September, when it comes!

Happy Birthday Larry Sparks!

Vanavond in dit programma een klein verjaardagsfeestje, want de bekende bluegrass zanger/schrijver/gitarist Larry Sparks vierde maandag, 25 september, z’n 59ste verjaardag. En dat betekent natuurlijk aandacht voor Larry Sparks & The Lonesome Ramblers.

Verder heeft Larry Stephenson via Pinecastle Records ook een nieuw album uitgebracht vol met “Life stories”. Vervolgens in het programma ook nog Rosanne Cash met de bijzonderde song “September, when it comes” en Kieran Kane met zijn vertolking van de A.P. Carter song “Will you miss me”.

Halverwege het programma nog een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio en daarna is het tijd voor twee Nederlandse Country Muziek Award winnaars, namelijk de groep “Cash on Delivery” en de Tex-Mex groep “Pinchitos Caliente”.

Vervolgens terug naar Amerika met countrymuziek van oa. Lee Ann Womack, Alan Jackson en functioneert Steve Holy als uitsmijter van dit programma.

Larry Sparks - Ramblin' Bluegrass - 1972

“This lonesome old feeling” door Larry Sparks & The Lonesome Ramblers. Speciale aandacht in dit programma voor Larry Sparks, die maandag 25 september z’n 59ste-verjaardag vierde. Door de IBMA (International Bluegrass Music Association” in 2004 en 2005 uitgeroepen tot “bluegrasszanger van het jaar” en ook dit jaar weer genomineerd voor deze Award.

Larry Sparks, geboren in Lebanon, een plaatsje in het zuidwesten van de staat Ohio, leerde in z’n jeugd gitaar spelen en hij werd al gauw gevraagd om niet alleen bluegrassmuziek te spelen, maar ook in diverse country en rockgroepen tijdens z’n middelbare schoolperiode.

Larry Sparks (left) & The Stanley Brothers - Mid '60s

In 1964 werd hij gevraagd om als lead-gitarist in te vallen bij The Stanley Brothers gedurende hun tour door Ohio en deed dat daarna steeds vaker. Toen Carter Stanley in 1966 op 41-jarige leeftijd overleed, trad hij drie jaar op als lead-zanger/gitarist bij Ralph Stanley & The Clinch Mountain Boys.

Zo rond 1970 begon hij met z’n eigen groep “The Lonesome Ramblers” en eigenlijk is hij sinds die tijd altijd uitgenodigd voor belangrijke bluegrassfestivals en concerten. Uit die begin periode in dit programma “Dark Hollow”, “A life of sorrow” en “This Lonesome Old Feeling” , waarbij de “The Lonesome Ramblers” toen bestonden uit z’n zus Bernice Sparks op rhythm-gitaar, Mike Lilly op de banjo, Wendy Miller op de mandoline en tenslotte Art Wydner op de staande bas.

In de loop van de jaren hebben tal van jonge bluegrassspelers deel uit gemaakt van en opnamen gemaakt met “The Lonesome Ramblers”. Een paar namen, zoals Ricky Skaggs, mandolinespeler en zanger, violist Suart Duncan, wil ik toch nog even noemen.

Tal LP’s en natuurlijk later bluegrass CD’s werden gemaakt met ook nog een aantal met zelf geschreven gospelsongs. En hij gaat maar door, want in 2003 werd nog het album “Coldest part of winter” uitgebracht met een Larry Sparks in topvorm.

In 2004 werd hij door de IBMA uitgeroepen tot “Bluegrass zanger van het jaar” en in 2005 werd het album “40” uitgebracht door Rebel Records.

Tijd dus voor een song van dat album. Larry Sparks en Rhonda Vincent hier met “1-800-Do-U-care”. Een song, die staat op zijn album “40 “ uitgebracht door Rebel Records en dat vorig jaar werd uitgebracht als een soort jubileumgeschenk van Larry Sparks ter gelegenheid z’n 40-jarige carriere als countryzanger/schrijver/gitarist.

Larry Sparks - 40 Years of Bluegrass

Tijdens de 16e Jaarlijkse Internationale Bluegrass Music Award Show op 27 oktober 2005, dat werd gepresenteerd door Alison Krauss en Ricky Skaggs met een aantal opwindende “live”optredens van “Award-nominees” in een uitverkochte Ryman Audatorium en een wereldwijd luisterpubliek, ontving Larry Sparks voor de 2e achtereenvolgende keer de Award als “beste bluegrasszanger van het jaar”. Larry heeft dus op een plezierige wijze z’n 40ste jubileumjaar kunnen vieren, want naast z’n herverkiezing als bluegrasszanger van het jaar, werd in 2005 ook z’n album “40” verkozen tot “Album van het Jaar” en “Recorded Event of the Year” of tewel “Opgenomen gebeurtenis van het Jaar”.

Ook dit jaar is Larry weer genomineerd en hij zal dus ook donderdag, 28 september a.s. tijdens de uitreiking van bluegrass Awards, dat voor het eerst in de geschiedenis in de Grand Ole Opry House in Nashville Tennesseewordt gehouden, aanwezig zijn en natuurlijk ook op het daarop volgende Fan-Festival op vrijdag, 29 september a.s. Voor meer informatie over dit festival kunt U gebruikmaken van de in deze site aanwezige “dumplink”!

Larry Stephenson - Life Stories

Aandacht dan nu voor een andere Larry. “Veil of white lace” en “Old Kentucky Hills” door Larry Stephenson & Band hier met twee songs van z’n nieuwe album “Life stories” dit jaar uitgebracht door Pinecastle Records uit Columbus North Carolina. Ook zij en Pinecastle Records zullen natuurlijk aanwezig zijn gedurende week 39 bij het IBMA-festival en de Fan-Festival. Recentelijk was hij ook te gast in het TV-programma “Talk of the Town”. Maak even kennis en schakel even door, maar natuurlijk wel terugkomen,he!

Kieran Kane - Shadows on the ground

Akoustische countrymuziek met de A.P. Carter song “Will you miss me” nu in de vertolking van Kieran Kane. Deze song staat oorspronkelijk op het album “Shadows on the ground” van Kieran Kane uitgebracht door de productiemaatschappij “Dead Reckoning”, waarvan hij ook mede-eigenaar is.

Kieran Kane, een van de liedjesschrijvers van de uit de jaren 80 bekende O’Kanes, betuigt hier dus een eerbetoon aan A.P Carter. In 2002 was hij betrokken bij een zeer ernstig ongeluk, terwijl bij z’n zoon Lucas, Hodgkin werd vastgesteld.

Toen hij hersteld was, nam hij het album “Shadows on the ground” in twee en halve dag op en droeg het op aan z’n zoon.

Tijdens een interview zei hij “En daar is dan de dood, maar de dood maakt deel uit van het leven”. “Ik dacht dit het ongeluk overleef ik niet, maar het bleek niet zo te zijn”. “En mijn reactie hier op was, dat het leven erg wordt overgewaardeerd”.

Kieran Kane “Shadows on the ground” een bijzonder mooi album op 8 oktober 2002 uitgebracht door “Dead Reckoning” .

Rosanne Cash - Rules of Travel

Vervolgens “September when it comes” door Rosanna Cash. Een heel bijzondere song van de dochter van Johnny Cash en die staat op haar album “Rules of travel” in 2003 uitgebracht door Capitol/EMI Records. Wilt U eens de video-opname hiervan bekijken en beluisteren? Gewoon even doorschakelen!

Toen Rosanna Cash en haar man en producer John Leventhal de song “September when it comes” schreven, was het helemaal niet hun bedoeling om haar vader, Johnny Cash, te vragen om mee te zingen. Rosanne aarzelde, omdat ze haar vader niet onder druk wou zetten. Maar Johnny wilde toch graag meedoen en het resultaat is toch wel heel bijzonder en indrukwekkend

Vooral ook heel bijzonder, omdat haar vader later datzelfde jaar op 12 september 2003 overleed.

No Depression

Zowel de song van Rosanne Cash “September when it comes” als de song “Will you miss me” van Kieran Kane staan ook op het verzamelalbum “No depression. What it sounds like, Vol. 2” dit jaar uitgebracht door Dualtone. Neem vooral ook eens een kijkje in het muziekblad “No depression”.

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de Nederlandse countrymuziek met vanavond om te beginnen de succesvolle groep “Cash on Delivery” hier met de song “Take it from a friend”.

Cash on Delivery -CMA winners 2005!

Tijdens het Nederlandse Country Music Gale in theater De Lievekamp in Oss op zondag, 17 september jl., mochten de leden van Cash On Delivery weer een drietal Gram Awards in ontvangst nemen. Net als vorig jaar gingen de Awards voor “Band van het jaar” en voor Jacqueline die voor “zangeres van het jaar” mee naar huis. Een grote verassing was echter ook de Award, die Wim en Jacqueline mee mochten nemen als “duo van het jaar”. Voor meer informatie even snel naar hun website!

In de komende uitgave van Country Gazette, die dus eind van maand september verschijnt, natuurlijk een uitgebreid verslag. Gauw even een kijkje nemen voor veel meer nieuws op countrymuziek gebied!

Ned. CMA-winners 2005!

Dan “Otras y Otras” door de Roermondse Tex-Mex groep “Pinchitos Caliente” en reken maar, dat dat “Hete hapjes” zijn, hier met een song, die staat op hun album “Crossing Borders”. Tijdens hetzelfde festival in Oss, georganiseerd door de DCMA en het countrymuziekmaandblad “Country Gazette” is ook Pinchitos Caliente in de prijzen gevallen en heeft van niemand minder dan Gerard de Vries zelf de “Gerard de Vries Award” mogen ontvangen.

Alan Jackson - Like Red on a Rose

“Where do I go from here ( A trucker’s song) “ door Alan Jackson hier met een track van z’n nieuwste album, die vanaf dinsdag, 26 september officieel voor het eerst in de winkels te koop zou zijn. Maar natuurlijk hier te beluisteren in het programma “Vrolek’s Country Music Round-up” .

Het nieuwe album met de naam “Like Red on a Rose “ is uitgebracht door Arista. Een album geproduceerd in nauwe samenwerking met Alison Krauss met een groot aantal “love-songs”. Geen rowdy of Honky Tonk country muziek, maar in een rustig tempo mooie songs, waarbij Alan vokaal wordt bijgestaan door o.a. Cheryl White, Sidney en Suzanne Cox, Alison Krauss en Lee Ann Womack.

Lee Ann Womack - Never again, again

En van deze laatstgenoemde countryzangeres hoorde U daarvoor “Never again, again”, een song, die staat op haar album “Greatest Hits” in 2004 uitgebracht door MCA Nashville.

Een album, waarvan ook al eens de song “Mendocino County Line” in een vorig programma aan de orde is geweest en waarin Lee Ann Womack een duet zingt met Willie Nelson.

Steve Holy & His Brand New Girlfriend

En dan is het uurtje countrymuziek al weer bijna voorbij en is het tijd voor onze uitsmijter van vanavond Steve Holy om de zaak te ontruimen met de titelsong van z’n album “Brand new Girldfriend” in augustus van dit jaar uitgebracht door Curb Records.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het radioprogramma “Vrolek’s Country Music Round-up” via het lokale radiostation Radio Vrolek in de gemeente Nederlek. Dit programma wordt vervolgens op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw uitgezonden.

info@el-okay-ranch.nl

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef uw verzoek even door!

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: Sept. 26 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Sept. 30 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling, techniek & presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** BGO Records

2. Larry Sparks & The Lonesome Ramblers *** Dark Hollow *** King Records

3. Larry Sparks & The Lonesome Ramblers *** A life of sorrow *** King Records

4. Larry Sparks & The Lonesome Ramblers *** This lonesome old feeling *** King Records

5. Larry Sparks & Rhonda Vincent *** 1-800-Do-U-Care *** Rebel Records

6. Larry Stephenson *** Old Kentucky Hills *** Pinecastle Records

7. Larry Stephenson *** Veil of white Lace *** Pinecastle Records

8. Kieran Kane *** Will you miss me *** Dualtone

9. Rosanne Cash *** September when it comes *** Dualtone

10. Earl & randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Cash on Delivery *** Take it from a friend *** DCMA/CG/Nash Music

12. Pinchitos Caliente *** Otras y Otras *** DCMA/CG/Nash Music

13. Lee Ann Womack *** Never again, again *** MCA Nashville

14. Alan Jackson *** Where do I go from here ( A Trucker’s Song) *** Arista

15. Steve Holy *** Brand new girlfriend *** Curb Records