From Detroit to Wheeling

center

Op 8 augustus 1964, dus 42 jaar geleden, werden de Osborne Brothers lid van de Grand Ole Opry in Nashville Tennessee en dat betekent dus enige aandacht voor deze broers in dit programma.Maandag, 7 augustus, vierde Raul Malo z’n verjaardag, dan zult u misschien zeggen “so what?”, Wie mag dat dan wel zijn?. Maar Raul is ook de leider van The Mavericks en dus vieren we hier in de studio toch nog een kort, maar leuk, feestje met The Mavericks…

Michael Cleveland, de “hot” bluegrassviolist, heeft samen met z’n collega’s ook een album uitgebracht en dus ook vanavond muzikaal aanwezig evenals trouwens Kieran Kane samen met Kevin Welch & Fats Kaplan en hun nieuwe album “Lost John Dean”.
Vanzelfsprekend ook nog de agenda met een overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio en daarna is het tijd voor de Nederlandse artiesten op dit muziekgebied, zoals Jany Szabo en ook nog de groep “Savannah”.
Dan gaan we naar de Amerikaanse Country HOT 40 met Gretchen Wilson en George Strait en functioneert Neal McCoy als uitsmijter van dit programma.

center

“We’ll meet again sweetheart “ door “The Osborne Brothers” tijdens een “live optreden” op 21 juni 1961 in het “Watermelon Park” in Berryville Virginia, waarbij zij werden geintroduceerd door Eddie Matherly. The Osborne Brothers met een hele speciale bezetting, want tijdens dit optreden van Bobby en Sonny Osborne kwam niet alleen Lester Flatt op gitaar en met zang, maar ook nog Josh Graves op de dobro te hulp.
We hoorden “The Osborne Brothers” ook nog samen met Red Allen tijdens een “live” radio optreden bij het radiostation van Wheeling (WWVA) in West Virginia in de winter van 1957. Een uniek stukje “live” bluegrassmuziek uit de oude doos.
Deze songs staan op het album “Detroit to Wheeling” van The Osborne Brothers.
Het radiostation WWVA werd opgericht op 2 december 1926 door John Stroebel, die vanuit de kelder van z’n huis in Wheeling begon met een 50 Watt AM-zender op de frequentie 860 kHz. Dit radiostation met de naam “The Big One” zendt nog steeds uit, maar nu op de AM- frequentie 1170 kHz en met een zendvermogen van 50 kWatt. AM. Vandaar waarschijnlijk de naam “The Big One”.
De uitzending werd begonnen met de song “Love and wealth” of te wel “Liefde en voorspoed” bedoeld als afscheid bij een gebroken liefde. Maar daar hebben hier in de studio van Vrolek op dit moment niets mee te maken.“The Osborne Brothers” hebben deze muziek uitgebracht via Pinecastle Records en zoals reeds gemeld op het album Detroit to Wheeling, bestaande uit 2 CD’s
Neem eens een kijkje in de website van deze muziekuitgeverij met schitterende muziek.
Sonny & Bobby Osborne , The Osborne Brothers, worden beschouwd als een van de meest vernieuwende bluegrass groepen van na de 2e wereldoorlog. Sonny, de banjo speler is inmiddels met pensioen gegaan, terwijl Bobby Osborne, mandolinespeler en lead-zanger in februari van dit jaar samen met The Rocky Top X-press nog het mooie album “Try a little kindness” via het Rounder label heeft uitgebracht.

center

Vervolgens is het tijd voor Mike Cleveland en de song “Night”, die staat op het album “let ‘er go, boys”.
Mike Cleveland, de blinde “hot” bluegrassviolist uit Henryville, Indiana, die in 1993 op 13-jarige leeftijd in de Grand Ole Opry optrad als gast van Alison Krauss en sedert 2000 als zanger/violist deel uitmaakt van Rhonda Vincent & The Rage. Hij bezit inmiddels de IBMA Award als beste violist en heeft via Rounder inmiddels twee albums uitgebracht, nl. “Flame Keeper” en deze “Let ‘er go, Boys”.

center

“ Lost John Dean” de titelsong van het nieuwe album van Kieran Kane, Kevin Welch en Fats Kaplan. Dit album is in april van dit jaar uitgebracht via het label Compass Records. Twee singer/songwriters en een multi-instrumentalist tezamen op het album “Lost John Dean”.
Kevin Welch, singer/songwriter, vertrok op 17-jarige leeftijd uit Oklahoma op zoek naar een leven vol muziek en vestigde zich in 1978 in Nashville. Hij werd als snel tekstschrijver bij Sony en gedurende een periode van 10 jaar schrijver van songs voor oa. Waylon Jennings, Roger Miller, Trisha Yearwood, Ricky Skaggs en The Highwaymen.
In 1990 werd een album met z’n eigen naam als titel door het label Reprise uitgebracht, twee jaar later gevolgd door het mooie album “Western Beat”.
In 1995 ging hij samenwerken met Kieran Kane, Tammy Rogers en Harry Stinson en zij begonnen met een eigen onafhankelijke platenmaatschappij, Dead Reckoning. Welch bracht een aantal albums uit o.a. met een aantal muzikale vrienden uit Denemarken onder de naam “Kevin Welch & The Danes”.
Kieran Kane, beter bekend als de ene helft van “het countryduo de “O’Kanes”, komt uit Queens New York en begon al op zeer jonge leeftijd als drummer bij de rock-band van z’n broer, maar z’n voorkeur ging toch meer uit naar de bluegrass, country en folk-muziek. Hij vertrok op 21 jarige leeftijd naar Los Angeles en werkte daar als songschrijver en gitarist.
Eind jaren 70 vertrok ook hij naar Nashville om als collega van Kevin Welch te gaan werken. En nu dus samen met multi instrumentalist Fats Kaplan het album “Lost John Dean” een mooi album met “old-timey” akoestische muziek dit keer uitgebracht via Compass Records om meer bekendheid te verkrijgen voor hun muziek.

center

Gisteren, 7 augustus, was hij jarig, Raul Malo van The Mavericks en een verjaardagsfeestje willen we ook wel in de studio en dus tijd voor “Dance the night away” geschreven en gezongen door Raul Malo natuurlijk tezamen met de andere Mavericks hier met een track van hun verzamelalbum “The Universal Masters Collection” dit jaar uitgebracht.
The Mavericks” waren een van de beste en succesvolste countrymuziek groepen van de jaren ‘90. Met mixen van traditionele country met traditionele rock & roll is en was een prima recept voor tophits als “ What a crying shame” “O What a thrill” , “There goes my heart””, “What a crying shame” en deze “Dance the night away”.
Ook de song “All you ever do is bring me down”, waarbij de groep werd geassisteerd door de bekende Tex-Mex accordionist Flaco Jeminez, kwam in 1995 hoog in de countrymuziek-overzichten. Deze song staat trouwens van oorsprong op het album “Music for all occasions” . “Dance the night away” was in 1998 een topper.
The Mavericks worden aangevoerd door Raul Malo, geboren op 7 augustus 1965 in Miami en wiens ouders uit Cuba kwamen. Hij ontmoette op school Robert Reynolds en hadden dezelfde smaak wat betreft de muziek een voorliefde voor Roy Orbison, Hank Williams, Johnny Cash en Patsy Cline en besloten een groep op te richten. Reynolds haalde z’n beste vriend Paul Deakin over om deel te gaan nemen aan de beginnen countrygroep “the Mavericks” of te wel “De Zwervers”.
In het begin speelden zij voornamelijk in rock clubs in Miami, omdat de countryclubs daar ter plaatse alleen maar groepen wilden hebben die “covers” speelden. In 1991 speelden ze al eens in Nashville, tekenden ook een contract bij MCA Records, maar in1994 begon het succes echt van start te gaan met hun song “What a crying shame”.

center

Na het overzicht van de countrymuziekevenementen in de regio, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de gegevens van de countrymuziekbladen “Country Gazette” en “Strictly Country” is het tijd voor Nederlandse countrymuziek met vanavond weer eens uit Dordrecht Jany Szabo.
Jany hier met het lied “Missin’my baby tonight”, dat staat op haar album “Fools like me” in 1999 uitgebracht door Mirasound/Red Hat. Gemaakt in de zomer van 1999 met mooi country ballads, traditioneel en hedendaags en destijds mede geproduceerd door haar partner Hans Vissers, die al een bekende naam had in de countrymuziekwereld, maar jammer genoeg is overleden.
Sindsdien een heel moeilijke periode voor Jany, die een aantal malen in Nederland is uitgeroepen tot “Countryzangeres van het Jaar”.Zij is nog steeds actief is in de countrymuziek, maar is zich inmiddels iets breder in de muziek gaan orienteren

center

Vervolgens “Rub-a-dubbin’ “ door de Nederlandse countrygroep Savannah hier met een track van hun album “Love me”, dat in 1999 werd uitgebracht via het label Markant Recording Studio. Savannah in 1986 opgericht door Peter van den Heuvel, een zeer goede gitarist, die in die jaren al een paar LP’s had gemaakt.
Savannah, inmiddels bestaande uit Wilma & Marcel Smulders , Johnny Bernhard, Joseph van Kollenburg en Karel Fransen, behoort tot de beste countrymuziekgroepen van Nederland.
De groep scoorde jarenlang hoog in de jaarlijkse “Country Poll” en eindigde altijd in de top 5 en van 1998 t/m 2002 bereikte men zelfs de 1e plaats! Dat leverde diverse TV optredens op en nog meer optredens in binnen- en buitenland.
Vervolgens op naar de Hot Country TOP met o.a. Gretchen Wilson hier met “California Girls”.

center

Deze song staat op haar album “All jacked up”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Columbia/Sony Records. Vanavond niet alleen te horen hier in het programma Vrolek’s Country Music Round-up, maar vanavond ook te bewonderen tijdens een optreden in Sturgis South Dakota op de “Buffalo Chip Campgrounds”. Maar U kunt natuurlijk ook even naar haar website gaan en vervolgens even haar muziek beluisteren. Vooral doen!
Dan is het tijd voor “Give it away” door George Strait, somewhere down in Texas.

center

Na meer dan 30 albums en 25 jaar van tijdloze countrymuziek en in het bezit van heel veel Awards, meer dan 62 miljoen albums te hebben verkocht, onnoemelijke aantallen bezoekers van zijn optredens, de meeste nummer 1 countrysingles op z’n naam, zou je kunnen denken, dat er maar weinig meer te bereiken en overgebleven is voor de grootste naam in de countrymuziekwereld.
Maar nee hoor. Hij heeft al weer gedaan George Strait met z’n nieuwste single “Give it away” op 27 juni van dit jaar voor het eerst via de radio te beluisteren. Hij bereikte de country TOP 25 in slechts drie weken en z’n nieuwe album, waar deze song ook op zal staan zal op 3 oktober a.s. worden uitgebracht. Nu al aanbevelenswaardig dus.
En dan is het al weer tijd voor onze uitsmijter van vanavond Neal McCoy

center

hier met de song “Tailgate” die staat op z’n CD “Neal McCoy live”, die trouwens ook op DVD is uitgebracht door 903 Music resp. JNE. “Good old Neal still going strong”.

Iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 de mooiste countrymuziek te beluisteren in het “Verre Westen “ en “Het Groene Hart” van de Krimpenerwaard via 107.7 MHz via de ether en 105.9 MHz op het Nederlekse kabelsysteem.
U kunt tijdens de muziek ook nog de laatste lokale nieuwtjes bekijken door gebruik te maken van kabel TV- kanaal 2 en dat alles in “full stereo”natuurlijk.
Op zaterdagmiddag van 12.00 – 13.00 vindt een heruitzending van het programma plaats.Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Aarzel niet en maak gebruik van de gelegenheid om het via deze website even door te geven!

Playlist ” Vrolek’s Country Music Round-up ” Date: Aug. 8 ‘06 19.00 – 20.00 uur Rebroadcasted on Aug. 12 ’06 12.00 – 13.00
Samenstelling & Presentatie : Jan N. Evenhuis
Techniek : Stefan van Boudestein
Nr* Artiest/groep *** Titel muziek *** Label
1. Country Gazette *** Hot Burrito Breakdown * openingsmuziek ** * BGO Records
2. The Osborne Brothers *** Love and Wealth *** Pinecastle Records
3. The Osborne Brothers & Red Allen “live” *** Here today, gone tomorrow *** Pinecastle Records
4. The Osborne Brothers & Lester Flatt “live” *** We’ll meet again sweetheart *** Pinecastle Records
5. Michael Cleveland *** Night *** Rounder Records
6. Kieran Kane, Kevin Welch & Fats Kaplan *** Lost John Dean *** Compass Records
7. The Mavericks *** All you ever do is bring me down *** Universal Records
8. The Mavericks *** Dance the night away *** Universal Records
9. Earl & Randy Scruggs and Doc Watson *** Keep on the sunny side *** agendamuziek *** Mercury
10. Jany Szabo *** Missin’ my baby, tonight *** Red Hat
11. Savannah *** Rub-a-dubbin’ *** Markant
12. Gretchen Wilson *** California Girls *** Columbia Records
13. George Strait *** Give it away *** MCA Records
14. Neal McCoy *** Tailgate *** JNE