Chris Hillman’s Birthday Party at the Country Music Round-up

Happy Birthday - Chris Hillman!

We vieren op de avond van 5 december niet alleen de verjaardag van de “Goedheilig Man”, maar ook nog de geboortedag van Chris Hillman op 4 december. U heeft waarschijnlijk al heel veel Sinterklaas-liedjes gehoord, maar vanavond in dit programma dus aandacht voor Chris Hillman en zijn schitterende muziek.

Dat betekent niet alleen bluegrassmuziek van The Hillmen, maar ook countrymuziek door Chris Hillman samen met tal van vrienden en collega’s, zoals Herb Pedersen en Steve Earle Ook nog een unieke opname van een radio-interview en een “live” optreden van hem samen met een aantal vrienden in het programma van Etown van Nick & Helen Forster uit het Boulder Theater in Boulder Colorado.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse country muziek met dit keer Major Dundee en ook nog de Country Trail Band ”. Daarna gaan we weer terug naar het verjaardagsfeestje van Chris Hillman.

The Hillmen 1963 -L.t.R. Rex Gosdin-Chris Hillman-Don Parmley-Vern Gosdin

Zoals reeds aangekondigd in dit programma veel aandacht voor de jarige Chris Hillman en van hem en zijn groep The Hillmen achtereenvolgens de bluegrasssongs “Brown Mountain Light” , Ranger’s Command en hun vertolking van de Bob Dylan song “When the ship comes in”.

Chris Hillman, geboren op 4 december 1944 te Los Angeles Californie groeide op in een periode, waar hij veel luisterde naar Spade Cooley en Cliffie Stone en waarbij hij zichzelf gitaar leerde spelen.

In 1961 vormde hij samen met een paar schoolvrienden de “Scottsville Squirrel Barkers” en maakte ook nog een album. Een jaar later voegde hij zich als zanger en mandolinespeler bij de “Golden Gate Boys”, een bluegrass groep met o.a. Vern Gosdin en z’n broer Rex.

Samen met de “Country Boys” later omgedoopt tot “The Kentucky Colonels” waren zij de eerste groep, die de horizon van de bluegrassmuziek uitbreidde door het uitzoeken & schrijven van materiaal buiten de traditionele bluegrassbron en baanden een weg, die vele groepen later zouden volgen .

“The Hillmen” naast Chris bestaande Vern & Rex Gosdin op respectievelijk gitaar en staande bas, waarbij Vern zorgde voor de “lead-zang” en Rex voor de tenor en tenslotte Don Parmley, bariton en op de banjo. Als een soort eerbetoon aan zijn sublieme vaardigheid met de mandoline, werkte de groep onder de naam “ The Hillmen” en maakte eind 1963 ook nog een LP met dezelfde naam “The Hillmen” geproduceerd door Jim Dickson. Gelukkig is deze LP inmiddels in 1995 door Sugar Hill op CD met kenmerk SHCD-3719 gezet.

In 1964 verlegde Chris Hillman zijn muziek meer naar de countryrock en ging verder met “The Byrds”. Don Parmley richtte zijn eigen “Bluegrass Cardinals” op en heeft later ook nog met z’n zoon David veel succes gehad en veel albums gemaakt. In 1997 trok Don zich terug uit de bluegrassmuziek en ik wil nog uw aandacht vestigen op zijn muzikale erfenis geheel in stijl met het album “The Essential Blugrass Cardinals” in 2002 uitgebracht door CMH.

Chris Hillman - It's beginning to rain

Maar nu toch weer terug naar het verjaardagsfeestje van Chris Hillman met zijn muziek nu met de bluegrass gospel “It’s beginning to rain” . Deze song staat op het album “Long Play Bluegrass Gospel” in 1991 door Maranatha uitgebracht. Chris Hillman hier met Al Perkins op dobro. Bernie Leadon op gitaar en verder nog Fred Field, Bruce Henning en Cindy Baxter.

Vervolgens de songs “Somewhere on the road tonight” of te wel “Ergens onderweg” en “Walk on by” door Chris Hillman, die maandag 4 december z’n verjaardag vierde, hier tezamen met vrienden zoals Jerry Douglas op “slide-gitaar” en Tim O’Brien tijdens een “live” radioprogramma bij “Etown” in Boulder Colorado op 8 januari 1995.

Een leuk interview van Chris en z’n gastheer Nick Foster met voor een deel een stukje bekende historie, want een klein gedeelte heb ik net al verwoord, maar toch nog veel leuker om het Chris Hillman zelf te horen vertellen.

Chris was hier te gast bij de bekende radioshow “Etown” van Nick en Helen Forster. Nick zelf ook een uitstekende gitaar en bas speler en bekend van o.a. de bluegrassgroep “Hot Rize” is al sinds zo’n 15 jaar betrokken bij de productie en presentatie van deze show in het Boulder Theater in de staat Colorado.

Daar ontvangt hij wekelijks met veel toehoorders in het theater meestal twee muzikale gasten en gezamelijk maken ze er een leuke voorstelling van met niet alleen mooie muziek en maar ook op een vermakelijke wijze informatie over de muziek en de achtergronden van de betrokken artiest. Dit programma wordt door diverse NPR–radiostations (National Public Radio) in de V.S. uitgezonden en in de Krimpenerwaard kunnen middels het “internet” inmiddels ook meeluisteren.

Larry & Tony Rice, Herb Pedersen and Chris Hillman

De song “Somewhere on the road tonight” is inmiddels ook door Tony & Larry Rice, Chris Hillman en Herb Pedersen (géén advocaten kantoor) op de CD “ Out of the Woodwork” gezet. Dit album werd op 14 januari 1997 uitgebracht door Rounder Records.

Chris and Herb - Bakersfield Bound

Vervolgens gaan we nu naar een “live” optreden van Chris Hillman samen met Herb Pedersen in Waitsfield op 31 juli 2003. Chris was dus gisteren, 4 december jarig en dus daarom zijn song “Congratulations anyway”.

U hoorde achtereenvolgens hun introductie en de songs“ Congratulations anyway ” en “ Wheels” door Chris Hillman en Herb Pedersen tijdens een “live”optreden op 31 juli 2003 in The Eclipse Theatre in Waitsfield in de staat Vermont in het Verre Noordoosten van de V.S. vlakbij de Canadese grens.

“ Congratulations anyway ” staat ook op het album “Bakersfield Bound “, dat in 1996 werd uitgebracht door Sugar Hill Records. “Love reunited”staat op het album van de Desert Rose Band uitgebracht door Curb. Veel optredens met de Desert Rose Band, waaronder ook een aantal met zeer bekende gasten zoals Emmylou Harris en ook weer eens aanwezig “The Voice of Country” Vern Gosdin. Wilt U ze nog eens zien en horen? Gewoon even doorschakelen! U komt toch wel terug,he? You ain’t go nowhere! Het slot van een schitterend feest met o.a. Jim and Jesse Reynolds, Emmylou Harris, Vern Gosdin, Tish Honojosa. Don’t be square go there!

De groep bestond toen uit Chris Hillman met lead-zang en op mandoline evenals Herb Pedersen op gitaar, Jee Dee Maness op steel gitaar, Willie Ornelas op drum, Jim Monahan op gitaar, Lleland Sklar op bas, Bob Murray op viool. Maar hier vanavond dus met z’n tween

Chris Hillman and Herb Pedersen - Be there next time!

De organisator “Seeds of Song Productions “in samenwerking met “The Mad River Valley Center for Arts” kondigden terecht met trots het optreden aan van dit bekende duo “Chris Hillman & Herb Pedersen” in het intieme en gezellige onderkomen van het Eclipse Theater. Twee levende legendes van de met bluegrass gepeperde country rock, Chris Hillman en Herb Pedersen hebben allebei een omvangrijke en ook rijke muzikale carriere. Hillman wordt beschouwd als een van de grote krachten van de Californische country rock van de jaren ’60 ,die hij vaak samen met Roger Mc Guinn en Gram Parsons verder ontwikkelde met oa. The Byrds en The Flying Burritto Brothers. Chris had als schrijver niet het kaliber van Gene Clark, Gram Parsons of Stephen Stills, zijn muziekcompagnons in de toptijd van de folk-rock en country-rock En daarom is het ook niet zo verwonderlijk, dat hij veel gebruik maakt van de oude Nashville countryschatten. Herb Pedersen begon als zoon van een politieman in Berkley California zijn carriere met een groep musici uit de “Bay Area”, waaronder Jerry Garcia, David Nelson en The Dillards. Zowel Chris als Herb zijn opgegroeid in de staat Californie. En dat schept natuurlijk altijd een band.

Na het overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond “One day at a time” een country gospel song door de Country Trail Band met vanavond Wim Pols in de hoofdrol en “Shadows in the night” door Major Dundee

Wim Pols _ One day at a time

“One day at a time” staat op het album “Country Gospel Classics” bestaande uit 2 CD’s . Dit album is speciaal uitgebracht ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de Country Trail Band. De laatste 5 jaar werden voornamelijk country gospelalbums in de Nederlandse taal met zelf geschreven songs dan wel traditionals uitgebracht. Tijdens optredens in het land worden vaak Nederlandse songs afgewisseld met country gospels in het Engels. Dit keer dus een album met countrygospels geschreven door o.a. Kris Kristofferson, Hank Williams, A.P. Carter, Carter Stanley en zoals hier J.B. Coats.

Op zaterdag, 16 december, zal de Country Trail Band optreden in de kerk “De Ark” in Krimpen aan den IJssel ( niet voor iedereen toegankelijk, want ‘t is een besloten avond). Behoort U niet tot de genodigden? Jammer, jammer, maar hun muziek in dit programma hier bij Radio Vrolek is wel door een ieder te beluisteren in het “Verre Westen” en “Groene Hart” van de Krimpenerwaard!

Vervolgens in dit programma “Shadows in the night” door de inmiddels opgeheven countrymuziek groep “Major Dundee” met Dick van Altena.

Major Dundee - Shadows in the Night

Deze song staat op het album “Young Gods”, waarvoor de groep in september van dit jaar als een soort afscheid terecht werd onderscheiden met de Award “Beste countrymuziek album van het Jaar”.

Chris Hillman and Steve Earle

Dan gaan we nu weer terug naar de jarige Chris Hillman in Californie met hier “High Fashion Queen” door “Chris Hillman hier samen met Steve Earle” op de CD”Return of a grievous angel”, dat in 1999 werd uitgebracht door “Almo Sounds”. Er is ook nog een video-clip voorhanden van dit duo! Zoals U van ons gewend bent dus gewoon even doorschakelen!

Deze maatschappij, eigendom van Herb Alpert, jawel die Herb Alpert van de Tijuana Brass Band en Jerry Moss, kwam met het voorstel om nog eens een “Tribute” album voor Gram Parsons te maken.

Gram Parsons was een revolutionaire Hillbilly met een Harvard-opleiding, die in de mid-jaren 60 de country-rock uitvond eerst met de “International Submarine Band” en verder perfectioneerde bij de “Byrds” en de “Flying Burrito Brothers” en nog op een paar buitengewone “solo” albums, voordat hij overleed aan een drugoverdosis op 19 september 1973 in Jushua Tree, Californie. Een andere collega van die tijd, Gene Clarke van de Byrds als gevolg van de alcohol overleden.

Zoals de interviewer van Etown destijds al opmerkte: een aantal directe collega’s van Chris Hillman zijn inmiddels niet meer onder ons, waarop Chris aangaf, dat ze in die tijd ook wel een erg risicovol leven leiden. Chris hier dus samen met Steve Earle, die ook al de nodige problemen m.b.t. drugs en alcohol heeft moeten overwinnen.

Chris Hilman - Touch me

Vervolgens “Touch me” door Chris Hillman hier met een song van zijn album “The Other Side”, dat in 2005 werd uitgebracht door Sovereign Artists. Schitterende countrymuziek met assistentie van natuurlijk Herb Pedersen en verder nog Sally van Meter op dobro, Gabe Witcher op viool en Jennifer Warnes achtergrondzang, Larry Park op gitaar, Skip Edwards op de accordion en tenslotte Bill Bryson op de bas.

Maar gelet op de tijd op onze uitsmijter Chris Hillman met “The Wheel” ook van z’n album “The other side” .

Bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Country Music Round-up, dat iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 wordt uitgezonden via de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek (Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Op zaterdag wordt van 12.00-13.00 dit programma opnieuw uitgezonden!

info@el-okay-ranch.nl

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet en geef het gewoon even door via dit medium!

Speellijst ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Datum: Dec. 5 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 9 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. The Hillmen *** Brown Mountain Light *** Sugar Hill Records

3. The Hillmen *** Ranger’s Command *** Sugar Hill Records

4. The Hillmen *** When the ship comes in *** Sugar Hill Records

5. Chris Hillman *** It’s beginning to rain *** Maranatha

6. Chris Hillman *** Walk on by *** Rounder Records

7. Chris Hillman *** Somewhere on the road *** Rounder Records

8. Chris Hillman *** Congratulations Anyway *** Sugar Hill Records

9. Chris Hillman *** Wheels *** A & M Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Wim Pols & The Country Trail Band *** One day at a time *** LW Music

12. Major Dundee *** Shadows in the night *** Telstar

13. Chris Hillman & Steve Earle *** High Fashion Queen *** Almo Sounds

14. Chris Hillman *** Touch me *** Sovereign Artists

15. Chris Hillman *** The Wheel *** Sovereign Artists

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *