot stand.

Johnny Cash - I forgot to remember to forget

En zoals ik al zei een mix van country en blues en van dezelfde platenmaatschappij hier ook nog Johnny Cash met een tribute aan Evlis Presley met zijn vertolking de song “I forgot to remember to forget” , een van de eerste hits van Elvis Presley uit begin 1956.

U hoorde een versie, die staat op het album “Survivors alive” met Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins alle drie bekende Sun records sterren tijdens een “live “ optreden in 1981 in Stuttgart Duitsland. In 1995 werd door het label Razor & Tie dit album uitgebracht.

Vervolgens “Help me” geschreven en gezongen door Larry Gatlin, een schitterende gospel song. Hierbij nog een “link” naar een “live” vertolking van “Help me” door Larry op 21 okotber 1990 in de “North Phoenix Baptist Church. Even doorschakelen dus!

Larry Gatlin - Help me - on the album

Larry Gatlin niet alleen een bekende countryzanger/schrijver, maar ook van de countrymuziek groep The Gatlin Brothers (Larry, Steve & Rudy) uit Seminole, Texas hier dus met z’n eigen song, die o.a. staat op het verzamelalbum “Always on my mind” “A Tribute to Elvis Presley” in 2002 uitgebracht door Columbia/Sony.

Dit album bestaat uit 2 CD’s, waarvan één met de titel“The songs of Elvis Presley” en de tweede met de titel “A Country Tribute to Elvis Presley” gezongen door countrysterren als Willie Nelson, Marty Robbins, Ray Price, Carl Smith, Tammy Wynette, Tanya Tucker e.v.a.

De Larry Gatlin song “Help me” is trouwens ook verschillende malen door Johnny Cash vertolkt. De laatste keer als eerste song op z’n laatste album “American V : The Hundred Highways”, dat in 2006 werd uitgebracht door Lost Highway. Deze bijzondere vertolking kunt U nog eens beluisteren via de volgende “link”. Even doorschakelen dus!

Elvis Presley - Amazing Grace

Zoals reeds eerder vermeld heeft Elvis Presley ook een groot aantal gospelssongs opgenomen en destijds uitgebracht via een aantal LP’s zoals “His hand in Mine” (1960) “How great Thou art” (1967) en “He touched me” (1972). Natuurlijk inmiddels geheel grijs gedraaid, maar zoals Marco Goudriaan terecht opmerkt sommige LP’s met veel “emotionele waarde” en daardoor een warmte, die je ondanks die tik, niet terug vindt op een CD. Maar toch?? Gelukkig maar voor de luisteraars van dit radioprogramma heeft RCA in 1994 deze LP’s op de verzamelalbum “Elvis Preseley Amazing Grace” bestaande uit 2 CD’s uitgebracht.

Elvis Country - Snowbird and Tomorrow never Comes

Na een eerbetoon door countryzangers als Johnny Cash en Larry Gatlin is het nu tijd voor Elvis zelf met twee countrysongs. “Snowbird” en “Tomorrow never comes” door Elvis Presley hier met  songs, die staan op het album “Elvis Country” vorig jaar uitgebracht door RCA/Sony met opnames uit de periode augustus 1969 tot februari 1976.

Een album met 20 countrysongs, zoals “Kentucky Rain” , A Hundred Years from Now” “Always on my mind” en “She wears my ring” .

De meeste van deze songs staan trouwens ook op z’n album “Elvis Country” uit 1971 uitgebreid met een aantal andere opnames uit de begin jaren ‘70 en eind jaren ‘60.

Deze CD “Elvis Country” maakt trouwens deel uit van een trilogie van een verzameling gebaseerd op een thema met nog een album “Elvis Rock” en “Elvis Inspirational”

U kunt trouwens de song “Tomorrow never comes” door Elvis gezongen nog even beluisteren, terwijl U daarbij kunt kijken naar de schitterende verrichtingen van de beroemde Britse ijsdanslegende’s Jayne Torvill en Christopher Dean. Even doorschakelen dus!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het normaal tijd voor Nederlandse country artiesten, maar vanwege deze speciale uitzending geheel gewijd aan de “Elvis Presley Dag” op zondag, 18 februari in Ammerstol en gaan we door met “The King” met nog een aantal songs.

