Celebration of Life: Musicians against Childhood Cancer

Celebration of Life - Bluegrass Album of the Year

Op donderdag, 28 september werd tijdens het 17e-jaarlijkse Internationale Bluegrass Muziek Festival in “The Grand Ole Opry House” te Nashville Tennessee het album “Celebration of Life: Musicians against Childhood Cancer” uitgeroepen tot “Album of the Year”.

In dit programma een tweetal tracks van dit bijzondere album. Ook nog aandacht voor de muziek van The Lewis Family, die als ere-lid werden op genomen in “The 2006 Hall of Honour” tezamen met Sydney Nathan.

Op zaterdag, 14 oktober jl. overleed de bekende Texaan Freddie Fender en natuurlijk dus ook nog een eerbetoon aan deze legendarische Tex-Mex zanger/gitarist en even terug naar zijn muziek.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor twee Nederlandse Country Muziek Award genomineerden namelijk “Ben & Carmen Steneker” en ook nog Wim Pols. Daarna gaan we weer terug naar Amerika en de countrymuziek met een duet van Ashley Monroe & Ronnie Dunn vervolgens George Strait en dan als uitsmijter van dit programma een “Dangerous Man” n.l. Trace Adkins.

Larry Cordle and Friends - Musicians against Childhood Cancer

We begonnen dit programma met de song “You don’t know my mind” door Larry Cordle met lead-zang bijgestaan door Kenny Smith op gitaar, David Talbot op banjo, Wayne Benson op mandoline, Mike Anglin op de bas, Aubrey Haynie op viool en tenslotte Randy Khors op de dobro. En deze song staat dus op het album “Celebration of Life : Musicians against Childhood Cancer”, waarbij de musici hun tijd en talent schenken aan kinderen over de gehele wereld, die voor deze ernstige ziekte behandeld moeten worden .

De ouders van Mandy Adkins, die op 22-jarige leeftijd haar 8 maanden durende strijd tegen de kanker verloor in het St. Jude Kinderen Onderzoek Ziekenhuis, hebben tezamen met haar zuster Tami de non-profit organisatie “Musici against Childhood Cancer” opgericht, waarvan de baten ten goede komen van het St Jude Hospital in Memphis Tennesse. Neem eens een kijkje in de website van deze non-profit organisatie.

Marty Raybon and Friends - Musicians against Childhood Cancer

Vervolgens “Church on Cumberland Road” door Marty Raybon & Full Circle en zoals reeds aangekondigd staat deze song ook op het album “Celebration of Life : Musicians against Childhood Cancer” dit jaar uitgebracht door Skaggs Family Records. Dit album, bestaande uit 2 CD’s en tijdens de International Bluegrass Award Show onderscheiden met de Award “Album of the Year”, werd geproduceerd en uitgebracht door Ricky Skaggs en z’n familie uit Hendersonville Tennessee. Ricky Skaggs en z’n groep Kentucky Thunder werden trouwens voor de achtste achtereenvolgende keer uitgeroepen tot “Instrumental Group of the Year” .

Op de twee CD’s van het album “Celebration of Life” met in totaal zo’n 37 tracks staan werkelijk zo’n beetje alle bekende bluegrassgroepen uit Amerika met o a.de Lonesome River Band, Seldom Scene, Rhonda Vincent & The Rage, The Cherryholmes, J.D. Crowe & The New South, IIIrd Time Out, Blueridge”, James King e.v.a. Maar hier dus ook Marty Raybon uit Greenville Alabama, opgegroeid in Jacksonville Florida. Hij boekte in de periode 1989 tot 1996 succes met de countrygroep Shenandoah. Sedert 1997 heeft hij een 4-tal albums uitgebracht, waaronder in 2003 “Full Circle” door het label Doobieshea en dit jaar nog “When the sand runs out” uitgebracht door het label Dakota Sky.

The Lewis Family - Bluegrass 2006 Hall of Honor Inductee

Dan aandacht voor de Lewis Family met The old Family Table” geschreven door Tom T Hall en z’n vrouw Dixie hier vertolkt door de “Lewis Family” . Deze song staat op hun album “ 50th Anniversary Celebration” in 2002 uitgebracht door de Daywind Music Group uit Hendersonville Tennessee.

En van dit album hoorde U ook nog de songs “I feel like traveling on” en de Billy Shaver song “Old Chunck of Coal”.

Tijdens het 17de jaarlijkse Internationale Bluegrass Musis Award festival op donderdag, 28 september jl., werden Sydney Nathan en The Lewis Family benoemd tot lid van de “2006 Hall of Honor” .

Zowel Nathan als de Lewis Family worden beschouwd als pioniers van de bluegrass muziek. Sydney Nathan, niet alleen eigenaar van een platen winkel, maar in november 1943 tevens oprichter van het befaamde label “King Records” in Cincinnati Ohio, die een verzameling en verkooporganisatie van klassieke bluegrassmuziek opnames opbouwde.

De Lewis Familie heeft sedert de oprichting van deze familiegroep in 1951 een belangrijke rol gespeeld in het populair maken van de bluegrass gospelmuziek.

The Lewis Family - 50th Anniversary Celebration

Je kunt eigenlijk wel stellen, dat de Lewis Family een instituut van de bluegrassmuziek is geworden, waarbij familieleden elkaar voortdurend opvolgen. Maar in dit programma met de song “I feel like traveling on” nog steeds aanwezig de oprichter van de groep, Roy “Pop” Lewis, tezamen met z’n dochters Janis, Polly en Miggie en zoon Little Roy Lewis op de banjo en kleinzoons Lewis Phillips op gitaar en Travis Lewis op de staande bas. Zoekt U iets op het gebied van de bluegrass gospel muziek dan is dit album “50th Anniversary Celebration” van de Lewis Family een CD met 18 tracks uitgebracht door Daywind Music Group zeer aanbevelendswaardig. Roy “Pop” Lewis overleed op 23 maart 2004 op 98-jarige leeftijd.

Freddy Fender - A Texas Tornado

Afgelopen zaterdag, 14 oktober, ontving ik trouwens ook het bericht, dat Freddy Fender op 69-jarige leeftijd in z’n woonplaats Corpus Christi in de staat Texas was overleden.

Als een eerbetoon aan hem en zijn muziek een tweetal songs van Freddy Fender met de groep Los Super Seven en we beginnen met de song “Cupido” afgesloten met de Nortena arcordeon van Flaco Jimenez.

“Las Nortenitas”, de Spaans-sprekende vrouwen aan de Texaanse grens met Mexico gespeeld door Flaco Jimenez voorafgegaan door “Piensa en Mi” of te wel “denk aan mij” gezongen door Freddy Fender muzikaal ondersteund door de andere collega’s van Los Super Seven. Omdat Los Lobos op hun albums steeds meer van de oorspronkelijke Tex-Mex Sound begon af te wijken, werd in 1998 het hobbyclubje Los Super Seven opgericht.

Freddy Fender - Piensa en Mi

De zeven grootste namen uit de Mexicaans/Amerikaanse Tejano muziekwereld kwamen samen om een van de meest gewaardeerde albums van het jaar te maken: “Super Seven”. David Hidalgo en Cesar Rosas, de vroegere crossover-countrysterren Rick Trevino en Freddy Fender vulden het project aan met accordeon-tovenaar Flaco Jimenez en singer/songwriter Joe Ely en Ruben Ramos. Zelfs de inmiddels ook overleden Doug Sahm mocht een stukje meezingen op “Rio de tenampa” (Mooie herinneringen met de naam van een cafe in Mexico). Het resulteerde in een pakkend album vol met Nortena/Tejano muziek en waarvoor Los Super Seven een Grammy Award in de categorie Best Mexican/American Musical Performance. In de categorie wereldmuziek is deze plaat absoluut een must en even goed als The Buena Vista Social Club, die trouwens binnenkort weer in Nederland zullen optreden. Neem eens een kijkje in hun website.

De song “Piensa en Mi” door Freddy Fender staat dus op het album “Super Seven” in 1998 uitgebracht door RCA Records. Een soort eerbetoon aan Freddy Fender, die afgelopen zaterdag op 69-jarige leeftijd overleed in z’n woning in Corpus Christi. Al jaren verkeerde hij in slechte gezondheid, waarschijnlijk mede veroorzaakt door alcohol en drugs, vervolgens in 2002 een niertransplantatie, waarbij hij een nier kreeg van z’n dochter en in 2004 nog eens een levertranplantatie.

Freddy Fender - 1975 Before the next teardrop falls

Hij werd oa. zeer bekend van de songs “Before the next teardrop falls” en “Wasted days and wasted nights. In september 2004 werkte hij nog mee met Los Super Seven aan het album “Heard it on the X”. En van dit album hoorde U “Cupido” . Freddy Fender, geboren als Baldemar Huerta in San Benito TX (dat ligt tussen Harlingen en Brownsville aan de grens met Mexico) , werd eind jaren ’50 plaatselijk bekend met een aantal “singles” onder de naam “El Be Pob Kid” . In de jaren ’70 ging hij samen werken met Doug Sahm en werd o.a. het album “Before the next teardrop fall” uitgebracht. Begin jaren ’90 gingen zij vervolgens samenwerken met Augie Meyers en Flaco Jimenez en richten “Texas Tornadoes” op en waarvan ook tal van albums zijn uitgebracht.

Ben en Carmen Steneker - Dutch Country Music Award Nominees

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse countrymuziek met om te beginnen vader en dochter Steneker met de titelsong van hun album“Like father, like daughter”.

Ben Steneker uit het Twentse Haaksbergen is sedert 1960 een van de pioniers van de countrymuziek in Nederland. En deze song staat op het album Country Duets: Like Father, Like Daughter, dat in 2005 werd uitgebracht. Zij waren natuurlijk ook als duo genomineerd voor de Nederlandse Country Muziek Award, maar er kan maar eentje deze Award ontvangen en dat waren dit keer Jaqueline van der Griend en Wim v.d. Vliert van de country muziek- groep “Cash on Delivery” . In ieder geval toch eervol meegedaan.

Wim Pols - Dutch Country Music Award Nominee

Daarna nog de song “One day at a time” door Wim Pols hier natuurlijk tezamen met Calyx. Ook Wim Pols behoorde tot de genomineerde “Beste Nederlandse countryzanger van het Jaar”, maar zoals ik in een vorig programma al een keer heb vermeld Ruud Hermans ging er met de “Award” vandoor. Calyx, een countrygroep uit de Rijnmond onder leiding van Wim Pols. De groep houdt in 1986 op te bestaan, waarna Wim Pols de Country Trail Band opricht. Midden jaren negentig is hij tevens actief in de christelijke close harmony groep Outbound. In 1998 begint voor Calyx een tweede leven. Wim Pols maakte door de jaren tevens nog enkele soloalbums en was tot voor enkele jaren geleden ook nog samen met z’n vrouw Geertje samensteller/presentator van radio- en tv-programma’s bij de Evangelische Omroep. Wim was trouwens tijdens het Nederlandse Country Award Gala Festival in Oss, het European World of Bluegrass Festival in Voorthuizen en Floriala Country Festival in Oosterhout ook presentator.

Ashley Monroe - Album Satisfied

Dan weer terug naar Amerika en de hedendaagse pop-country muziek met een duet door de jonge Ashley Monroe samen met de doorgewinterde Ronnie Dunn en de song “I don’t want to”, die als single is uitgebracht door Columbia Records. Voor veel meer informatie en haar muziek gewoon even doorschakelen naar haar website .

George Strait - It just comes natural

Vervolgens “She told me so” door George Strait hier met een song van z’n nieuwste album “It just comes natural” uitgebracht door MCA Nashville nog heet van de matrijs, maar hier natuurlijk al wel in dit programma te beluisteren. Luister ook nog even naar de song “Give it away” en natuurlijk ook veel informatie

“It just comes natural” of te wel “Het komt allemaal heel gewoon” en dat lijkt het wel zo te gaan met de albums van George Strait. Het album staat nu dan ook al weer heel terecht op de 1ste plaats van de country TOP-25 albums.

Trace Adkins - Ladies love Country Boys

En dan gelet op de tijd op naar onze uitsmijter van vanvond Trace Adkins hier met de bijzondere song “ Ladies love Country Boys” dat staat op z’n album “Dangerous Man” in augustus van dit jaar uitgebracht door Capitol Records.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Country Music Round-up” te beluisteren via de lokale omroep Vrolek in het “Verre Westen” en “Groene Hart” van de Krimpenerwaard. Het programma wordt zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden.

info@el-okay-ranch.nl

Heeft U een verzoek voor dit programma? Aarzel niet en geef uw favoriete song gewoon even door via dit medium.

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: Oct.17 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Oct. 21 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. Larry Cordle & Friends *** You don’t know my mind *** Skaggs Family Records

3. Marty Raybon & Full Circle *** Church on Cumberland Road *** Skaggs Family Records

4. The Lewis Family *** I feel like traveling on *** Daywind Music Group

5. The Lewis Family *** Old Chunk of Coal *** Daywind Music Group

6. The Lewis Family *** The old Family Bible *** Daywind Music Group

7. Freddy Fender & Los Super Seven *** Cupido *** Telarc

8. Freddy Fender & Los Super Seven *** Piensa en Mi *** RCA Records

9. Flaco Jeminez & Los Super Seven *** Nortenitas *** RCA Records

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** Mercury

11. Ben & Carmen Steneker *** Like father, like daughter *** DCMA/CG/Nash Music

12. Wim Pols *** One day at Time *** DCMA/CG/Nash Music

13. Ashley Monroe & Ronnie Dunn *** I don’t want to *** Columbia Records

14. George Strait *** She told me so *** MCA Nashville

15. Trace Adkins *** Ladies love Country Boys *** Capitol Records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *