WHOW!

Radiostation WHOW AM 1520 kHz

In dit programma aandacht voor de muziek van Vince Gill, die zeer recent het album “These Days” heeft uitgebracht en ook nog Chris Jones met z’n nieuwe album “Too far down the road”. Dan gaan we terug naar 1 april 1989 en zijn we aanwezig bij het programma Austin City Limits met een schitterend “live” optreden van Waylon Jennings.

Vervolgens een bijzondere uitstap naar de Americana met Solomon Burke en Gillian Welch. Maar zoals U van ons gewend bent, beginnen we met bluegrass dit keer terug naar de begin jaren ‘60 met Red Cravens & The Bray Brothers.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd de Nederlandse countrymusici met dit keer Dick van Altena en ook nog Thecla Rutting.

Daarna gaan we weer terug naar Amerika en nog even naar de muziek van het album “Nashville” van Solomon Burke, ook terug naar Vince Gill samen met Cheryl Crow en als uitsmijters van dit programma de groep “The Doo-Wah Riders”.

Red Cravens and The Bray Brothers on 419 West Main

U was aanwezig bij de start van het programma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW Clinton in de staat Illinois. Met “The Bray Brothers & Red Cravens” terug in de tijd naar de vroege dagen van de bluegrass. De opname is uit de begin jaren ‘60 met Nate Bray met “lead-zang” en op mandoline, z’n broer Francis Bray op staande bas, Harley Bray bariton en op de banjo, Red Cravens tenor en op de gitaar.

In dit programma de tracks “Cora is gone” en vooraf gegaan door de instrumentele uitvoering van “Little Darling Pal of Mine” en de bekende “This train” met een introductie van het radiostion WHOW op 1520 KHZ AM in Clinton Illinois.

Dit lokale radiostation gevestigd in Clinton (De Witt County in de staat Illinois met ongeveer 8.000 inwoners) is nog steeds zeer actief niet alleen op die “ouwe getrouwe” AM-middengolf frequentie, maar inmiddels ook 95.9 FM evenals op het Media Com kabelsysteem. Neem voor de aardigheid eens een kijkje in hun website!

Gedurende de jaren ‘60 was de bluegrassmuziek aanzienlijk meer bekend en populairder geworden en de status van “regionale bijzonderheid van de Zuidelijke staten” ontgroeid en heel veel jonge musici uit alle delen van Amerika wilden graag aan dit plezier deelnemen.

Afkomstig uit Champaign behoorde de groep Bray-Cravens tot de top van bluegrass groepen van de staat Illinois. Gedurende de jaren 50 waren zij druk bezig met hun optredens, maar bereikten ze in 1960 een keerpunt, toen Ed Cravens ging scheiden en een poosje ging inwonen bij de Bray Brothers in 419 West Main  in Urbana.

Zij gingen zo’n beetje dan en nacht oefenen en speelden samen met iedereen, die langs kwam zoals ook de bekende banjospeler John Hartford en vielen daardoor steeds meer op met hun bijzondere stijl. Tenslotte speelden zij regelmatig in het programma “Cornbelt Country Style” van het radiostation WHOW. En om te voorkomen, dat zij iedere week van Urbana naar Clinton moesten reizen, stuurden zij “live” op tapes, die waren opgenomen in hun huis . Twee albums zijn uitgebracht, waarvan 1 met de straatnaam van hun apartement “419 West Main ” en “Prairie Bluegrass” door Rounder Records inmiddels op een CD geperst.

Bijzondere bluegrass muziek uit de staat Illinois, zeer de moeite waard en deze unieke countrymuziek opnames kunt u verwachten bij het het programma “Country Music Round-up”.

Vince Gill - Little Brother

We gaan gewoon door met de bluegrass en Vince Gill met een song van z’n nieuwe album “These Days” Het album bestaat uit 4 CD’s met vier verschillende thema’s van de countrymuziek en dit keer de song “Cold Gray Light of Gone”, die staat op het 4de album met de naam “Little Brother” is tevens aangeduid met de term “The acoustic Record”.

Vince Gill hier samen met de Del McCoury Band en dat betekent dus een album vol met banjo’s, dobro’s, mandoline’s met blanke gospelmuziek uit het Diepe Zuiden en muziek uit de bergen en eenvoudig opgenomen country balades.

De fans van Vince Gill zullen natuurlijk helemaal niet verbaasd zijn, zijn lidmaatschap van de Grand Ole Opry, zijn grote eerbied voor deze traditie en zijn eerdere opnames met bluegrass, maken hem ook zeer gekwalificeerd voor deze muziek. In ieder geval wordt hij bij een aantal songs op dit album geassisteerd door de Del McCoury Band en ook nog schitterend trouwens door Rebecca Lynn Howard bij de song “Girl”. Een mooi nieuw album onmiddellijk aanschaffen is mijn advies!

Chris Jones - Too far down the Road

Dat geldt trouwens ook voor het album “Too far down the road” van Chris Jones. In dit programma de song “Waltz of Regret” door Chris Jones hier met een song van z’n nieuwe album “Too far down the road” in september van dit jaar uitgebracht door de platen-maatschappij “Little Dog Records” van de Grammy-Ward winnaar producer/gitarist Pete Anderson.

Chris Jones is ook hier in Nederland zeer bekend van zijn muziek en albums in de bluegrasswereld o.a. ook samen met de “Nightdrivers” en soms ook samen met z’n vrouw Sally Jones.

Maar met dit album “Too far down the road” gaat Jones een stap verder en combineert traditionele country met Honky Tonk, bluegrass, blues en folk.

Chris Jones en Pete Anderson nodigden een zeer imposante groep van musici uit om nog meer smaak aan dit album toe te voegen. O.a. Chris Hillman op mandoline, dobro-legende Mike Auldridge evenals Darrin en Rhonda Vincent, Ron Block op de banjo en natuuurlijk niet te vergeten z’n vrouw Sally Jones.

Waylon Jennings - Live from Austin TX

De vorige week waren “Live in Austin Texas”met een aantal Outlaw vrienden. In dit programma terug naar datzelfde podium, maar dan op 1 April 1989 met “Waylon Jennings” en de song “I may be used(but Baby I ain’t Used up)” . Het was trouwens zijn tweede optreden in dit programma en dit optreden was indrukwekkend. Een nuchtere Waylon Jennings en een enthousiast publiek met schitterende vertolking van bekende countrysongs in soms een stevige country-rock verpakking zoals hier vanavond met Bob McDill’s “I may be used, but I ain’t used up” en de herkenningsmelodie “Good ‘Ol Boys” van de populaire TV-serie “The Dukes of Hazzard”. Hoe ging dat ook al weer? Gewoon even doorschakelen!

“Waylon Jennings Live from Austin TX” uitgebracht door New West records een juweeltje van de “Outlaw countrymuziek”. En natuurlijk kunt U nog in dit verhaal een terugblik verwachten van dit optreden. Gewoon even doorschakelen.

Solomon Burke in Music City USA

Vervolgens weer eens iets heel anders met “Valley of Tears” door Solomon Burke vocaal ondersteund door met name Gillian Welch. Deze song staat op het album “Nashville” van Solomon Burke dit jaar uitgebracht door Shout Factory. Het album is opgenomen gedurende de periode van 28 maart tot en met 6 april in de studio’s in het huis van Buddy Miller in Nashville Tennessee.

Nou, dat was wel even een verrassing van Solomon Burke. Vier jaar na zijn schitterende album “Don’t give up on Me” van 2002, waarvoor hij ook nog een Grammy kreeg, komt Solomon Burke met een album opgenomen in Music City USA of te wel Nashville, Tennessee.

Buddy Miller, zanger/schrijver/gitarist en producer nodigde een aantal duet partners uit zoals Emmylou Harris, Dolly Parton, Patty Griffin, Patty Loveless en zoals bij deze song ook nog Gillian Welch.

Ook muzikale talenten als Brady Blade, Byron House, Al Perkins, David Rawlings, Sam Bush, Buddy Miller zelf en nog vele andere hebben bijgedragen aan dit album.

Een bijzonder mooie mix van country en blues ligt op u te wachten in de platenwinkel “Nashville” door Solomon Burke.

Dick van Altena & Major Dundee - Juliet

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond “Juliet” door Dick van Altena, destijds leider en lead-zanger/gitarist van de groep “Major Dundee” hier met een song van het album “Young Gods” in 2005 uitgebracht door Telstar.

Dit album werd tijdens de Dutch Country Award Gala op zondag, 17 september j.l. in theater De Lievekamp in Oss uitgeroepen tot “Album van het Jaar”.

Thecla Stories - Streets of Heaven

Vervolgens “Streets of Heaven” door Thecla Rutting met een song van haar album “Stories” of te wel “Verhalen”. Het album is uitgebracht door Living Water Music. Thecla Rutting hier natuurlijk in de hoofdrol schitterend mzuikaal ondesteund door haar collega’s van Calyx en de Country Trail Band. Een mooi nieuw album met voornamelijk countrygospelssongs zeer aanbevelenswaardig en neem voor meer informatie gewoon even een kijkje in haar website! Op zaterdag 25 maart van dit jaar werd dit album officieel gepresenteerd.

Even voor de luisteraars in het Groene Hart van de Krimpenerwaard op zaterdag, 16 december a.s., zal de Country Trail Band optreden in de kerk “De Ark” in Krimpen aan den Ijssel ( niet voor iedereen toegankelijk, want ‘t is een besloten avond)

Dan nu weer terug naar de muziek van het bijzondere album “Nashville” van Solomon Burke en van deze CD nog de song “Where’s the money gone” . Countrymuziek en soul onmoeten elkaar op dit album met 14 tracks.

Vince Gill - The Groovy Record

Zoals reeds eerder aangegeven terug naar het album “These Days” en de song“What you give away” door Vince Gill hier samen met Cheryl Crow.

Dit lied staat op de tweede CD met de naam “The Reason Why” van het album “These Days” op 17 oktober van dit jaar uitgebracht door MCA Nashville. Deze CD wordt ook aangeduid als “The Groovy Record”.

Een album met een rustige en over het algemeen meer mooie samengestelde productie met snaren, onderdrukte synthesizers en “jazzy” arrangementen. Countrymuziekliefhebbers zouden dit album misschien als eerste indruk tot de minst originele country CD willen aanduiden, maar ik kan u verzekeren, dat is beslist niet zo.

Op dit album wordt Vince Gill vocaal bijgestaan door o.a. Lee Ann Rimes, met Alison Krauss de titelsong “The Reason Why” , Bonnie Raitt, Diana Krall, Trisha Yearwood, Amy Grant, Katrina Elam.

Zoals reeds eerder opgemerkt het album “These Days” bestaande uit 4 CD’s van Vince Gill. Een echte aanrader!!

The Doo-Wah Riders -

En dan is het nu tijd voor onze uitsmijter van vanavond de groep “The Doo-Wah Riders” hier met de song met de aantrekkelijke titel “Dear Beer” , een track van hun nieuwe album “Hillbilly Ranch” uitgebracht door KLM Records.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” , de “Grand Ol Opry in het Groene Hart van de Krimpenerwaard” via de lokale omroep Vrolek. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden via 107.7 MHz in de ether, alsook op 105.9 MHz op het Nederlekse kabelssysteem en als achtergrondmuziek op TV-kanaal 2.

info@el-okay-ranch.nl

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet en maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Speellijst ” Country Music Round-up ” Datum: Nov. 21 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Heruitzending op Nov. 25 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek ** BGO Records

2. Red Cravens & The Bray Brothers *** WHOW Intro + This train *** Rounder Records

3. Red Cravens & The Bray Brothers *** Little Darling, Pal of Mine *** Rounder Records

4. Red Cravens & The Bray Brothers *** Cora is gone *** Rounder Records

5. Vince Gill *** Cold Gray Light of Gone *** MCA Nashville

6. Chris Jones *** Waltz of Regret *** ittle Dog Records

7. Waylon Jennings *** I may be used, but Baby I ain’t used up *** New West Records

8. Waylon Jennings *** Good ‘ol Boys *** New West Records

9. Solomon Burke & Gillian Welch *** Valley of Tears *** Shout! Factory

10. Earl & randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Dick van Altena *** Juliet *** DCMA/CG/ Nash Music

12. Thecla Rutting *** Streets of Heaven *** DCMA/CG/ Nash Music

13. Solomon Burke *** Honey, where’s the Money gone *** Shout! Factory

14. Vince Gill & Sheryl Crow *** What you give away *** MCA Nashville

15. Vince Gill *** No easy Way *** MCA Nashville

16. The Doo-Wah Riders *** Dear Beer *** KLM Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *