I’m just here to ride the train!

Mountain Heart - Wide Open

De bluegrass groep “Mountain Heart” heeft een nieuw album uitgebracht en in dit programma beginnen met twee tracks van deze CD. Vervolgens naar een “live” optreden van Gail Davies and Friends in The Station Inn in Nashville Tennessee. Dan net als de vorige week terug in de tijd van het Nashville Sound tijdperk zo rond de jaren 60-’70 met duetten van o.m. Hank Snow & Anita Carter, Justin Tubb & Lorene Mann en Jim Ed Brown samen met Helen Cornelius. Bent U ze vergeten? Dat wordt weer mooie herinneringen ophalen.

Natuurlijk ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse artiesten, die zijn genomineerd voor een Nederlandse Country Muziek Award met dit keer o.a. Sandra Vanreys en de Cajun & Bluegrassgroep Except-2 uit Delft.Vervolgens gaan we naar de Amerikaanse Country HOT 40 met Sugarland, dan nog een mooie countrywals met Phil Vassar en functioneert Shooter Jennings wederom als uitsmijter van dit programma!

Mountain Heart

U hoorde “Everbody but me” of te wel “iedereen behalve ik”, terwijl we het programma begonnen met “Town that isn’t there” of te wel “De stad, die er niet is” door de bluegrass groep “Mountain Heart”. Hier dus met twee songs van hun album “Wide Open” dit jaar uitgebracht door het label Hollywood, maar Skaggs Family Records zit daar ook achter. Mountain Heart bestaat uit gitarist Steve Gulley, violist Jimmy VanCleve, Alan Perdue op mandoline,, Johhny Dowdle op de bas en tenslotte Barry Abernathy op de banjo. De groep werd opgericht in 1998, dus nog een tamelijk jonge groep, maar ieder lid nam al een heleboel ervaring mee, terwijl sommigen zelfs al in het bezit zijn van een Award. Barry Abernathy werd in 1997 uitgeroepen tot beste banjospeler door de Society of the Preservation of Bluegrass Music in America (SPBMA), VanCleve, Gulley en Abernathy hadden hun ervaring opgebouwd in de groep van Doyle Lawson & Quicksilver, terwijl Perdue en Dowdle bij andere groepen hadden gespeeld. In 1999 werd de groep Mountain Heart tijdens het World of Bluegrass Festival uitgeroepen tot de “meestbelovende nieuwe groep”. Tussen 2000 en 2006 brachten zij 4 albums uit. Het album “Wide Open” van deze veelgeprezen gospel bluegrass groep begint trouwens met de stevige road song “Traveler’s Prayer”. Maar vanavond in dit programma dus gekozen voor de “Town that isn’t there” en “Everybody but me” Het album is een mix van bluegrass en akoestische countrymuziek en natuurlijk zeer de moeite waard om in de nabije toekomst nog weer eens aandacht aan te besteden.

Gail Davies at The Station Inn

Dan gaan we nu de “Station Inn” in Nashville Tennessee en Gail Davies, countryzangeres-schrijfster hier ook nog op akoestische gitaar tijdens een “live & unplugged” optreden in december 1999 en juni 2000 “ The Station Inn” in Nashville Tennessee. Zij werd geintroduceerd door Sam Jackson om gelijk door te gaan met de Bob Dylan folksong “ It ain’t me babe”. Gail Davis met vrienden “live & unplugged in Nashville Tennessee . In 2005 was zij nog voor een “live” optreden in Boskoop georganiseerd door Cor Sanne van CMS Productions en vanavond, 5 september de bluegrass groep “The Nashville Bluegrass Band” in Amsterdam, zoals in de vorige programma’s luid en duidelijk aangekondigd, in het theater Paradiso in Amsterdam, ook mede door hem georganiseerd. Maar terug naar Gail Davies en haar vrienden. Van hen in dit programma ook nog “Get out of my way” en “Are you teasing me” of te wel “Zit je mij te plagen” een ijzersterke song van Ira & Charlie Louvin of te wel de Louvin Brothers ,waarbij zij werd geassisteerd door Rob Price op bas-gitaar, Scott Neubert op dobro, Bob Grant op de mandoline , Bob Mummert op percussie, Mark Webb op akoestische gitaar, terwijl zij vokaal werd bijgestaan door Patty Mitchell en Rob Price. Zij wordt tijdens het optreden ook nog regelmatig geassisteerd door de bekende singer/songwriter Kevin Welch. Deze muziek staat op het album “Live and Unplugged at the Station Inn” uitgebracht door het label Little Chickadee Productions.

Gail Davies

In 1990 werd Gail Davies country’s eerste vrouwelijk country staflid van de Liberty Records en in 1994 begon ze met haar eigen label “Little Chickadee Productions” . Ze speelde samen met Don Williams in tal van zeer bekende theaters, zoals in het Britse Royal Concert Hall en de London Palladium en The Ryman Audatorium in Nashville Tennessee met Del McCoury. Een terechte tip dus voor de volgende keer, als zij weer in Nederland voor een optreden aanwezig is. Zorg, dat je erbij bent!

Anita Carter & Hank Snow

Dan net als de vorige week terug naar het Nashville Sound tijdperk van de jaren 70 met om te beginnen “No letter today” door de legendarische Hank Snow hier tezamen met de al even legendarische Anita Carter. In 2004 werd door de Duitse platenmaatschappij Bear Family een box met 7 CD’s met de naam “Anita Carter The Appalachian Angel” uitgebracht en op 1 van deze CD’s staat ook deze song met nog veel meer mooie duetten met Hank Snow.

Justin Tubb & Lorena Mann

Vervolgens Justin Tubb tezamen met Lorene Mann met de song “Hurry, Mr. Peters”, een song, die ook staat op het album “Exclusive Country Duets. Justin Tubb, singer/songwriter en de oudste zoon van de bekende Ernest Tubb bouwde zijn eigen muzikale carriere op in Nashville Tennessee onafhankelijk van z’n vader. Mid-jaren 60 nam hij een tweetal songs op met Lorena Mann, waaronder deze “Hurry Mr. Peters” “We have gone too far again” Justin Tubb overleed in januari 1998 op 63-jarige leeftijd. Lorene Mann was in de jaren 60 in de countrymuziek voornamelijk actief als schrijfster, maar haar onderwerpen over mishandeling en abortus waren te modern voor het toen conservatieve Nashville.

Jim Ed Brown & Helen Cornelius

“I don’t want to have to marry you” door Jim Ed Brown samen met Helen Cornelius met een song, die staat op het album “Exclusive Country Duets in 1988 uitgebracht door Ariola. Jim Ed Brown kreeg reeds in de jaren ‘50 bekendheid als leider van de zanggroep The Browns (bekend van o.a. de topper in 1959 “The Three Bells”), in 1965 ging hij verder met een solo-carriere. Z’n grootste succes had hij gedurende de eind jaren 70 toen hij regelmatig samen optrad met Helen Cornelius. Tussen de jaren 1976 en 1980 bereikten ze met zes songs de country Top 10. Hun debuut single “I don’t want to have to marry you” stond zelfs een tijdje op de 1ste plaats. In die jaren had hij ook nog een aantal solo hits, maar twee kwamen in de Top 40. Aan de samenwerking tussen Brown en Cornelius kwam na hun 13e hit “Don’t bother to knock” in 1981 een einde. Helen was een stuk jonger dan Jim Ed en zij was ook al een tijdje bezig zonder erg veel succes, toen ze werden gekoppeld en als duo werden gepresenteerd. Jim Ed Brown is inmiddels met pensioen, terwijl Helen nog regelmatig optreedt.

Sandra Vanreys - Let go

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor Nederlandse countrymuziek met vanavond dus aandacht voor twee genomineerden voor een Nederlandse countrymuziek Award en we beginnen met de song “Silence” door Sandra Vanreys. De song “Silence” staat op haar album “Let go” in 2000 uitgebracht door het label Silvox gevestigd in Silvolde in de Gelderse Achterhoek en tegenwoordig maakt deze plaats deel uit van de gemeente “Oude Ijsselstreek. Sandra Vanreys is een toonaangevende countryzangeres uit Aalten, die al jaren populair is bij countryminnend Nederland. Zij is inmiddels acht keer uitgeroepen tot beste countryzangeres van Nederland door lezers van het maandblad Country Gazette en nu dus ook weer genomineerd voor de Nederlandse CM Award “Countryzangeres van het Jaar”

Petticoat Junction

Vervolgens “Petticoat Junction” door de Delftse groep “Except-2” , die is genomineerd voor de Award “Best spelende akoestische groep”. Petticoat Junction was een show uit de jaren 70 dat zich afspeelde in en om een schimmig hotel nabij een spoorlijn in Hooterville en waarbij de drie dochters regelmatig naakt zwommen in de watertoren t.b.v. de stoomtrein en waarbij hun petticoats dan over de rand van het basin hingen. Vandaar dus de naam “Petticoat Junction”.

Sugarland - Want to

Dan nu op naar de HOT country TOP 40 met om te beginnen Sugarland en hun single “Want to” . Sugarland is een het trio van singer/songwriters uit Atlanta, Georgia, en sinds 2004 actief in de countrymuziek. Op dit moment is “Want to” als single uitgebracht door Mercury Records, nadat vorig jaar okotber hun succesvolle album “Twice the speed of Life” verscheen.

Phil Vassar - Greatest Hits Vol. 1

“The woman in my life” door Phil Vassar hier met een track van z’n nieuwe album Greatest Hits Vol. 1 uitgebracht door Arista/Sony. Phil Vassar. Hij had al een goede naam opgebouwd als songschrijver van songs voor o.a. Alan Jackson, Tim McGraw, Collin Raye en Jo Dee Messina, voordat hij in 1998 een platencontract als zanger sloot bij Arista. In mei van dit jaar verscheen z’n album Greatest Hits Vol. 1 waarvan je zou denken, dat het album allemaal bestaande songs zou bevatten, maar niets is minder waar. Het album bevat 15 mooie songs, waarvan een aantal nieuwe versies van vroegere hits, maar in ieder geval ook drie nieuwe songs, waaronder “The woman in my life”.

Shooter Jennings - Electric Rodeo

Dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter van vanvond net als vorige week Shooter Jennings, de zoon van de legendarische outlaw countryzanger Waylon Jennings en Jessi Colter, hier met de song “Gone to Carolina”, een track, die staat op het album Electric Rodeo uitgebracht door Universal South.

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek in het programma “Vrolek’s Country Muziek Round-up, waarbij het programma op zaterdag van 12.00-13.00 opnieuw wordt uitgezonden. Heeft U een verzoek voor dit programma? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het even door!

Gewoon even doorgeven via dit medium

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: Sept. 5 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Sept. 9 ‘06 12.00 – 13.00

Samenstelling & presentatie : Jan N. Evenhuis

Techniek : Stefan van Boudestein Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label

1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown *** openingsmuziek *** BGO Records

2. Mountain Heart *** Town that isn’t there *** Hollywood

3. Mountain Heart *** Everybody but me *** Hollywood

4. Gail Davies and Friends “live” *** Intro + It ain’t me babe *** Little Chickadee Productions

5. Gail Davies and Friends “live” *** Get out of my way *** Little Chickadee Productions

6. Gail Davies and Friends “live” *** Are you teasing me *** Little Chickadee Productions

7. Hank Snow & Anita Carter *** No letter today *** Ariola

8. Justin Tubb & Lorena Mann *** Hurry, Mr. Peters *** Ariola

9. Jim Ed Brown & Helen Cornelius *** I don’t want to have to marry you *** Ariola

10. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury

11. Sandra Vanreys *** Silence *** DCMA/CG/Nash Music

12. Except-2 *** Petticoat Junction *** DCMA/CG/Nash Music

13. Sugarland *** Want to *** Mercury 14. Phil Vassar *** The woman in my life *** Arista/Sony

15. Shooter Jennings *** Gone to Carolina *** Universal South