Elvis Presley - Jailhouse Rock

“Jailhouse Rock” , “One night”, Blue Suede Shoes” en Heartbreak Hotel” allemaal songs uit de begin periode van Elvis Presley bij de platenmaatschappij RCA.

Eind jaren 50 had de eigenaar van Sun Records, Sam Phillps, geld nodig om uit te breiden en hij verkocht z’n contract met Elvis Presley eind 1955 aan RCA voor 35 duizend dollar.

Tja, als je achteraf bekijkt, was het een koopje, maar in die tijd was dat een enorm bedrag..

De begin periode bij de nieuwe platenmaatschappij RCA deed zeker niet onder voor de succevolle periode bij Sun Records, want z’n Heartbreak Hotel werd nr. 1 in de muziekoverzichten, waarbij ook z’n optredens op TV hier aan hebben bijgedragen.

Tja, daar kunnen we nog even naar kijken, want er is nog een video-clip met Heartbreak Hotel uit 1956 beschikbaar. Dus gewoon even doorschakelen!

Elvis werd in deze periode een “super ster” en kreeg grote inspiraties over z’n carriere met z’n deelname in films zoals “Love me tender” z’n 1ste film en zo zouden er nog een aantal volgen, waaronder de film “Jailhouse Rock” toch wel de beste..

Jailhouse Rock? De titelsong Jailhouse Rock? Ja, die kent U toch nog wel??? Even het geheugen opfrissen? Even doorschakelen dus!

De tijd gaat snel, in 1958 onder militaire dienstplicht, “Funny how times slips away” een Willie Nelson song door Elvis Presley.

Elvis Presley - Funny how time slips away

“Funny how time slips away” of te wel” Heel bijzonder hoe snel de tijd voorbij gaat” en dat geldt ook voor dit programma, want we zijn al weer bijna aan het einde van een speciaal voorproefje voor a.s. zondagmiddag in Ammerstol. De tijd ging snel voorbij ook voor Elvis, want hij overleed op 42-jarige leeftijd op 16 augustus 1977 in Memphis Tennessee. Dit jaar dus alweer 30 jaar geleden, maar z’n muziek leeft voort en de herinneringen worden voortdurend opgehaald. Tijd voor een laatste video-clip met een “live” optreden van Elvis eind december 1976 in Birmingham, Alabama. Even doorschakelen!

Marco & Gerjo heel veel succes gewenst met de speciale “Elvis Presley Dag” en voor de luisteraar tot slot nogmaals Elvis Presley met de zeer toepasselijke song “It’s now or never” of te wel “ A.s. zondagmiddag, 18 februari, Elvis Presley” or never”. Zorg, dat er bij bent!!

Tijd voor een reclamespotje “Only One Sunday in Ammerstol”. Even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond “Country Music Round-up” van 19.00-20.00 met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden via Vrolek op 107.7 MHz via de ether, 105.9 MHz via het lokale kabelsysteem en als achtergrondmuziek op het informatie TV-kanaal 2.

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet en geef uw verzoek even door via dit medium! Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even gebruik maken van het adres, zoals vermeld bij de e-mail aanduiding!

Speelijst ” Country Music Round-up ” Datum: Feb. 13 ‘07 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Feb. 17 ‘07 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burritto Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records

2. Elvis Presley *** That’s allright Mamma + Mystery Train *** BMG International

3. Elvis Presley *** Trying to get to you *** BMG International

4. Johnny Cash *** I forgot to remember to forget *** Columbia/Sony

5. Larry Gatlin *** Help me *** Columbia/Sony

6. Elvis Presley *** Snowbird *** RCA/Sony

7. Elvis Presley *** Tomorrow never comes *** RCA/Sony

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

9. Elvis Presley *** Heartbreak Hotel + Blue Suede Shoes *** BMG International

10. Elvis Presley *** One Night + Jailhouse Rock *** BMG International

11. Elvis Presley *** Funny how time slips away *** RCA/Sony

12. Elvis Presley *** It’s now or never *** BMG International

Don't be square! Be there! Next week, same Time, same Wavelength

One thought on “Reminiscing Elvis Presley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *