Lefty’s Old Guitar

Lefty's Old Guitar

In deze donkere dagen van december besteden we alvast aandacht aan de countrymuziek in Kerstsfeer. Niet de overbekende Kerstsongs, die U via diverse radiostations kunt horen, maar “iets heel anders”. Kerstsongs in Bluegrass-style met oa. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys en ook nog Larry Sparks en vervolgens bijzondere country Kerstsongs van o.a. Brad Paisley en Marty Stuart. Maar we beginnen dit programma met het nieuwe bluegrass album “Lefty’s Old Guitar” van J.D. Crowe and The New South.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse country muziek met dit keer “Cash on Delivery” en ook nog de”Country Trail Band ”.

Vervolgens nog even weer terug naar de Kerstsfeer met John Prine en dan hedendaagse countrymuziek door Grayson Capps en tenslotte functioneren Solomon Burke samen met Patty Loveless vanavond als uitsmijters van dit programma.

J.D. Crowe and The New South - Lefty's Old Guitar

We begonnen dit programma trouwens met de titelsong van het album “Lefty’s Old Guitar” van J.D. Crowe & The New South. J.D. Crowe, een van de ware pioniers van de hedendaagse bluegrassmuziek en die generaties van musici heeft geinspireerd met zijn kundigheid als bandleider, zijn inzicht in de bluegrass, de mogelijkheden om het bluegrass repertoire uit te breiden en zijn feiloze banjospel.

J.D. geboren op 27 augustus 1937 in Lexington Kentucky speelde o.a. in de jaren ‘50 met Mac Wiseman en ging in 1956 spelen bij de legendarische Jimmy Martin & the Sunny Mountain Boys.. Na 6 jaar ging hij op de solo toer en vormde in 1966 samen met Doyle Lawson en Red Allen “The Kentucky Mountain Boys”. In de begin jaren ‘70 kwam de start van de groep “The New South” . Vaak met heel veel succes opgetreden tijdens diverse bluegrassfestivals en nu na z’n vorige succes album van 1999 “Come on down to my world” dus zijn nieuwe album “Lefty’s Old Guitar”, zeer aanbevelenswaardig. Een mooi eerbetoon aan de legendarische “Honky Tonker” Lefty Frizzel en wilt U nog eens terug naar het zwart/wit tijdperk met toen een “live” optreden van Lefty Frizzell. Dat kan natuurlijk ook via deze site. Gewoon even doorschakelen!

Bradley Walker - Payin' your Dues

Vervolgens “Paying your dues” of te wel “Bezig zijn je schulden betalen” door Bradley Walker hier met een song van zijn debuutalbum “Highways of Dreams” uitgebracht door Rounder Records.

Als kind was Bradley Walker al begonnen met zingen van countrysongs en gedurende z’n jeugd in tal van country en bluegrassgroepen opgetreden ondanks z’n ernstig lichamelijk handicap. Hij heeft een spierziekte en moet optreden vanuit een rolstoel en dat is natuurlijk best wel opvallend, maar nog opvallender is zijn mooie bariton zangstem.

In ieder geval een schitterend album geproduceerd door Carl Jackson en waarbij Bradley de hulp krijgt van o.a. Rhonda Vincent, Vince Gill, Alecia Nugent en Larry Cordle. De meer dan uistekende musici zijn Clay Hess op acoestische gitaar, Kevin Grant op de bas, Adam Steffey op de mandoline, Ron Block op banjo, Randy Kohrs op dobro, Aubrye Haynie op viool. “Highways of Dreams” door Bradley Walker en uitgebracht door Rounder records.

Christmas in the Mountains - Beautiful Star of Bethlehem

Dan zoals aangekondigd alvast een voorproef op een Kerstfeest in bluegrass stijl met om te beginnen Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys “Beautiful Star of Bethlehem” .

Hiernog The Clinch Mountain Boys met de legendarische countryzanger/schrijver/gitarist Keith Whitley op gitaar en met lead-zang, Jack Cooke op de staande bas en baritonzang en Troy “Renfro” Profitt op lead-gitaar en natuurlijk onmiskenbaar Ralph Stanley met z’n tenorstem.

Deze song staat op het verzamelalbum “Christmas in the mountains” , “Bluegrass songs for the Season” Een mooi album met een aantal oudere opnamen, die nog steeds erg fraai zijn om te beluisteren. Van oorsprong staat “Beatiful Star of Bethlehem” op hun album met de titel “Clinch Mountain Gospel” opgenomen op 12 mei 1977 in Lexington Kentucky.

“Blue Christmas” of te wel “Een eenzame Kerst”door “Larry Sparks “. Larry Sparks werd tijdens het IBMA Award festival in 2005 voor de 2e achtereenvolgende keer uitgeroepen tot bluegrasszanger van het jaar, terwijl het album “40” werd uitgeroepen tot beste bluegrass album van het jaar 2005.

Ook de song “Blue Christmas” staat trouwens op het verzamelalbum “Christmas in the Mountains” “Bluegrass songs for the season” in 2003 uitgebracht door Rebel records met kenmerk “REB-CD 1800”.

Een verzamelalbum met 14 tracks van diverse bluegrassmusici, waaronder The Wildwood Valley Boys, Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys” en de legendarische Country Gentlemen, Paul Williams & The Victory Trio.

Larry Sparks and his Lonesome Ramblers

Maar eerst nog even iets over Larry Sparks. Hij vormde in 1969 de “Lonesome Ramblers” en nadat hij een aantal opnames had gemaakt, die plaatselijk werden uitgebracht, maakte hij voor het legendarische label Starday Records zijn eerste landelijk uitgebrachte album “Ramblin’ Bluegrass”. Na vele omzwervingen kwam hij uiteindelijk bij Rebel records terecht. Larry Sparks hier op gitaar en met leadzang, Tommy Boys op de banjo en dobro, Tim Duran op de mandoline, Bobby Slone op de viool en Bob Poole op de bass.

The Country Gentlemen - Christmas Time back Home

En tenslotte nog “The Country Gentlemen” met de song “Christmas Time back Home” ook aanwezig op dit bijzondere verzamelalbum. The “Early” Country Gentlemen uit de begin jaren ’60 met John Duffey op mandoline en lead en tenorzang, Eddie Adcock op de banjo en baritonzang, Charlie Waller op gitaar en zang, Tom Gray op de staande bass en tenslotte voor de gelegenheid Ray Marshall op vibes.

Brad Paisley - Penguin, James Penguin Santa's Secret Agent

Vervolgens is het tijd voor een tweetal Kerstsongs in countrystijl met hier de song “Penguin, James Penguin” door Brad Paisley en dat staat op z’n album “Brad Paisley Christmas” dit jaar uitgebracht door Arista Nashville.

Brad Paisley, die dit jaar met de song “When I get where I’m going” een CMA Award ontving, hier met een Christmas album met niet alleen zogenaamde “Christmas-standards” maar ook met zo’n grappige “Penguin, James Penguin”

A Very Special Acoustic Christmas with Marty Stuart

En dat zelfs de Kerstman wel eens eenzaam kan zijn, wordt duidelijk met “Even Santa gets the Blues” door Marty Stuart en deze song staat op het mooie album “Very special Acoustic Christmas” in 2003 uitgebracht door Lost Highway. Een verzamelalbum met tal van bekende countrymusici als Reba McEntire, Dan Tyminski, Willie Nelson, Alan Jackson, Rhonda Vincent, Sam Bush.

Marty Stuart, geboren op 30 september 1958 in Philadelphia Missouri, was in z’n prille jeugd al helemaal weg van de countrymuziek, leerde op 12-jarige leeftijd gitaar en mandoline spelen en maakte toen ook al deel uit van de bluegrass groep “The Sullivans” . Hij ontmoette Roland White van de vroegere Kentucky Colonels, die hem uitnodigde om eens te komen spelen bij de groep van Lester Flatt.

Lester nam de jeugdige Marty onder z’n hoede en hij speelde bij hem tot 1978 toen Lester Flatt om gezondheidsredenen z’n groep moest opheffen en in 1979 overleed.

Marty ging vervolgens op de solotoer en deed veel sessie-werk met violist Vassar Clements en gitarist Doc Watson. In 1980 ging hij spelen bij Johnny Cash, maar deed daarnaast ook nog steeds solowerk. Er bestaat nog een leuke videoclip met Marty en Vassar Clements. Gewoon even doorschakelen! In 1983 trouwde hij met Cindy, een dochter van Cash en zo behoorde hij ook een beetje bij Cash-Carter clan, maar dat huwelijk duurde niet zolang.Later trouwde Marty met z’n jeugdliefde Connie Smith.

I

Marty Stuart - The Pilgrim

In 1985 ging hij verder op de solotoer en maakte albums o.a. bij MCA en Columbia, waarvan in 1991 “Tempted” nog het meeste succes had. In 1999 maakte hij nog een bijzonder mooi countrymuziek album met de naam “The pilgrim” met o.a medewerking van Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys, Johnny Cash, George Jones en Emmylou Harris. In het voorjaar van 2006 vervolgens nog eens samen met z’n groep “The Superlatives” een bluegrassalbum getiteld “Live at the Ryman”.

Country Christmas - December

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond “December” door Cash on Delivery en dat staat op het verzamelalbum “The Best of Country Christmas”, dat in 1999 werd uitgebracht door Mirasound Red Hat.

Een verzamelablum met tal van bekende Nederlandse countrymusici als Jany Szabo, Savannah, Frank Jansen en 4 Wheel Drive. Cash on Delivery is een echte topper uit de Nederlandse countrymuziek, want de groep werd in september van dit jaar onderscheiden met de Nederlandse Country Muziek Award als “Beste Country Groep”, terwijl de zangeres van C.O.D. Jaqueline van der Griend werd uitgeroepen tot “Country Zangeres van het Jaar” en het duo Jaqueline v.d. Griend en Wim v.d. Vliert “Country Duo van het Jaar”.

Country Trail Band en Hans Steeds - Using his Bible as a Roadmap

Vervolgens “I’m using my Bible as a Roadmap” een country gospel song door de Country Trail Band met vanavond de bassist Hans Steeds in de hoofdrol.

Deze song staat op hun album “Country Gospel Classics” bestaande uit 2 CD’s . Dit album is speciaal uitgebracht ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de Country Trail Band. Op zaterdag, 16 december, zal de Country Trail Band optreden in de kerk “De Ark” in Krimpen aan den IJssel ( niet voor iedereen toegankelijk, want ‘t is een besloten avond), maar in dit programma kunt u zij vrij beluisteren!

John Prine - Everything is cool

Dan nu weer terug naar de V.S. en een bijzondere Kerstsong van John Prine “Everything is cool”, dat staat op het album “John Prine Christmas” uitgebracht in 1993 door zijn eigen platenmaatschappij “Oh Boy” .

Grayson Capps - Jukebox

Vervolgens terug naar de hedendaagse countrymuziek met “Jukebox” door Grayson Capps hier met een song van z’n album “Wail & Ride” in september van dit jaar uitgebracht door Heyena Label van Joel Dorn.

Voor degene, die onder een rots hebben geleefd, nooit naar films gaan en ook geen boeken lezen, volstaat het met te vertellen, dat Grayson Capps een singer/songwriter/gitarist is, die recentelijk uit New orleans is vertrokken net zoals vele andere musici na de orkaan Katrina.

Caryson Capps een 39-jarige zanger/schrijver/gitarist uit het Diepe Zuiden van de V.S., speelde mee in een film, schreef vier songs voor de film “A Love Song for Bobby Long”. Deze film was gemaakt naar het nooit gepubliceerde boek van Capps vader en dat gaat over wanhopige mensen met een visie, die het moeilijk hebben en worden getroffen door moeilijke tijden en verlossing zoeken.

Wail & Ride” is het tweede album van Crayson Capps met schitterende muziek. Zeer aanbevelenswaardig.

Solomon Burke and Patty Loveless

Maar gelet op de tijd op naar de uitsmijter van vanavond het gelegenheids duo Solomon Burke en Patty Loveless met de song “You’re the kind of Trouble”. Deze song staat op het album “Nashville” van Solomon Burke uitgebracht door Shout Factory!.

Iedere dinsdagavond en zaterdagmiddag bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Country Music Round-up”, The Grand Ole Opry in het “Verre Westen” & “Groene Hart” van de Krimpenerwaard.

Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Vindt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countryzanger/zangeres dan wel groep horen? Aarzel niet, maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek direct even door via dit medium!

info@el-okay-ranch.nl

Hoe? Gewoon even het vermelde e-mail adres gebruiken!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Dec. 12 ‘06 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 16 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. J.D. Crowe & The New South *** Lefty’s Old Guitar *** Rounder Records

3. Bradley Walker *** Payin’ your Dues *** Rounder Records

4. Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys *** Beautiful Star of Bethlehem *** Rebel Records

5. Larry Sparks *** Blue Christmas *** Rebel Records

6. The Country Gentlemen *** Christmas Time Back Home *** Rebel Records

7. Brad Paisley *** Penquin, James Penquin *** Arista Nashville

8. Marty Stuart *** Even Santa gets the Blues *** Lost Highway

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

10. Cash on Delivery *** December *** Mirasound Red Hat

11. Country Trail Band *** I’m using my Bible as a Roadmap *** LW Music

12. John Prine *** Everything is cool *** Oh Boy

13. Grayson Capps *** Jukebox *** Heyena Records

14. Solomon Burke & Patty Loveless *** You’re the Kind of Trouble *** Shout Factory!

Tot de volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *