IBMA Bluegrass Award Winners 2006

IBMA-Award Winners at Vrolek's Country Music Round-up

Op donderdag, 28 september werden tijdens het 17e-jaarlijkse Internationale Bluegrass Muziek Festival in de Grand Ole Opry House te Nashville Tennessee natuurlijk ook de Awards uitgereikt. In deze uitzending een aantal Award-winnaars, zoals Rhonda Vincent, Tim O’Brien, Michael Cleveland en Missy Raines samen met Jim Hurst.

Ook de presentator van die avond, Marty Stuart, in dit programma met een “live” optreden op 24 juli 2003 in de Ryman Audatorium ook in Nashville met als bijzonderheid ook nog een optreden op die avond van “Uncle Josh” Graves, die zaterdag, 30 september jl. op 81-jarige leeftijd overleed.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor twee Nederlandse Country Muziek Award winnaars, namelijk de countryzanger van het jaar “Ruud Hermans” en een song van het album van het jaar “Young Gods” met Dick van Altena.

Daarna gaan we weer terug naar Amerika met countrymuziek door oa. Deana Carter, George Strait en treedt Steve Holy op als uitsmijter van dit programma .

Rhonda Vincent - Female Vocalist 2006

We begonnen het programma met “All American Girl” door Rhonda Vincent, die tevens de mandoline voor haar rekening nam. Rhonda werd voor de 7de achtereenvolgende keer uitgeroepen tot “Bluegrass zangeres van het Jaar”, waarmee zij haar eigen record van 6 gewonnen Awards in 2005 verbrak. Het album “All American Girl” werd dit jaar uitgebracht door Rounder Records.

Heel haar leven hadden ze haar verteld, dat ze “voor een meisje wel tamelijk goed was” en daarom ook op dit album een steek onder water naar de “ algemeen heersende mannelijke cultuur in de bluegrassmuziek” en de critici, die haar aanduiden als “vrouwelijke bluegrass-zanger”. Maar net als Alison Krauss en Dolly Parton (die haar vokaal ondersteunt bij de rocking “Heartbreaker’s Alibi” behoort Rhonda tot de “bluegrass-elite”. Met haar groep “The Rage”, waarvan op dit album ook nog Adam Steffey, winnaar van de Award “Mandoline-speler van het jaar 2006” en Bryan Sutton, winnaar van de Award “Gitaarspeler van het Jaar 2006”, deel uitmaken, vormt ze een meer dan uitstekende groep met schitterende songs als “Rhythm of the Wheels” en ook een paar instrumentals, waaronder “Ashes of Mt. Augustine”, waarin Rhonda ons nog even herinnert aan het feit, dat ze ook een uitstekende mandolinespeelster is.

Tim O'Brien - Fiddler's Green

Vervolgens in het programma Tim O’Brien met de song “Look down the lonesome Road” van het album Fiddler’s Green, dat op 13 september 2005 werd uitgebracht door Sugar Hill Records. Tim mocht voor deze song de Award “Song of the Year” in ontvangst nemen en als extraatje nog “Early morning rain” ooit geschreven door de Canadese singer/songwriter Gordon Lightfoot, maar hier in de vertolking door Tim O’Brien, die op donderdag, 28 september tevens werd uitgeroepen tot “Bluegrass zanger van het jaar ”. Dat was trouwens niet voor het eerst, want in 1993 mocht hij die Award ook al eens in ontvangst nemen. Dat was dus een heel leuke avond voor Tim O’Brien, geboren op 16 maart 1954 en die wordt beschouwd als een van de voormannen van de hedendaagse bluegrassmuziek.

Tim O'Brien - Male Vocalist 2006

Als mede-oprichter en lead-zanger van de groep Hot Rize en ook nog van de Red Knucklers & The Trailblazers functioneerde O’Brien als een brug tussen de traditionele muziek uit de heuvels en de moderne stijlen van de bluegrassmuziek uit de jaren ‘80.

Sinds de groepen werden opgeheven ging hij op de solo-tour en verkende daarbij steeds meer de muzikale grenzen. Soms als duo partner met z’n zus Mollie en zijn groep de O’Boys. Zijn liedjes zijn o.a. vertolkt door Kathy Mattea, de bluegrassgroep The Seldom Scene, The New Grass Rivial en de Johnson Mountain Boys. Neem eens een kijkje in zijn website voor meer informatie.

Fiddler’s Green werd vorig jaar tegelijkertijd uitgebracht met z’n album “Corn bread nation” , waarbij hij werd geholpen door o.a. Dennis Crouch op bas, Charlie Cushman op banjo, Casey Driessen op viool, Dan Dugmore op steelgitaar, Stuart Duncan op banjo en viool met nog een aantal gasten waaronder natuurlijk z’n zus Mollie, maar ook de bekende zanger/schrijver/-gitarist Darrel Scott ,Chris Thile op mandoline etc.

En wilt U Tim O’Brien, Ronnie McCoury en Chris Thile eens zien en horen met schitterend mandoline-spel neem dan gewoon even een kijkje en schakel even door! 

Michael Cleveland - Fiddle player 2006

Dan is het tijd voor de volgende Award-winner Michael Cleveland en Flamekeeper met de song “Night” en dat staat op het album “Let ‘er go, Boys” op 23 mei van dit jaar uitgebracht door Rounder records. Michael en z’n groep kregen tijdens die mooie bluegrassavond voor dit album de Award voor het “Instrumental Album of the Year”.

Een dergelijke Award ontving hij ook in 2004 voor z’n album “Live at the raged edge”. Daarnaast kreeg hij ook de Award als “Vioolspeler van het Jaar 2006”.

Missy Raines - Bass player 2006

Vervolgens “Cold hard business” gezongen en gespeeld door Missy Raines op de staande bas samen met Jim Hurst ook met zang en op de gitaar. Deze song staat op het album “Synergy” in 2003 uitgebracht door Pinecastle Records. “Synergy” of te wel vrijvertaald “Iets wat ontstaat door samenwerking “

Zo nu en dan willen twee getalenteerde zangers/musici hun ego op zij zetten en gaan samenwerken aan een project. Sommigen, zoals Jim Hurst en Missy Raines kunnen zelfs tot de slotsom komen, dat het nog leuker is om te blijven samenwerken en je hoeft eigenlijk maar naar drie songs van dit album Synergy te luisteren om er achter te komen waarom dat zo is.

De eerste track “Ain’t got the blues” een hele vrolijke song ondanks de melding van “blues” en deze “Cold hard business” een beetje een moralistische song, waarbij blijkt, dat vroeg of laat iemand moet verantwoording moet afleggen voor z’n slechte daden, gevolgd door de instrumental “Guidology”, waarbij de twee even hun stem rust geven, terwijl Jim Hurst op z’n gitaar los gaat en wordt bijgestaan door een sublieme Missy Raines op staande bas.

Een bijzonder mooi album in 2003 uitgebracht door Pinecastle Records met akoestische muziek aanbevolen voor folk en bluegrass liefhebbers.

Missy Raines, die op dit moment rondtoert met de Claire Lynch Band, werd voor de 6de keer uitgeroepen tot “Bas speler van het Jaar 2006”. Ik kan in dit ene uurtje countrymuziek jammer genoeg niet alle prijs winnaars laten horen, maar de volgende week kom ik gewoon terug met nog een aantal Award-winners zoals “The Grascals”, The Steep Canyon Rangers” Doyle Lawson & Quicksilver”. Dus zorg, dat U er bij bent!

Marty Stuart & His Fabulous Superlatives

Marty Stuart trad op die mooie donderdagavond in de Grand Ole Opry House op als presentator en hij speelde natuurlijk ook nog. In dit programma 3 jaar terug naar een “live-optreden” in de Ryman Audatorium en waarbij wordt begonnen met de introductie door de bekende presentator Eddie Stubbs van Marty Stuart en zijn Fabulous Superlatives.

“No hard times blues” door Marty Stuart en zijn Fabuolous Superlatives tijdens een “live” optreden op 24 juli 2003 in The Ryman Audatrium in Nashville Tennessee in bluegrass stijl. Marty maakte ooit deel uit van Lester Flatt & The Nashville Grass. Van dit live optreden is in februari van dit jaar het album “Live at the Ryman” uitgebracht door Universal South.

Tijdens die avond was er ook nog een speciale en zeer geeerde gast en U hoorde ook de introductie van “Uncle Josh”Graves en vervolgens zijn vertolking op z’n dobro van het lied “The Great Speckled Bird”. Een song ooit geschreven door Roy Carter maar zeer bekend geworden van de vertolking door de countrylegende Roy Acuff & His Smokey Mountain Boys en trouwens ook door Johnny Cash.

In het weekeinde ontving ik het droevige, maar niet onverwachte bericht, dat Burkett “Josh” Graves op zaterdag, 30 september, op 81-jarige leeftijd is overleden. Hij leed al jaren aan een ernstige vorm van suikerziekte (diabetes) en speelde in een rolstoel omdat z’n beide benen waren geamputeerd

Josh Graves speelde een belangrijke rol in de 50- en 60-er jaren met het Flatt & Scruggs geluid toen hij lid was van de band The Foggy Mountain Boys. Nadat de band in 1969 uiteen viel, ging hij spelen in Flatt’s Nashville Grass band. Er zijn 12 albums verschenen van Graves als solo artiest. Als sessie muzikant speelde hij o.a. voor Kris Kristofferson, J.J. Cale en Steve Young. Maar in 2003 dus ondanks z’n zware handicap toch nog aanwezig tijdens een “live” concert van Marty Stuart om nog eens in het zonnetje te worden gezet. En hij mag als een soort eerbetoon vanavond natuurlijk niet ontbreken in dit programma.

Ruud Hermans - Nederlandse Country Zanger van het Jaar 2005

Na een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van deze gegevens in het mooie countrymuziek maandblad Country Gazette en het twee maandelijkse blad voor bluegrass, akoestische country, folk & old-time “Strictly Country” is het tijd voor de Nederlandse countrymuziek in dit programma met Ruud Hermans hier met de song “Color of time” .

Ruud Hermans is tijdens het Nederlandse Country Muziek Award festival gekozen tot “Countryzanger van het Jaar 2005”. Ruud, zanger/schrijver/-gitarist en ook nog radiopresentator-muzieksamensteller is al meer dan 37 jaar bezig met optreden, zingen, liedjesschrijven, platen/CD’s maken en maak al meer dan 25 jaar radio voor de KRO. Een ouwe rot in het vak dus, maar muziek maken is nog steeds erg belangrijk voor hem.

Young Gods - Album van het Jaar 2005

Vervolgens “Juliet” door Dick van Altena, destijds leider, lead-zanger/gitarist van de groep “Major Dundee” hier met een song van het album “Young Gods” in 2005 uitgebracht door Telstar. Dit album werd tijdens de Dutch Country Award Gala op zondag, 17 september j.l. in theater de Lievekamp in Oss uitgeroepen tot “Album van het Jaar 2005”.

Deana Carter - Did I shave my legs for this?

Dan zoals reeds aangekondig terug naar Amerika en de pop-country muziek met om te beginnen Deana Carter hier met de song “ If this is love” van haar album “Did I shave my legs for this? “ in 1996 uitgebracht door Capitol Nashville. Als dochter van de Nashville studio gitarist Fred Carter Jr. groeide zij op in een muzikale omgeving. Maar toch begon zij pas op 23-jarige leeftijd echt serieus met de muziek, leerde ook gitaar spelen en ging zich ook bezig houden met het schrijven van liedjes.

Zij had ondertussen allerlei baantjes in Nashville, zong s’avonds vaak in nachtclubs en werkte aan haar kwaliteit als liedjesschrijfster. Nadat Willie Nelson eens een demo van haar had ontvangen en hij onder de indruk was van haar liedjes en zang, werd zij in 1994 door hem uitgenodigd om op te treden tijdens “Farm Aid VII”. Daarna kreeg zij al snel een contract van Capitol Nashville en dat dus leidde tot haar eerste vermelde zeer succesvolle album.

George Strait - It just comes natural

Van het eerste album van Deana Carter naar het laatste album “It just comes natural” van George Strait uitgebracht op 3 oktober 2006. He, dat is vandaag! Jawel, jawel! “Give it away” in dit programma ook al te beluisteren via uw lokale radiostation “Vrolek” in het “Groene Hart van de Krimpenerwaard”.

Deze song was al al “single” uitgebracht en staat inmiddels op nr.1 in de TOP-25 countrysingles en dus terecht nog eens te beluisteren in dit programma.

Steve Holy - Brand New Girlfriend

Dan gelet op de tijd gaan we naar onze uitsmijter van vanavond Steve Holy hier met de titelsong van z’n album “Brand new Girldfriend” in augustus van dit jaar uitgebracht door Curb Records.

Geboren en opgegroeid in Dallas Texas vermaakte hij zijn klasgenoten van de middelbare school met imitaties van de bekende countryzanger Conway Twitty. Op 19-jarige leeftijd deed hij een auditie voor de plaatselijke “Mesquite Opry” en verdiende later een plek in de “Johnny High’s Country Music Revue” en werd daar onderscheiden met de Award “Entertainer van het Jaar”.

En zo trek je natuurlijk wel de aandacht o.a. van de legendarische countrymuziekproducer Wilbur Rimes, die Steve aanraadde naar Nashville te gaan. Curb Records tekende in 1999 een contract met de jonge singer/songwriter en Wilbur Rimes produceerde z’n eerste album “Blue Moon”, dat in 2000 werd uitgebracht en nu dus in 2006 z’n allernieuwste album “Brand New Girlfriend.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk & countrymuziek in het programma “Vrolek’s Country Music Round-up”. Het programma wordt op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden.

info@el-okay-ranch.nl

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door!

Playlist “Vrolek’s Country Music Round-up”.

Date: Oct. 3 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Oct. 7 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek *** BGO Records

2. Rhonda Vincent *** All American Bluegrass Girl *** Rounder Records

3. Tim O’Brien *** Look down that lonesome Road *** Sugar Hill Records

4. Tim O’Brien *** Early Morning Rain *** Sugar Hill Records

5. Michael Cleveland *** Night *** Rounder Records

6. Jim Hurst & Missy Raines *** Cold Hard Business *** Pinecastle Records

7. Marty Stuart & His Fabulous Superlatives *** Intro + Ho hard time blues *** Universal South

8. “Uncle Josh” Graves & Marty Stuart *** Intro + The Great Speckled Bird *** Universal South

9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury Records

10. Ruud Hermans *** Color of Time *** DCMA/CG/Nash Music

11. Dick van Altena *** Juliet *** DCMA/CG/Nash Music

12. Deana Carter *** If this is love *** Capitol Nashville

13. George Strait *** Give it away *** MCA Records

14. Steve Holy *** Brandnew Girlfriend *** Curb Records