IBMA Bluegrass Award Winner 2006 Part II !

IBMA Bluegrass Award Winners Part II

Op donderdag, 28 september werden tijdens het 17e-jaarlijkse Internationale Bluegrass Muziek Festival in de Grand Ole Opry House te Nashville Tennessee natuurlijk ook de Awards uitgereikt. In het programma van de vorige week kwamen al een aantal Award-winnaars aan bod en in dit programma beginnen we zo direct met nog een aantal o.w. Doyle Lawson & Quicksilver, The Grascals en de Steep Canyon Rangers. Vervolgens akoestische en traditionele countrymuziek met Kieran Kane en ook nog de Dixie Chicks

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse groep Annita and The Starbombers en de Nederlandse Country Muziek Award genomineerde zangeres Sandra Vanreys

Daarna gaan we weer terug naar Amerika met countrymuziek met oa. Gretchen Wilson, Heartland en als uitsmijters van dit uur “Vrolek’s Country Music Round-up” bijzondere blues-country door Mike Henderson & The Bluebloods met als toegift nog “Tailgate” of te wel “de achterklep” door Neal McCoy!

Doyle Lawson & Quicksilver - You gotta dig a little deeper

Zoals reeds aangegeven “Part II” van de Bluegrass Award Winners 2006 met een start in sneltreinvaart met “Heartbreak Number Nine” gevolgd door de titelsong van hun “You gotta dig a little deeper” album door Doyle Lawson & Quicksilver” in 2005 uitgebracht door Rounder Records.

Zij mochten tijdens het bluegrassfestival in de Grand Ole Opry House in Nashville Tennessee voor de 6e achtereenvolgende keer de Award “Vocal Group of the Year” in ontvangst nemen en net als vorig jaar ook de Award “Gospel Record Performance of the Year”, maar nu voor hun voor hun album “He lives in me”.

Doyle Lawson & Quicksilver - Gospel Recorded Performance of the Year

Van Doyle Lawson & Quicksilver is vorig jaar ook nog een DVD uitgebracht met als thema het 25-jarig jubileum van deze invloedrijke groep.

The Little Grasscals at Naxos World

Vervolgens “Come all Ye fair and tender Ladies” door de groep “The little Grasscals”. Twee songs, die staan op het album “Bluegrass: The Little Grasscals” in 2002 uitgebracht door het label Naxos.

Als onderdeel van een serie albums, waarin op zoek wordt gegaan naar muzikale tradities in de diverse landen, heeft het label Naxos de bluegrassmuziek gekozen als vertegenwoordiging van de Amerikaanse traditionele muziek.

Een groep van uitstekende musici, die de muziek van de “Godfather of Bluegrass” Bill Monroe speelden, werden gevraagd om een aantal traditionele nummers te spelen. Jonge dynamische bluegrassmusici, die kans zien om oude standaardsongs nieuw leven “in te spelen” door hun spontaniteit en improvisatie.

In 2002 maakten o.a. Terry Eldredge op gitaar en met zang, Jamie Johnson met zang en David Talbot op banjo en bariton-zang, deel uit van de groep met nog een aantal andere bekende bluegrassmusici als Mike Bub op de bas, Mike Compton op de mandoline, Rob Ickes op resonator gitaar en Lester & Mike Armistead met zang.

Dat beviel zo goed, dat na de sessie de drie eerstgenoemden verder wilden gaan en met Jimmie Mattingly op viool en mandoline, Danny Roberts ook op mandoline en Terry Smith op bass en achtergrondzang verder gingen onder de naam “The Grascals”.

In 2005 konden zij de bluegrass Award “Emerging Artist of the Year” in ontvangst nemen en in 2006 werd het weer een fantastisch jaar, want zij werden uitgeroepen tot “Entertainer of the Year”.

Reden genoeg om ook nog de “Grascals” in de huidige samenstelling te laten horen met de song “Where I come from”.

The Grascals - Entertainer of the Year

The Grascals, natuurlijk een mooie woordmenging van bluegrass en Rascals of te wel “deugnieten”. Deze song staat op het album met hun eigen naam, dat in 2005 werd uitgebracht door Rounder Records. Een mooi bluegrass album, waarbij de Grascals worden bijgestaan door o.a. Dolly Parton en Bobby Osborne en nog bekende musici als Lloyd Green (kent U hem nog van The Byrds met Chris Hillmen en Gram Parsons) op steel en Andy Hall op dobro. Lloyd Green nam ook weer deel aan het nieuwste album van de Grascals “Long List of Heartaches”, waarbij ook nog assistentie wordt verleend door George Jones en Steve Wariner. Dit album werd in augustus 2006 uitgebracht door Rounder Records.

Steep Canyon Rangers - Emerging Artist of the Year

Een belofte voor de toekomst met Mr. Taylor’s new home ” door “ The Steep Canyon Rangers “ , uit North Carolina hier met titelsong van hun album zoals gezegd “Mr. Taylor’s New Home “in 2002 uitgebracht door toen nieuwe label “ Bonfire Records ”.

De meeste songs van dit album zijn geschreven door de leden van deze muzikale groep bestaande uit Mike Guggino op mandoline, Lizzie Hamilton op de viool, Charles Humphrey III op de bas, Woody Platt op gitaar en tenslotte Graham Sharp op de banjo.

Lizzie neemt de “lead vocal”voor haar rekening, Woody Platt bartiton zang, en lage tenorzang door Mike Guggino. Drie leden van de groep komen uit de bergen van West North Carolina. Lizzie komt uit Fairview NC., terwijl Woody Platt en Mike Guggino uit Brevard komen, Graham Sharp uit Greensboro en tenslotte Charles Humphrey III uit Greenville.

“The Steep Canyon Rangers” begonnen zo’n 7 jaar geleden toen ze elkaar ontmoetten op de Universiteit van North Carolina. Ze spelen zowel eigen songs alsook traditionele bluegrass muziek en aangezien de leeftijd varieert tussen de 24 en 28 jaar, presenteren zij een fris kijk op de bluegrass en old-time muziek. Zeer de moeite waard.

In 2004 en 2005 werd via het bekende bluegrassmuziek label Rebel records de albums “The Steep Canyon Rangers” en “One dime at the time” uitgebracht. En dank zij dit laatste album kregen zij de bluegrass Award “Emerging Artist of the Year”.

Kieran Kane - Shadows on the Ground

Van de bluegrassmuziek naar de akoestische countrymuziek is soms maar een heel klein stapje en zeker in dit geval met Kieran Kane met z’n song “One Raindrop”. En deze song staat op z’n album “Shadows on the ground” uitgebracht in 2002 door Dead Reckoning Records.

Kieran Kane is samen met o.a. Kevin Welch, Harry Stinson eigenaar van deze platenmaat-schappij. U hoorde Kieran Kane op lead gitaar en met leadzang, Mike Henderson op mandoline en opgelet, want Mike Henderson treedt samen met z’n groep The Bluebloods ook nog eens op als uitsmijter van dit programma, dan nog Fats Kaplan op de banjo, Tammy Rogers op viool en met zang, Harry Stinson op autoharp en met zang en tenslotte Glenn Worf op de bas.

Het album “Shadows on the ground” van Kieran Kane bestaat uit twee CD’s met als 2de CD een Dead Reckoning Sampler met 4 tracks met o.a. Kevin Welch, The Fairfield Four, The Dead Reckoners ( Kevin Welch en John Hadley) en tenslotte onze uitsmijter van vanavond Mike Henderson & The Bluebloods.

Dixie Chicks - Stand by your man

Vervolgens “Stand by your man” natuurlijk zeer bekend van de vertolking door Tammy Wynette, maar hier in dit programma door The Dixie Chicks als een eerbetoon aan de traditionele countrymuziek en Tammy Wynette. “Stand by your man” of te wel “Steun je man” door Natalie Maines, Emily Robinson en Martie Maguire (Dixie Chicks), maar zij laten zich echter geen knollen voor citroenen verkopen en hebben ook een uitgesproken mening over de huidige werkwijze van de Amerikaanse regering. Zo’n onvoorwaardelijke steun houdt ook een keer op! Kijk en luister eens naar een “clip” van hun “Smash-single” “Goodbye Earle” uit 1999 en die ook staat op hun album “Fly”.

Hun vertolking van “Stand by your man” staat op het album “Tribute to Tradition” in 1998 uitgebracht door Capitol. Een album met hedendaagse countryzangers en zangeressen, die allemaal een bekende countrysong voor hun rekening nemen.

Randy Travis bijvoorbeeld met de Merle Haggard song “ Mamma tried”, Patty Loveless met de Loretta Lynn song “Wine, women and song”, Trace Adkins met de bekende Honky-Tonker “I never go around mirrors” van Lefty Frizzell enz.

Het album “Tribute to Tradition” met 14 tracks een mooie mix van inderdaad traditionele country songs.

Annita and The Starbombers - The Honeymoon's Over!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het weer tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond om te beginnen “The Honeymoon’s over”, Western Swing door Annita & The Starbombers. Door de “Dutch Country Music Assosiation” is tezamen met het countrymuziekmaandblad “Country Gazette” en de platenproductiemaatschappij Nash Music voor de leden van de DCMA en Country DJ’s een dubbel CD uitgebracht natuurlijk bestemd voor de promotie van de DCMA Award Gala en van de Nederlandse countrymuziek in het algemeen. Ook de song “The Honeymoon’s Over” gezongen en gespeeld door Annita & The Starbombers stond er op. Ze waren wel niet genomineerd maar toch zeer de moeite waard met een song van haar album “What good’ll it do me” uitgebracht in 2002. Neem even een kijkje in haar Annita’s website !

Sandra Vanreys - Let go !

Vervolgens “Silence” door Sandra Vanreys hier met een song van haar album dat staat op haar album “Let go” in 2000 uitgebracht door het label Silvox gevestigd in Silvolde in de Gelderse Achterhoek Sandra Vanreys (11-9-1964) is een toonaangevende countryzangeres uit Aalten die al jaren populair is bij countryminnend Nederland. Zij is inmiddels acht keer uitgeroepen tot beste countryzangeres van Nederland door lezers van het maandblad Country Gazette en zij was ook weer genomineerd voor de Nederlandse CM Award “Countryzageres van het Jaar”, maar zoals u weet Jaqueline van der Griend ging met de Award er vandoor. Voor meer informatie gewoon even doorschakelen naar haar website!

Gretchen Wilson - All jacked up

Nu dan weer terug naar de Amerika met Gretchen Wilson “All jacked” met haar song “California Girls” . Een song, waarin Gretchen haar neus op haalt over de buitenbesporigheid van Hollywood en hun beeld van mensen. “Ben je niet blij, dat er nog steeds een paar van ons zijn, die niet bang zijn om “fried chicken” te eten en dansen op de muziek van Merle Haggard. En hoe dat in z’n werk gaat kunt U zien en beluisteren in de “clip”. Gewoon even aanklikken en bent aan het strand van California! “All jacked up” met Gretchen Wilson in september 2005 uitgebracht door Sony.

Heartland - I loved her first

Vervolgens de titelsong van het album “I loved her first” door de groep Heartland op 10 oktober 2006 uitgebracht door het label “Lofton Creek Records”. De titelsong is eerst als single uitgebracht, maar inmiddels dus ook een album. Heartland is een groep van zes musici, die zijn begonnen met hun muziek in clubs in de staat Alabama. Met hun single “I loved her first” kwamen ze terecht in de countrymuziek overzichten in 2006. De groep bestaat uit Graig Anderson op rhythm-gitaar, Keith West op bas-gitaar en met achtergrondzang, Jason Albert de lead-zanger, Chuck Crawford op viool en met achtergrondzang, Todd Anderson op drums en tenslotte Mike Myerson op lead-gitaar.

Mike Henderson & The Bluebloods - Thicker than Water

En dan wordt al weer tijd voor de uitsmijters met om te beginnen “Wouldn’t lay my guitar down” door Mike Henderson & The Bluebloods. Zanger/schrijver/gitarist Mike Henderson uit Missouri, die in Nashville Tennessee een veel gevraagde sessie-gitarist is, begon zelf ook met een bluesgroep “The Bluebloods”. Hij bracht in 1994 via RCA het album “Country Music made me do it” uit en vervolgens via het label “Dead Reckoning” van o.a. Kieran Kane, Kevin Welch en Harry Stinson ook nog de albums “Edge of night”, “First blood” en “Thicker than water” uit. “Wouldn’t lay my guitar down” staat op het album “Thicker than water” dat in 1999 werd uitgebracht.

Neil McCoy -

En tenslotte Neal McCoy, zoon van een Ierse Amerikaan en Philippijnse moeder uit Jacksonville Texas en die als sedert 1981 als zanger van countrysongs en jaren als “openings-act” van Charlie Pride optrad hier met de song “Tailgate”. Deze song staat op een “live” DVD uitgebracht door 903 Music, maar eveneens op een gelijknamige CD, die is uitgebracht door JNE met nr 1002.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass en countrymuziek in het radioprogramma “Vrolek’s Country Music Round-up”. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw door het radiostation Vrolek uitgezonden via 107.7 MHz in de ether, op 105.9 MHz via het Nederlekse kabelsysteem en ook nog op TV-kanaal 2.

Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden! Vindt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

info@el-okay-ranch.nl

Wilt U eens uw favoriete countryster of song horen? Maak van de gelegenheid gebruik en geef uw verzoek even door!

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ”

Date: Oct. 10 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Oct. 14 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling & Presentation : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. Doyle Lawson & Quicksilver *** Heartbreak Number Nine *** Rounder Records

3. Doyle Lawson & Quicksilver *** You gotta dig a little deeper *** Rounder Records

4. The Little Grasscals *** Come all ye fair and tender Ladies *** Naxos World

5. The Grascals *** Where I come from *** Rounder Records

6. Steep Canyon Rangers *** Mr. Taylor’s New Home *** Bonfire

7. Kieran Kane *** One Raindrop *** Dead Reckoning Records

8. Dixie Chicks *** Stand by your man *** Columbia Records

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** Mercury

10. Annita & The Starbombers *** The Honeymoon’s Over *** DCMA/CG/Nash Muscic

11. Sandra Vanreys *** Silence *** DCMA/CG/Nash Music

12. Gretchen Wilson *** California Girls *** Columbia Records

13. Heartland *** I loved her first *** Lofton Creek Records

14. Mike Henderson & The Bluebloods *** Wouldn ‘t lay my guitar down *** Dead Reckoning Records

15. Neal McCoy *** Tailgate *** 903 Music/JNE