“Independence Day” at the “Vrolek’s Country Music Round-up”

Dinsdag, 4 juli “Independence Day”, een nationale feestdag in de VS en hier bij Radio Vrolek’s Country Music Round-up doen we er nog een schepje bovenop…

… met de viering van een aantal verjaardagen van o.a. Paul Silvius vandaag jarig en die deel heeft uitgemaakt van Joe Val & The New England Bluegrass Boys, Peter Rowan op 4 juli jarig ooit deel uitmakend van de bluegrassgroep “Old & In the Way” en tenslotte Paul Mateki , die samen met z’n vrouw Helen binnenkort voor een tourneee in Europa is en  die op 3 juli jarig was. Muziek dus in ieder geval van deze countrymusici.Halverwege nog de “Vrolek’s Country Music” agenda met een overzicht van de countryevenementen in de regio en aansluitend is het dan tijd voor Nederlandse countrymuziek door de groep Texas Renegade en ook nog J.W. Roy & The One Night Band We blijven nog even in de buurt met de Duitse country groep “Slow Horses” om tenslotte verder te gaan met Paul Mateki en met Glen Cambell als uitsmijter.voor de linedansers met een “Ice Breaker”.  “More pretty girls than one” en daarvoor hoorde U “ Nine pound hammer” door de bluegrassgroep “Little Grascalls” met de bijnaam “Nashville Superpickers” hier met twee songs van hun album “Bluegrass” in 2002 uitgebracht door het label Naxos.

The Little Grasscals

Zoals gezegd op het album “Bluegrass The little grasscals “ een leuke woordspeling op bluegrass en “rascals” of te wel deugnieten. Dus “jonge deugnieten”, die bluegrass muziek spelen Op dit album staan 18  standaard en traditionele bluegrass songs opgenomen door een aantal belangrijke nieuwe bewoners van Nashville behorende tot de dynamische genereatie van akoestische spelers.
Gedurende het hele album krijg je de indruk, dat de songs ontspannen , gemakkelijk en met veel gevoel worden gespeeld. Zij gingen zelfs zo ver om een een aantal songs, zoals “More pretty girls than one” in een authentieke bluegrass stijl op te nemen en dat betekent met de groep rond 3 microfoons staat en het “mixen” te verkrijgt door dichter bij de micrfoon te stappen, als het de beurt van elke musicus is om solo te spelen.
 
Een paar andere songs om te vermelden zijn o.a. nog de instrumental “Cumberland Gap” en hun grappige vertolking van “Whoa mule whoa”,het  verhaal over de ezel.
Dave Talbot op de banjo, Shad Cobb op de viool, Terry Eldredge, Mike Compton,  Rob Ickes op resonator, Mike & vader Lester Amistead harmonie zang, Booie Beach op gitaar, Jamie Jameson ook met zang.

Een heel andere soort bluegrassmuziek zijn de songs, die van uit de pop en folk muziek bijvoorbeeld zijn omgebouwd naar een akoestische vertolking, zoals door o.a. The Rice Brothers en de Doug Dillard band.
Een goed voorbeeld is de Bob Dylan song “Don’t think twice, it’s all right “ door The Rice Brothers en dat betekent Tony, Larry en Wyatt Rice  met schitterend gitaar spel, dat staat op het mooie album “Bluegrass goes to town” of te wel “Pop Songs in bluegrass stijl”.
Een album in 2002 uitgebracht door Rounder Records met tal van bekende namen uit de bluegrass wereld zoals Rice, Rice, Hillman en Pedersen, Tony Furtado & Alison Krauss, Rhonda Vincent, J.D. Crowe & The New South.
 

Vervolgens  Heartbreak Hotel ooit geschreven door Hoyt Axton, Durden en Presley. Maar hier vertolk door de Doug Dillard Band .
Ook deze song staat ook op het album “Bluegrass goes to town” , dat eigenlijk een verzamelalbum is. Deze song staat ook op het album Heartbreak Hotel van de Doug Dillard band, toen bestaande uit Doug op banjo en gitaar, Ginger Boatwright met zang en op gitaar, David Grier ook op gitaar en Jonathan Yudkin op viool en mandoline.

En tenslotte “What goes on” ooit geschreven door John Lennon & Paul McCartney, maar hier vertolkt door Joe Val & The New England Bluegrass Boys speciaal gekozen, omdat de banjospeler Paul Silvius, die lange tijd deel heeft uitgemaakt van deze bluegrassgroep, op 5 juli 52 jaar wordt .De vorige week heb ik ook al een tweetal songs laten horen van hun album “ Live in Holland” als een eerbetoon voor Joe Val.
Paul Silvius werkte oa. ook samen met de Del McCoury Band en met Dan en Bob Paisley.
 
Happy Birthday Peter Rowan!
4 July Independence Day in Amerika of beter gezegd de V.S. een bijzondere feestdag, dat was het ook voor Peter Rowan, want hij is op deze dag ook nog jarig.
“Midnight on the stormy deep”  een traditional hier gezongen door Peter Rowan begeleid o.a. door Norman Blake op gitaar en Billy en Bryan Bright. Deze song staat op het album “High lonesome cowboy” in 2002 uitgebracht door Western Jubilee Recording company Shanachie SH 6058.

Een bijzonder album niet alleen vanwege de bijzondere western muziek op een mooie eenvoudige wijze gebracht, maar ook al door  de “cover” van het album. Het lijken wel meer vier boeren dan musici, die geleund op een oude truck in de dorre woestijn, een sfeer weten op te roepen van de jaren 40.
 
Deze vier musici zijn Peter Rowan de countryzanger/schrijver/gitarist, Don Edwards, de western-zanger/gitarist, Norman Blake ook al een van de beste akoestische gitaarspelers uit Chattanooga Tennessee en tenslotte Tony Rice ook al zo’n meester-gitaarspeler.
Tenslotte doen op het album ook nog Nancy Blake mee op gitaar, Billy Bright op mandoline en Bryan Bright op de bass.
Deze song als een soort felecitatie voor Peter Rowan, op 4 juli 1942 geboren in Boston Massachusetts,  al heel lang zeer actief in de bluegrass en countrymuziek. In 1964 begon hij als gitaarspeler en zanger bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys, maar ook aan zijn periode bij de bluegrass groep “Old & in the Way” met o.a. Jerry Garcia, David Grisman, John Kahn en Vassar Clements heb ik zeer goede herinneringen. En dus nu nog steeds behoorlijk actief met z’n muziek.
 
Na de agenda en een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het nu toch weer tijd voor Nederlandse country artiesten om te beginnen “Texas Renegade” met de song “Exit 109” een mooie truckersong, die staat op hun album “Roots” in 2000 uitgebracht door M & M Records en ook door de Texaan Dale Watson op zijn mooie album ‘The Truck Sessions” uit 1998 is opgenomen.
Gevolgd door “Messenger” of te wel “ Boodschapper ” geschreven door Ray Wylie Hubbard en hier gezongen en gespeeld door Jan Willem Roy & The One Night Band met Ray Wylie Hubbard. En deze song staat op het album “Dutch Treat” of te wel een Nederlandse behandeling van Amerikaanse countrysongs door tal van Nederlandse countrygroepen en artiesten  als Savannah, Cash on Delivery, Ruud Hermans, en hier dus Jan Willem Roy, die vorig jaar nog het mooie album “Kictchen Table Blues” via V2 Records heeft uitgebracht. Het album “Dutch Treat” is uitgebracht n.a.v. 30 Jaar Rounder records in Europa. 
 

De vorige week ook al in de uitzending, maar op speciaal verzoek nog eens de Duitse country groep “Slow Horses” met hun promotie single “It’s not raining every day”.
Deze song staat op hun album “Cross that line”. Naast hun eigen optredens in Duitsland, waren zij ook de back-up band voor Teresa  en John Carter Cash in Oostenrijk en Zwitserland. Een van de grootste voordelen van deze groep, afkomstig uit Gottingen, is , dat zij zelf hun muziek en teksten schrijven. Het is dan ook de eerste Duitse country muziekgroep, die een contract heeft verkregen met Universal Music Publishing voor de wereldwijde distributie van hun muziek. Zij kunnen allemaal verschillende instrumenten bespelen en als u dus instaat bent om een concert van hen bij te wonen?”: Zorg, dat je er bij bent. 
 

Paul & Helen Mateki

Happy Birthday Paul Mateki
Gevolgd door “Sedona” door Paul Mateki hier met een track van zijn album “ So strong” uitgebracht door 7 Mountain Records. Paul Mateki over twee weken samen met z’n vrouw Helen voor een “live”optreden in “Hollandsche Veld” in Zuid-oost Drente vierde afgelopen maandag zijn verjaardag nog in de buurt van Forth Worth, maar inmiddels dus al in Europa voor een tournee van drie maanden.
En mede namens de technicus wordt hij door ons natuurlijk ook nog gefeliciteerd.  
 
De laatste song van vanavond weer speciaal voor de line-dansers Glen Campbell met de song “Once a Day”. Een line-dance met de naam Ice Breaker ( 124 bpm)
 “ A line-dance once a day, keeps the docter a away
Deze song staat op het album “The most awesome linedancing album nr. 9 “ uitgebracht door EMI. Het origineel staat op het album “Unconditional Love” in 1991 opnieuw uitgebracht door Capitol en Liberty Records. Vorig jaar bracht trouwens het label EMI nog een verzamelalbum van Glen Capbell uit onder de naam “Essential”.

“Vrolek’s Country Music Round-up” ,”The Grand Ole Opry in het Groene Hart van de Krimpenerwaard”!
Iedere dinsdagavond de mooiste bluegrass, folk en countrymuziek van 19.00 – 20.00 met een heruitzending op zaterdagmorgen van 12.00 -13.00.
Vindt U het programma leuk? Vertel het uw buren en vrienden!
Vindt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij gewoon even weten!
Wilt U eens uw favoriete countrysong horen?
Aarzel niet en geef het gewoon even door!