For Ages

 

In dit programma “Countrymusic Round-Up” speciale aandacht voor The Mavericks, de groep die tex-mex, western swing en americana combineert tot een uniek soort latin-countryrock en die 29 maart j.l na 10 jaar weer eens optrad in Nederland voor een uitverkocht Tivoli Vredenburg.

En voor degene, die hun concert hebben gemist bij RTV Krimpenerwaard deze legendarische groep met songs van hun nieuwe album “Brand New Day”, dat op 31 maart j.l. officieel werd gepresenteerd door hun eigen label Mono Mundo.

Maar zoals altijd beginnen we het programma met de bluegrass en daarvoor terug in de tijd naar 1982 voor de gelegenheidsgroep “Here Today” bestaande uit o.a. David Grisman, Vince Gill en Herb Pedersen.

Vervolgens ook nog twee senioren van de countrymuziek John Prine en Mac Wiseman met “Standard Songs for Average People” .

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio is het tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma met deze keer de jarige Rene Meijer met z’n song “Don’t Ask, Don’t Tell” en dan ook nog Dick van Altena samen met Doreen.

Vervolgens gaan we weer naar de overkant van de grote plas naar Nashville voor Bill Kirchen & Austin de Lone met de song “Wine, Wine, Wine (Do Your Stuff)” en treden Emmylou Harris & Rodney Crowell op als uitsmijter van dit programma met een song van hun album “The Traveling Kind”.

We begonnen het programma “Countrymusic Round-Up” met de klassieker “Hot Corn, Cold Corn” en vervolgens ook nog de bluegrassgospel “Going Up Home to Live in Green Pastures”, die evenals de song “Making Plans” staat op het album met dezelfde titel als de groep “Here Today”, dat in 1982 werd uitgebracht door Rounder Records.

“Making Plans”, ooit geschreven door Voni Morrison en Johnny Russell en zeer bekend geworden van de vertolking door Trio, de dames Dolly Parton Emmylou Harris en Linda Ronstadt maar hier gespeeld en gezongen door een evenzo illuster gezelschap optredend onder de naam “Here Today” bestaande uit mandolinespeler David Grisman, Vince Gill op gitaar met lead-zang, Herb Pedersen op banjo met zang en vervolgens ook nog Jim Buchanan op viool met zang en Emory Gordy Jr. op de staande bas.

Tijd voor de eerste muzikale onderbreking en hiervoor nog even terug naar de versie van Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dat was naderhand toch wel een heel bijzondere situatie, want de drie hoofdpersonen van “Here Today gingen daarna allemaal een eigen richting op met David Grisman, ook ooit deelnemend in de bluegrassgroep “Old & In the Way” met Peter Rowan en Jerry Garcia, hij had inmiddels z’n eigen stijl ontdekt in de vorm van bluegrass met acoustische jazz en druk bezig de opzet van z’n eigen platenmaatschappij “Dawg Music”, terwijl gitarist en zanger Vince Gill aan de vooravond stond om door te breken als een van de meest populaire countryzangers ooit en banjospeler Herb Pedersen ging spelen bij de commercieel succesvolle Desert Rose Band van Chris Hillman.

Voor alle drie betekende dit album een soort afscheid van de traditionele bluegrassmuziek.

Natuurlijk voor de lezers ook nog “Here Today” met de fraaie bluegrass gospel ““Going Up Home to Live in Green Pastures”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu door naar twee senioren van de countrymuziek John Prine en Mac Wiseman hier met de song met een heel toepasselijke titel “Don’t Be Ashamed of Your Age” gevolgd door “I Forgot to Remember to Forget You” en “The Blue Side of Lonesome”.

Deze songs staan op hun album “ Standard Songs for Average People” op 24 april 2007  uitgebracht door Oh Boy, de platenmaatschappij van John Prine.

Nog even luisteren naar “The Blue Side of Lonesome”? Natuurlijk kan dat!

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

De titel van het album vertelt het verhaal goed “Standard Songs for Average People” of te wel “ De bekende songs voor U en mij”.

Een album met 14 country klassiekers vertolkt door de eerbiedwaardige zanger/schrijver John Prine en de bluegrass balladenzanger Mac Wiseman.

John Prine, geboren op 10 oktober 1946 in Maywood Illinois, wiens songs flirtten met alles tussen folk en rockabilly tot recht toe rechtaan countrymuziek, heeft nooit over een klassiek heldere stem beschikt, maar weet uitstekend de emotie in de tekst over te brengen ook al schreef hij niet alle songs van dit album.

En wat John Prine misschien mist in vokale glans, mede veroorzaakt door huidkanker in de nek, waarbij veel weefsel is weggenomen en z’n keel beschadigd, maar z’n minderse stem wordt gemakkelijk door Mac Wiseman aangevuld.

De stem van Mac Wiseman, geboren op 23 mei 1925 in Crimora Virginia op dit album 82 jaar, maar inmiddels 91 , mag dan inmiddels met de jaren wat stroever zijn geworden, maar hij kan nog steeds op een overtuigende manier de tranentrekkers vertolken.

En ja de songs van dit album, een aantal hiervan zijn zeker standaard songs geworden, waaronder dus deze Leon Payne song “The Blue Side of Lonesome” ook ooit vertolkt door George Jones en Jim Reeves en natuurlijk ook de song “I Forgot to Remember to Forget You” ooit in 1955 opgenomen en bekend geworden van de vertolking door Elvis Presley.

En natuurlijk kunt u nog even luisteren naar dit illustere duo hier met de song “I Forgot to Remember to Forget You”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu naar The Mavericks hier met de songs “Rolling Along”, For Ages” en “Goodnight Waltz”, die staan op hun album “Brand New day”, dat op 31 maart j.l. officieel werd gepresenteerd door het label Mono Mundo en dat is hun eigen platen maatschappij.

U kunt als lezer ook nog even kennisnemen van een introductie van het album door Raul Malo en Eddie Perez.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Afgelopen woensdag, 29 maart traden zij weer eens in Nederland op en wel in “Tivoli Vredenburg’ voor een uitverkocht theater.

Deze groep uit Miami Florida met Raul Malo, leadzanger op gitaar en destijds bassist Robert Earl Reynolds, die reeds in 1994 grote successen boekte met songs als “There Goes My Heart”,“Oh, What a Thrill” en de titelsong van hun album “What a Crying Shame” en “Dance the Night Away” is na een sabbatical van 2003 tot 2012 weer helemaal terug met hun nieuwe album “Brand New Day”.

In 2007 werd nog door Universal Music nog een fraai verzamelalbum, bestaande uit twee CD’s  met de titel “The Essential Collection” of te wel “The Mavericks Gold” uitgebracht en waarop u veel moois van hun eerste 10 jaar kunt terug vinden.

Vervolgens werd in 2011 nog het verzamel album “Icon” uitgebracht, maar na hun herstart in 2012 werden in 2013 de albums “In Time” en in 2015 het album “Mono” uitgebracht en waarvan u in het verleden in het programma “Countrymusic Round-Up” ook songs heeft kunnen beluisteren.

Voor u als lezer ook nog de mogelijkheid om te kijken en luisteren naar The Mavericks hier met de titelsong van hun nieuwe album “Brand New Day” tijdens een optreden in de “Bluegrass Underground” in de  Cumberland Caverns te McMinnville, TN op 24 maart j.l.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

In 2017 de multi-Award winners “The Mavericks” weer terug met hun album “Brand New World” met hun herkenbaren en plezierige geluid van accordeon en fiddle  aangevuld met akoestisch instrumenten zoals banjo in een tejano/bluegrass mix en zelfs met de inbreng van blazerssectie en dat allemaal in een zonovergoten mexicaanse/texaans sfeertje.

Tijd om als lezer ook nog kennis te maken met de eerste song van hun album “Rolling Along”.

Gewoon even doorschakelen/Just use the Link!

Na de agenda met een overzicht van de countrymuziek evenementen in de regio het nu tijd voor de nederlandse inbreng in dit programma en daarvoor als eerste gekozen voor de jarige Amsterdammer Rene Meijer & Friends hier met de song “Don’t Ask, Don’t Tell”.

Deze song staat op z’n album “Dashboard Jesus”, dat in 2014 in eigen beheer werd uitgebracht.

In 2009 ging Rene op een soort muzikale pelgrimstocht naar Music City US of A, Nashville TN, waar hij na aankomst een “oude” Guild gitaar kocht bij Gruhn’s op Broadway en later op de avond even verderop ging spelen in een “Honky Tonk”. Met de hulp van producer en gitaarspeler Ronnie Guilbeau van “Sound Villa Recorders” samen met nog een aantal van z’n Nashville muziekvrienden o.a. Spooner Oldham, Tommy Bresh en Billy Graham en een herbezoek aan Nashville vorig jaar kwam dit album “Dashboard Jesus” tot stand.

Inmiddels heeft Rene Meijer een uitstekende nederlandse groep om zich heen, waarmee hij in Europa optreedt met o.a. Robet Curiel op drums, Thijs Jacobs op bas, Rob van Duuren op pedal-steel, Ron Griffioen op akoestische gitaar en met achtergrond-zang en “last but not least” Albertine Verhoeff met zang. Rene een plezierige verjaardag toegewenst vanuit de Krimpenerwaard.

Natuurlijk kunt u nog even kijken enluisteren naar een optreden van Rene Meijer & Friends hier met de song “Don’t Ask, Don’t Tell”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Vervolgens zoals reeds aangekondigd “I’d rather Be Sorry’ door Dick van Altena hier vokaal bijgestaan door Doreen hier met een song, die staat op het album “Dick van Altena Sings Kris Kristofferson” in maart 2004 uitgebracht door Starsound.

En daarmee bevindt Dick zich in goed gezelschap, want in 1979 bracht de bekende Texaanse countryzanger/schrijver/gitarist Willie Nelson ook al een album uit met de titel “Willie Nelson Sings Kris Kristofferson”.

U kunt u ook nog even kijken en luisteren naar een optreden van Dick van Altena samen met de countrygroep Savannah met de Kris Kristofferson song “Sunday Morning Coming Down”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Dan nu weer naar de overkant van de grote plas voor “dieselkoning” Bill Kirchen & Austin de Lone met “Wine,wine,wine) do your Stuff) hier met een song, die staat op hun “TransAtlanticana”, dat vorig jaar werd uitgebracht door Red House Records.

De titel doet het al vermoeden eindelijk weer eens een samenwerking van twee pioniers uit de rock van de jaren ‘70 met Bill Kirchen als zanger/gitarist bij o.a. “Commander Cody & His Lost Planet Airman”, terwijl Austin Lone de Britse rockgroep “Eggs over Easy” formeerde en samenwerkte met o.a. Nick Lowe.

Voor een optreden van Bill Kirchen en Austin de Lone in Joe’s Pub te New York met de song “Hounds of Bakersfield”, die als eerste track staat op hun album “Transatlanticana” kunt gebruik maken van deze video-clip.

Gewoon even doorschakelen/Just Us the Link!

En dan is het ook al weer tijd voor onze uitsmijters,  Rodney Crowell & Emmylou Harris, met de song “You Can’t Say We Didn’t Try”, die staat op hun album “The Traveling Kind”, dat twee jaar geleden werd uitgebracht via Nonesuch.

Emmylou Harris en Rodney Crowell kennen elkaar al sinds de jaren ‘70 toen zij voor haar succesvolle album “Elite Hotel” de Rodney Crowells song “Til I Gain Control Again” opnam en vervolgens hem uitnodigde om deel uit te maken van haar begeleidingsgroep “The Hot Band”.

Emmylou Harris vierde afgelopen zondag, 2 april, haar 70ste verjaardag en daarom ook in dit programma natuurlijk aandacht voor deze countrynachtegaal met ook voor haar natuurlijk onze hartelijke felicitaties!

Rodney Crowell heeft afgelopen vrijdag, 31 maart het fraaie album “Close Ties” uitgebracht met songs vol met herinneringen aan het begin van zi’n carriere in Nashville terug naar de jaren ‘70, waarbij hij gastvrij werd ontvangen door singer/songwriter Guy Clark en z’n vrouw Susanna.

In een gezelschap van o.a. singer/songwriters als Johnny Cash, Townes VanZandt, Tom T Hall en Harlan Howard. Rodney Crowell met songs als “Life without Susanna” en “Nashville 72”, maar daarover meer in een volgend programma!

Tot slot van dit bericht kunt u nog even kijken en luisteren naar een optreden van Emmylou Harris en Rodney Crowell hier met de song “You Can’t Say We Didn’t Try”.

Gewoon even doorschakelen/Just Use the Link!

Iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 “Country Music Round-up” “The Grand Ole Opry” in de Krimpenerwaard met bijzondere bluegrass, folk en countrymuziek uitgezonden via de omroep “RTV Krimpenerwaard”.

Het adres hiervoor met “link” vindt u op m’n “home-page”!

Maar u kunt nu ook hier gewoon even doorschakelen!

Vindt U het programma en/of deze weblog leuk? Vertel het uw buren en vrienden!

Denkt U, dat er iets ontbreekt? Laat het mij even weten!

Wilt U eens uw favoriete countrysong horen? Maak gebruik van de gelegenheid en geef het gewoon even door via dit medium!

Luister mee in de ether op 106.6 MHz, de diverse kabelfrquenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.(http://www.rtvkrimpenerwaard.com/radio).

Luister mee in de ether op 106.6 MHz, de diverse kabelfrquenties of wereldwijd via het internet middels de website van RTV Krimpenerwaard.

Speellijst ” Country Music Round-up “

Datum: Apr. 4 ‘17 19.00 – 20.00 uur

RTV Krimpenerwaard

Samenstelling, techniek en presentatie : Jan N. Evenhuis

Nr*        Artiest/groep ***   Titel muziek  ***   titel album   ***                Label

  1. Here Today *** Hot Corn, Cold Corn   ***   Here Today   ***   Rounder Records
  2. Here Today *** Going Up Home to Live in Green Pastures   ***   Here Today   ***   Rounder Records
  3. Here Today *** Making Plans   ***   Here Today   ***   Rounder Records
  1. John Prine and Mac Wiseman *** Don’t Be Ashamed of Your Age  ***   Standard Songs for Average People   ***   Oh Boy Records
  2. John Prine and Mac Wiseman *** I Forgot to Remember to Forget   ***   Standard Songs for Average People   ***   Oh Boy Records
  3. John Prine and Mac Wiseman *** The Blue Side of Lonesome   ***   Standard Songs for Average People   ***   Oh Boy Records
  1. The Mavericks *** Rolling Along   ***   Brand New Day   ***   Mono Mundo
  2. The Mavericks *** For Ages   ***   Brand New Day   ***    Mono Mundo
  3. The Mavericks *** Goodnight Waltz   ***   Brand New Day   ***   Mono Mundo
  1. Rene Meijer *** Don’t Ask Don’t Tell   ***   Dashboard Jesus   ***   Rene Meijer
  2. Dick van Altena ft Doreen *** I’d Rather Be Sorry   ***   Dick van Altena Sings Kris Kristofferson   ***   Starsound
  1. Bill Kirchen & Austin de Lone *** Wine, Wine, Wind (Do Your Stuff)   ***   Transatlantica   ***   Red House Records
  2. Emmylou Harris and Rodney Crowell *** You Can’t Say We Didn’t Try   ***   The Traveling Kind   ***   Nonesuch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *