Color of the Blues!

Bob Paisley Tribute

Op 29 november 2004 overleed de ook in Nederland zeer bekende bluegrasszanger/schrijver/gitarist Bob Paisley en in dit programma een eerbetoon aan hem en zijn muziek tezamen met de groep Southern Grass. Vervolgens aandacht voor Dale Ann Bradley en Bradley Walker, die allebei zeer recent een album hebben uitgebracht en dat geldt trouwens ook voor de “old-timey/folk” muziekgroep “Old Crow Medicine Show”. Vervolgens terug naar de jaren 80 met het album “Best of Classic Country” en een song van Randy Travis.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd de Nederlandse country muziek met dit keer Dick van Altena en ook nog de “Country Trail Band ”.Daarna gaan we weer terug naar Amerika en nog even terug naar de countrymuziek uit de jaren ‘80 met Eddie Rabbit en dan naar de Duitse groep Slow Horses en als uitsmijter van dit programma de groep “The Doo-Wah Riders”

Bob Paisley and Southern Grass - Two little Boys

We begonnen dit programma met “Two little boys” ooit geschreven door John Duffey en Charlie Waller maar hier dus gespeeld en gezongen door Bob Paisley en Southern Cross tijdens een “live “ optreden op 29 mei 1983 in Harpel en dat ligt in de buurt van Vlagtwedde (Oost-Groningen). De groep bestond uit vader Bob op gitaar en vervolgens zoon Dan op gitaar en zoon Mike op de bas, Paul Silvius op banjo en met zang en hem kennen we ook kennen van z’n samenwerking met Joe Val & The New England Bluegrass Boys, Leroy Mumma op de viool en tenslotte Randy Stewart op de mandoline.

Deze song staat op het album “Who will calm the storm”, dat in 1991 ook is uitgebracht door Strictly Country Records.

Vervolgens 20 jaar later met de song“Whose shoulder will you cry on” door Bob Paisley & Southern Cross hier met een song van het album “Color of the blues” in 2003 uitgebracht door Strictly Records. Het gehele album werd genomen tijdens een “live” optreden in Theater “de Muzeval” in Emmen, in “the Home of Strictly Country” in Harpel en tijdens het “Big Bear Festival in Zuidlaren. De groep bestond in 2003 uit Bob Paisley op gitaar , zijn zoon Dan Paisley ook op gitaar, vervolgens Bobby Lundy op de banjo en alle drie zingen ze ook nog, Jon Glik op de viool en Hendrik Ahrend op de bas.

Bob Paisley & The Southern Grass - Whose shoulder will you cry on

Bob Paisley, geboren op 14 maart 1931 in de staat Noord-Carolina, verhuisde al op jonge leeftijd naar Landenberg in Pennsylvania, leerde al op jonge leeftijd de muziek kennen door z’n vader en moeder, allebei musici. In de jaren ‘50 werkte hij overdag als chemicus en gedurende het weekeinde zong en speelde hij daarbij op z’n gitaar. Na de Koreaanse oorlog werd hij eind jaren 60 zeer bekend toen hij ging samen spelen met de banjo-speler Ted Lundy en met de groep “The Southern Mountain Boys” oprichtte en vervolgens veel werd gevraagd op folk en bluegrass festivals.

Z’n zoons Dan en Michael kwamen in de jaren ‘70 bij de groep.“Southern Grass” heeft met veel succes optredens gehad in heel veel landen over de hele wereldbol, waaronder ook een aantal malen in Nederland. Bob Paisley trad voor het laatst op Oktober 15 2004 en overleed op 73-jarige leeftijd op 29 november 2004 na een strijd van 2 jaar tegen de kanker. Maar we zijn Bob en The Southern Grass niet vergeten en in dit programma kunnen we hun muziek regelmatig beluisteren. Wilt U nog eens de “Bob Paisley Tribute Page” bekijken dan moet U gewoon even doorschakelen.

Dale Ann Bradley - Catch Tomorrow

Vervolgens Dale Ann Bradley met haar song “Rita Mae”. Deze song staat op haar album “Catch Tomorrow” op 10 oktober dit jaar uitgebracht door Compass Records. Bluegrass en Americana artieste Dale Ann Bradley heeft reeds verscheidene solo albums en samen met de New Coon Creek Girls uitgebracht en zij is bekend van haar mooie zangstem en de wijze waarop ze songs van U-2, Gordon Lightfoot, Jim Groce en Stealer’s Wheel heeft vertolkt. Met de vertolking van U-2’s “I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” en dat stond op de New Coon Creek Girls album “East Kentucky Morning” kwamen ze in de TOP10 Americana en Bluegrass Unlimited.

Nu dus weer het mooie album “Catch tomorrow”, waarin ze wordt bijgestaan door o.a. Michael Cleveland op viool, Jesse Brock op mandoline, Pete Kelly op banjo, vocaal bijgestaan door vriendin Vicki Simmons en Steve Gulley.

Bradley Walker - Highway of Dreams

Hierna een andere Bradley n.l. Bradley Walker met de song “When I’m hurtin’, dat staat op zijn debuutalbum “Highways of Dreams” op 12 september van dit jaar uitgebracht door Rounder Records.

Als kind was Bradley Walker al begonnen met zingen van countrysongs en gedurende z’n jeugd in tal van country en bluegrassgroepen opgetreden ondanks z’n ernstig lichamelijk handicap.

Hij heeft een spierziekte en moet optreden vanuit een rolstoel en dat is natuurlijk best wel opvallend, maar nog opvallender is zijn mooie bariton zangstem, die wel eens wordt vergeleken met een kruising tussen de stem van George Jones en die van Brad Paisley.

In ieder geval een schitterend album geproduceerd door Carl Jackson en waarbij hij vocale hulp krijgt van o.a. Rhonda Vincent, Vince Gill, Alecia Nugent en Larry Cordle

De meer dan uistekende musici zijn o.a. Clay Hess op acoustische gitaar, Kevin Grant op de bas, Adam Steffey op de mandoline, Ron Block op banjo, Randy Kohrs op dobro, Aubrye Haynie op viool.

“Highways of Dreams” door Bradley Walker en uitgebracht door Rounder records.

The Old Crow Medicine Show - New Virginia Creeper

Dan is het nu tijd voor bijzondere folk met de song “New Virginia Greeper” door de groep “The Old Crow Medicine Show” ook wel aangeduid met de naam O.C.M.S.. Het album werd op 29 augustus van dit jaar uitgebracht door het label Nettwork America. De O.C.M.S. doen de muziek uit de Appalachies weer herleven met een mix van traditionele folk en bluegrass met een vleugje rock & roll.Critter Fuqua op banjo en met zang, Kevin Hayes op een “guitjo” ook wel genoemd een banjitar, een instrument, dat lijkt op een banjo met de nek van een gitaar, Morgan Jahnig op de staande bas, Ketch Secor harmonica en met zang en Willie Watson op gitaar en zangg allen afkomstig uit verschillende staten van Amerika kwamen elkaar tegen in New York en vormden de groep.

Zij speelden eens voor een apotheek ergens in North Carolina, waar de beroemde “flat-top gitaarspeler/zanger Doc Watson toevallig moest zijn. Hij was zeer onder de indruk en nodigde de groep promt uit om te komen spelen op het beroemde “MerleFest”. De groep vertrok daarna naar Nashville en speelde in de Grand Ole Opry openingsacts voor o.a. Dolly Parton en de Del McCoury Band. En Oh ja “The New Virginia Creeper” is een stoomtrein op een zeer hoog gelegen traject van Virginia naar North Carolina en is niet alleen genoemd naar een plant, die veel vuldig langs de spoor groeide, maar ook genoemd naar het langzame tempo van de trein, die vaak zwaar was geladen met hout.

The Best of Classic Country '80s - Forever and ever, Amen

En dan nu terug naar de jaren ’80 met “Forever and ever, Amen” door Randy Travis hier met een song, die staat op het verzamelalbum “The Best of Classic Country ‘80’s uitgebracht door Time Life Records op 26 september van dit jaar.

Een mooi verzamelalbum met 17 countrysongs van o.a. Ricky Skaggs, Merle Haggard, George Jones, Willie Nelson, Johnny Lee, Don Williams en ook zoals hier Randy Travis. Ook nog twee countryzangeressen n.l. Rosanne Cash en de groep The Judds. “Forever and ever, Amen”geschreven door Paul Overstreet, maar in 1987 door Randy Travis op z’n album “Always & Forever” vertolkt. U wilt die plechtige belofte nog eens meemaken? Dat kan! Gewoon even doorschakelen!

Randy Travis - Forever and ever, Amen

Dit album stond 10 maanden in de TOP van de countrymuziekoverzicht en er werden 5 miljoen exemplaren van verkocht. Dit soort toppers kunt U dus verwachten op dit album.

Dick van Altena - Wienter '63

Na een overzicht van de country muziekevenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond weer eens Dick van Altena, maar met de song “Wienter ‘63” van het zeer bijzondere album “Snew ien mien Hart”.

Een album met 12 zelfgeschreven songs in Betuuws dialect uitgebracht via Telstar.

Dick wordt muzikaal bijgestaan door o.a. Joost van Es op viool, Frans Senden op accordion, toetsen en dobro, Paul van Vlodrop op de banjo en mandoline. Een zeer mooi album in Betuuws dialect een aanrader!

The Country Trail Band - Where could I go, but to the Lord

Vervolgens “Where could I go” een country gospel song door de Country Trail Band.Deze song staat op hun album “Country Gospel Classics” bestaande uit 2 CD’s . Dit album is speciaal uitgebracht ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de Country Trail Band. De laatste 5 jaar werden voornamelijk country gospelalbums in de Nederlandse taal met zelf geschreven songs dan wel traditionals uitgebracht. Tijdens optredens in het land worden vaak Nederlandse songs afgewisseld met country gospels in het Engels. Dit keer dus een album met countrygospels geschreven door o.a. Kris Kristofferson, Hank Williams, A.P. Carter, Carter Stanley en zoals hier J.B. Coats.

Op zaterdag, 16 december, zal de Country Trail Band optreden in de kerk “De Ark” in Krimpen aan den Ijssel ( niet voor iedereen toegankelijk, want ‘t is een besloten avond). Maar dan nu terug naar de countrymuziek van de jaren ‘80 met Eddie Rabbit “”I love a rainy night”. Ook deze song staat op het album “The Best of Classic Country ‘80s” uitgebracht door Time Life Records, waarover eerder in dit programma al meer over is vermeld.

Eddie Rabbit - I love a rainy Night

Vandaag, 27 november, was de geboortedag van de populaire countryzanger/schrijver/gitarist Eddie Rabbit van oorsprong uit Brooklyn New York.

In de jaren ’60 nam hij op singles op bij 20th Century en Columbia Records, verhuisde in 1968 naar Nashville, waar hij enig succes had met het schrijven liedjes voor o.a. George Morgan en Roy Drusky.In 1970 bereikte Elvis Presley goud met Eddie’s song “Kentucky Rain”. In 1974 bereikte hijzelf met de song “Drinkin’ my Baby off my Mind”. In 1978 schreef hij ook nog de titelsong van de “Clint Eastwood” film “Every which way you loose” In 1980 kwam hij met de song “I love a rainy night” zowel in de country alsook de pop overzichten, maar zijn populairiteit verminderde niet alleen door de komst van Urban cowboys als Garth Brooks en Clint Black, maar ook vanwege minder optredens door een fatale nierziekte van zijn zoon. In 1997 werd bij Eddie Rabbit longkanker vastgesteld, waaraan hij op 7 mei 1998 overleed. In 2005 werd door Warner Bros./WEA het album “All time greatest Hits” van Eddie Rabbit uit 1991 opnieuw uitgebracht.

Slow Horses - Silent Skies

Dan gaan we naar countrymuziek uit Duitsland met de groep Slow Horses met de song “Two Hearts”. Deze groep bestaande uit Gaby Lina Schmidt ( de zangeres van de groep), Christian Ulrich Schulz (gitaar, mandoline, bas en zanger), Marc Hothan (gitaar, harp en achtergrondzang), Lutz Lagemann (pedal steel gitaar) en Tom Dyba (drums en achtergrondzang) bracht dit jaar hun tweede album “Silent Skies” uit. Zij werden in 2005/2006 uitgeroepen tot”de beste “Europese Country Muziek Groep. U kunt voor voor meer informatie en hun muziek natuurlijk gewoon even doorschakelen naar hun website.

The Doo-Wah Riders at the Hillbilly Ranch

En dan is het nu tijd voor onze uitsmijter van vanavond de groep “The Doo-Wah Riders” hier met de song met de aantrekkelijke titel “Dear Beer” , een track van hun nieuwe album “Hillbilly Ranch” uitgebracht door KLM Records. Wie zijn toch die jongens? Voor meer informatie over deze groep gewoon even doorschakelen!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Country Music Round-up”, dat wordt uitgezonden door de lokale omroep Vrolek in de gemeente Nederlek (Lekkerkerk & Krimpen a.d. Lek).

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet en geef uw verzoek gewoon even door. Hoe?

info@el-okay-ranch.nl

Gewoon even gebruik maken van dit medium!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Nov. 28 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Dec. 2 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. Bob Paisley & Southern Grass *** Two little boys *** Strictly Country Records

3. Bob Paisley & Southern Grass *** Whose shoulder will you cry on *** Strictly Country Records

4. Dale Ann Bradley *** Rita Mae *** Compass Records

5. Bradley Walker *** When I’m hurtin’ *** Rounder Records

6. Old Crow Medicine Show *** New Virginia Creeper *** Nettwork

7. Randy Travis *** Forever and ever, Amen *** Time Life Records

8. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

9. Dick van Altena *** Wienter ’63 *** Telstar

10. Country Trail Band *** Where could I go *** LW Music

11. Eddie Rabbit *** I love a rainy night *** Time Life Records

12. Slow Horses *** Two Hearts *** AGR Television Records

13. The Doo-Wah Riders *** Dear Beer *** KLM Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *